Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ariva S300 brak zasilania procesora

26 Mar 2016 09:04 1584 6
  • Poziom 19  
    Witam trafiła do mnie ariva S300 - brak oznak życia .

    W miejscu gdzie mam przylutowany kabelek do cewki 2R2 niema napięcia , wszystkie inne napięcia są .
    Podałem w to miejsce napięcie 1.7V z innego tunera i ariva ruszyła prawidłowo przez minute - bo tuner zasilający nie wyrabia się restartuje .

    zamówiłem na allegro "ZASILACZ PRZETWORNICA DC LM2596 1.5-35V 3A"
    Ariva S300 brak zasilania procesora

    Ariva S300 brak zasilania procesora

    Zamierzam tą przetwornice tam zamontować .
    Pytanie jaki tam jest pobór prądu czy wystarczy 2A ?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 19  
    Na tym obwodzie podłączyłem szeregowo miernik i pokazuje 0,98 A na 1,7V
    wiec powinno zadziałać
    dam znać po świętach , jam mi kurier dostarczy wyżej wymienioną przetwornice .
  • Poziom 19  
    Zamontowałem dodatkową przetwornice , dekoder włączyłem na kilka godzin i działa prawidłowo lecz znacznie bardziej się nagrzewa niż normalna sprawna ariva .

    Przetwornice przykleiłem do obudowy silikonem bo się też bardzo nagrzewa , mocno grzeje radiator procesora - ale da się go w palcach utrzymać , napięcie ustawiłem na minimum czyli 1,5V
  • Poziom 32  
    LeDy napisał:
    Pobiera Ariva S300 30W .

    Z ciekawości jak możesz zmierz teraz pobór mocy. Przypuszczam, że jest jakieś przeciążenie. Jak pisałeś przetwornica innego tunera "nie wyrabiała". Zewnętrzna już owszem. Swoją drogą S300 to stosunkowo nowy model i powinien być jeszcze na gwarancji...

    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
  • Poziom 19  
    mogę tam szeregowo wpiąć amperomierz lecz tam rożny prąd płynie od 0,8 do 2,2 A
    na pewno jakieś przeciążenie występuje w procesorze bo się grzeje i zabił fabryczną przetwornice na płycie głównej .

    tuner ma klika miesięcy , gwarancji brak - uszkodzili w nim plombę
  • Poziom 19  
    tak to wygada na gotowe , działa prawidłowo kilka dni na sofcie z października 2015 r.

    Ariva S300 brak zasilania procesora