Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora WS432 - Nie działają kanały, przełączniki itp.

sibibibi1 27 Mar 2016 21:02 663 20
  • #1 27 Mar 2016 21:02
    sibibibi1
    Poziom 10  

    Witam!
    Dzisiaj wyszperałem sobie Unitre Diorę WS432. Przeczyściłem wszystko dokładnie, wymieniłem bezpieczniki. Podłączyłem do sieci, do kolumn i komputera. Włączyłem wzmacniacz, ale była tylko cisza. Problemami są:
    -Nie działa podświetlenie panelu(przedniej szyby),
    -Nie działają przełączniki (tape, tuner...),
    -Nie podaje żadnego dźwięku do kolumn.
    Przejrzałem cały wzmacniacz i nic spalonego nie znalazłem. Wzmacniacz niby działa bo świeci się dioda od zasilania, i tylko ona się świeci.
    Z góry dzięki

    P.S. Wzmacniacz chyba był przeznaczony na eksport do Francji(?!), bo ma francuskie napisy :D

    :edit

    Znalazłem przepalony rezystor R543

    0 20
  • #2 27 Mar 2016 21:21
    A.Gieronimo
    Poziom 35  

    Świeci i nie gra a to ci heca, żarówka też świeci i nie gra.
    Tematów o tym wzmacniaczu było 1000, to że jest to wersja eksportowa nic nie zmienia bo nie różni się od tej na nasz rynek.
    Dobrze że bagietka nie wypadła, dopiero by była zagadka.
    Cokolwiek zmierzyłeś? Czy tylko szukałeś zaginionej bagietki?

    Spalony R543 wróży poważne szkody przy dalszych poszukiwaniach.

    0
  • Pomocny post
    #3 27 Mar 2016 21:52
    scotch
    Poziom 27  

    Stara zasada : czep się najpierw zasilania .Skoro nie ma podświetlenia( mama nadzieję ,że żarówki sprawdzono ) to sprawdzamy najpierw czy napięcie "wychodzi " z transformatora TS . Chodzi o końcówki transformatora 9-10 i 1-2 ( numery na TS 120/13 ) .Poza tym końcówka mocy nie posiada zabezpieczenia ( bezpieczniki B1-główny zasilanie , B-401 przedwzmacniacz ) .Możesz też sprawdzić napięcia na na mostku PR 501 .Sprawdź też napięcie na wyjściu wzmacniacza , na obu kanałach .

    0
  • #4 27 Mar 2016 22:28
    sibibibi1
    Poziom 10  

    Dobra, pomierzyłem parę elementów. Rozwiązałem podświetlenie (popalone R739 i R740, żarówki też) oraz problem z przełącznikami. Moim błędem było włączanie kanału A + B gdy podłączony był tylko A... :P
    Jednak w głośniku słychać tylko trzeszczenie (chyba potencjometr) oraz bardzo cichą muzykę
    (oczywiście działa tylko jeden kanał, bo R543 jest spalony). Dodam że kolumny to 4 ohmy. Co może być winne temu trzeszczeniu i cichej muzyce przy regulatorze na max?

    :edit

    Co do bezpieczników, znalazłem na płytce B501 i B502. Nie ma tam bezpiecznika, piny są połączone zworką. Dało by się tam coś wstawić?

    Napięcia pomierzę jutro bo nie mam miernika tutaj.

    P.S. Do tego wzmacniacza posiadam korektor FS 032. Są tam uszkodzone tranzystory o oznaczeniu 413C. Czy to jest zwykły BC413?

    0
  • Pomocny post
    #5 27 Mar 2016 22:48
    A.Gieronimo
    Poziom 35  

    Spalone tranzystory mocy.
    Kolumny 4ohm nie nadają się do tego wzmacniacza.
    Piny połączone zworką więc prąd płynie ;) chociaż lepiej gdyby tam były bezpieczniki.
    Oczywiście R543 nie jest winny tego że kanał nie gra, równie dobrze grał by bez niego.
    Wszystko trzeba sprawdzić po kolei, szkoda pisać 1001 raz to samo.

    p.s. To są BC413.

    0
  • #6 27 Mar 2016 23:35
    scotch
    Poziom 27  

    Kolego sibibibi1 , przy podłączeniu kolumny na A a przełącznik na A+B kolumny są połączone szeregowo , czyli brak kolumny B powoduje przerwę w obwodzie i nic nie gra ( tak na marginesie ) .Czyli jak dobrze zauważył A.Gieronimo sprawdź wszystko , czyli miernik w łapę .
    Na marginesie , sprawdzałeś na słuchawkach ?

    0
  • #7 27 Mar 2016 23:56
    HD-VIDEO
    Poziom 36  

    Ten wzmacniacz ma gniazdo korektora we/wy - trzeba je zewrzeć zworami jak nie korzysta się z korektora

    1
  • #8 28 Mar 2016 22:16
    sibibibi1
    Poziom 10  

    @scotch Wiem o tym że po podłączeniu kolumn pod A to pod A+B nie będzie grać ;)
    @HD-VIDEO Posiadam FS 032 tylko uszkodzony. Wcześniej o tranzystory pytałem bo jakiś pacan (nie ja :P) pourywał nóżki...

    Miernik będę może posiadał jutro albo gdzieś w piątek(swój spaliłem...)
    Z góry dzięki za wszelką pomoc i info :)

    Dodano po 33 [minuty]:

    Diora gra aż miło :D Dzięki @HD-VIDEO za to że powiedziałeś mi o zworach. Jeszcze znalazłem zimny lut na jednym z tranzystorów. Tylko czy ten R543 może powodować cichsze granie kanału?

    0
  • #9 28 Mar 2016 22:51
    A.Gieronimo
    Poziom 35  

    R543 do wymiany a kondensator połączony szeregowo z nim do sprawdzenia.
    Nie powinien spowodować cichszego grania.

    0
  • #10 28 Mar 2016 22:57
    sibibibi1
    Poziom 10  

    Dzięki. Troche ciszej na VU meter pokazuje. Teraz tylko jakieś szumy z potencjometru lecą :D A ktoś wie może jakie tam idą żarówki?

    0
  • #12 28 Mar 2016 23:07
    000andrzej
    Poziom 37  

    Wymień tego R543. Jest to układ filtrujący niepoądane częstotliwości przy okazji realizujący sprzężenie zwrotne.

    1
  • #13 28 Mar 2016 23:22
    sibibibi1
    Poziom 10  

    Dzięki. A czy w miejsce R543 mogę zastosować rezystor bezpiecznikowy 10ohm 0.5w? Bo czytałem że będzie działał, jednak wole pytać dwa razy niż potem kupować znowu.

    0
  • Pomocny post
    #14 28 Mar 2016 23:41
    A.Gieronimo
    Poziom 35  

    Spokojnie możesz.

    0
  • #15 28 Mar 2016 23:59
    000andrzej
    Poziom 37  

    Ale sprawdź ten kondensator (tak jak koledzy wcześniej pisali) czy nie ma przebicia.

    0
  • #16 29 Mar 2016 00:02
    sibibibi1
    Poziom 10  

    Sprawdzę kondensator. Dzięki wam wszystkim za pomoc, chciałbym dać pomógł ale coś nie działa :P (wyskakuje "nie udało się podziękować użytkownikowi")

    0
  • #17 29 Mar 2016 00:10
    A.Gieronimo
    Poziom 35  

    Boś za dużo naklikał. :P

    0
  • #18 29 Mar 2016 00:17
    HD-VIDEO
    Poziom 36  

    R543 nic nie filtruje ani nie jest to żadne sprzężenie zwrotne.

    A.Gieronimo napisał:
    Spokojnie możesz


    Rezystor bezpiecznikowy to nie jest to samo co zwykły rezystor

    0
  • #19 29 Mar 2016 07:59
    A.Gieronimo
    Poziom 35  

    HD-VIDEO napisał:
    R543 nic nie filtruje ani nie jest to żadne sprzężenie zwrotne.

    A.Gieronimo napisał:
    Spokojnie możesz


    Rezystor bezpiecznikowy to nie jest to samo co zwykły rezystor


    W tym miejscu i tak jest rezystor dużej mocy, bezpiecznikowy to jest to samo, jego nazwa wynika z konkretnego zastosowania i mocy dobranej tak żeby się spalił kiedy musi (i wykrzyknika na schemacie ;p). Element jak normalny rezystor.

    0
  • #20 30 Mar 2016 00:42
    HD-VIDEO
    Poziom 36  

    Rezystor bezpiecznikowy nie jest normalnym rezystorem, proszę sobie sprawdzić jak on działa a wykrzyknik mówi, że nie można zamieniać takiego elementu na inny - zwykły rezystor

    0
  • #21 30 Mar 2016 16:56
    000andrzej
    Poziom 37  

    HD-VIDEO napisał:
    Rezystor bezpiecznikowy nie jest normalnym rezystorem,

    Zgoda
    HD-VIDEO napisał:
    proszę sobie sprawdzić jak on działa

    Działa jak bezpiecznik po przekroczeniu wartości na którą został wyprodukowany, prawda?
    Ale do tej wartości działa jak rezystor. Zgadza się, czy może ma inną charakterystykę?
    HD-VIDEO napisał:
    że nie można zamieniać takiego elementu na inny - zwykły rezystor
    Powiedział bym - Nie należy z uwagi na to, że tracimy zabezpieczenie, ale można, bo przy prawidłowej pracy wzmacniacza nic się nie stanie.
    Ale w układzie tego wzmacniacza jest na odwrót. Ten R nie jest rezystorem bezpiecznikowym (chyba, że masz inne dane).

    0