Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo A616 - czym zrootować ?

vill78 26 Mar 2016 13:50 1215 5
    vill78
    Level 9  
    Witam

Mam Lenovo A616 i chciałbym dokonać w nim kilku zmian. Próbowałem zrootować przez SuperOneClick (nie działa, z tego co zrozumiałem mam zbyt nowego Androida), iRoot (za każdym razem failed), KingoRoot (za pierwszym razem failed, powtórka dała chwilowy sukces). Po zastosowaniu KingoRoot i ponownym uruchomieniu telefonu Lenovo Companion twierdzi, że urządzenie zostało zrootowane, natomiast np. Titanium Backup jest przeciwnego zdania i odmawia współpracy.

Próbowałem wgrać custom ROM z needrom wg załączonej instrukcji, ale FlashSPMDT po pierwsze trochę się różni od opisu (nie widzę miejsca gdzie mogę wybrać MTK_DATABASE.mdb), a po drugie twierdzi, że jest zły format scatter file.

Jak to ugryźć ?
    cxzcxz123
    Level 32  
    Witam, ja proponuję zrootować towelroot'em a następnie zainstalować SuperSu. Jeśli to nie zadziała to można też spróbować framaroot'em. Obydwa sposoby nie wymagają połączenia z pc - wystarczy zainstalować plik apk. Do tego można sprawdzić czy jest telefon jest zrootowany aplikacją Root Checker.
    vill78
    Level 9  
    Towelroot nie pomaga. Root Checker pokazuje, że roota nie ma. Parę innych programów też. Tylko Lenovo Companion twierdzi, że telefon jest zrootowany. Framaroot ma tylko Boromira, wywala błąd #6 o ile dobrze pamiętam.

Pogrzebałem trochę po forach i okazuje się, że ten model ma zabezpieczony bootloader i trzeba się do niego dostać przez adb/fastboot, a potem dopiero powinien pomóc dowolny program do rootowania. Mam LenovoTools do zrobienia tego ręcznie i Bootloader_Unlocker 4.4 do zrobienia tego automatycznie. I tu pojawia się problem z połączeniem.
    Podłączam telefon przez USB. Debugowanie USB włączone. USB Storage włączone lub nie (wiele prób w różnych kombinacjach). Podłączony raz jako USB Storage, innym razem jako urządzenie multimedialne. Sterownik w Menedżerze urządzeń Android USB Devices -> Android Composite ADB Interface. Próbowałem różnych kombinacji. Windows generalnie nie widzi telefonu. Czasami go wykryje (WonderShare MobileGo), by za chwilę stracić połączenie. Czasami nie wykryje w ogóle. Polecenie 'fastboot devices' nie pokazuje sprzętu nawet kiedy MobileGo na chwilę go wykrywa. Kabel USB orginalny od telefonu.
    Podłączenie telefonu przez USB do ładowania baterii nie sprawia problemu.

Gdzie może być problem ?
    cxzcxz123
    Level 32  
    Nie mam pojęcia w czym może być problem. Może wejścia usb są zajechane a przez to niestabilne. Próbowałeś na różnych wejściach usb?
    vill78
    Level 9  
    Jednym z przodu (na drugim mam klawiaturę) i jednym z 6 z tyłu. Komp ma swoje lata. Sprawdzę jutro na pozostałych i ewentualnie dokupię na śledziu jakieś nowe USB do wpięcia w płytę.
    vill78
    Level 9  
    Mam nowe porty USB. Połączenie stabilne. Przez adb wchodzę w fastboot. 'fastboot devices' ładnie działa. 'fastboot oem unlock' daje błąd 'remote: unknown command'. 'fastboot flashing unlock' podobnie. 'fastboot oem ?' - ten sam błąd.
    Znalazłem informację, że parametr podawany po 'oem' nie jest ustalony standardem, zależy od producenta. Dla Lenovo jest to w zależności od rodzaju 'unlock' albo 'unlock-go'. W A616 nie działa żaden. Więc o ile mogę się kontaktować przez adb i fastboot z telefonem, o tyle nie znam odpowiedniej komendy do odblokowania bootloadera.
    Więc na razie bez sukcesu.