Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator PWM na TL494, 24V/60A 0-96% z ograniczeniem prądowym

Dyski1 27 Mar 2016 22:53 16362 33
Nazwa.pl
  • Regulator PWM na TL494, 24V/60A 0-96% z ograniczeniem prądowym

Witam kolegów z branży

Temat sterowania prędkością obrotów silników DC jest znany i szeroko opisywany we wszechobecnej sieci. Ale postanowiłem sprawdzić kilka pomysłów, schematów które są w sieci dostępne. Wiele poległo podczas analizy w multisimie którym podpieram się w projektach.

Zaciekawił mnie jeden z zamieszczonych w sieci schematów na TL494 i postanowiłem owy pomysł sprawdzić organoleptycznie. Wcześniej przeszukałem forum elektrody i znalazłem opinie że TLowy PWM jest kiepski bo wypełnienie jakie można uzyskać, to raptem 45% w/g aplikacji. I tu jestem miło zaskoczony bo układ pracuje znakomicie w zakresie 0 do 96% a nawet 97,3, z takim maksymalnym wypełnieniem sterownik działa.

Układ dopracowałem o:
    - regulowane ograniczenie prądowe na LM358
    - układ gasikowy RC szpilek indukowanych z silników
    - sterowanie bramek tranzystorów MOSFET.
    - dodałem pojemności na zasilaniu.
    - powstała nowa płytka PCB w postaci modułu (EAGLE)

Zalety układu:
    - Zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora
    - Płynny softstart
    - Ograniczenie prądowe

Wady układu:
    - Wypełnienie do 96% (max 97,3)
    - przy odłączonym lub uszkodzonym potencjometrze zadanej prędkości układ startuje do max wypełnienia

Wszystkie zmiany odbywały się pod nadzorem pomiarów oscyloskopem, tak aby uzyskać jak najlepszy wynik. Czasy narastania i opadania zbocza bramek MOSFET są ograniczone przez TL494 i wynoszą 200ns (w oryginale wynosiły 4.3us / 5,1us) Tranzystory jakie użyłem to 3szt NE22 stosowane w sterownikach CURTISA, można stosować IRF3205. Diody zabezpieczające to 3szt szybkich Schottky RHRP1560 (600V 15A 40ns). Sterownik bez zadyszki pracuje z prądem 30A, a w szczycie przez kilkanaście sekund prąd dochodził do 65A, ale radiator szybko nabierał temperatury. Ograniczenie prądowe pozwala na więcej, ale nie warto ryzykować upaleniem tranzystorów.

Ogólnie układ jest sprawdzony i działa prawidłowo, testowany na rozruszniku samochodowym z magnesami trwałymi. Układ ograniczenia prądowego to mój wymysł, niekoniecznie udany ale działa (wzmacniacze operacyjne dopiero poznaję). Być może lepiej było by sterować ograniczeniem prądowym do wejścia nr 4 (DTC) tego jeszcze nie sprawdzałem, sprawdzę niebawem. Jeśli ktoś z doświadczeniem ma pomysły w jaki sposób ulepszyć ograniczenie prądowe to proszę o konkretne pomysły.
    Wszelkie uwagi i opinie mile widziane. Pracuję nad nowym sterownikiem od podstaw, z wypełnieniem od 0 do 100% PWM z wieloma zabezpieczeniami, temat przyszłościowy.

Źródła:

Schemat dotyczący postu który jest bazą efektu końcowego.
    http://www.eleccircuit.com/20a-12v-24v-dc-motor-controller-using-tl494-and-irf1405/

Schemat który analizowałem w programie multisim, warty uwagi. Wypełnienie od 0 do 100%.
    http://www.masinaelectrica.com/dc-motor-speed-controller-pwm-0-100-400hz-3khz-freq/

Kilka zdjęć regulatora:
    Regulator PWM na TL494, 24V/60A 0-96% z ograniczeniem prądowym Regulator PWM na TL494, 24V/60A 0-96% z ograniczeniem prądowym Regulator PWM na TL494, 24V/60A 0-96% z ograniczeniem prądowym Regulator PWM na TL494, 24V/60A 0-96% z ograniczeniem prądowym Regulator PWM na TL494, 24V/60A 0-96% z ograniczeniem prądowym Regulator PWM na TL494, 24V/60A 0-96% z ograniczeniem prądowym Regulator PWM na TL494, 24V/60A 0-96% z ograniczeniem prądowym

W załączeniu dodaję schemat i płytki w EAGLE 5.9

Pozdrawiam Elektrodowiczów.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Dyski1
    Level 16  
    Has specialization in: Napędy silników DC, elektronika przemysłwa, elektronika rozrywkowa flipery
    Dyski1 wrote 212 posts with rating 21, helped 10 times. Live in city Opole. Been with us since 2004 year.
  • Nazwa.pl
    Anonymous
    Anonymous  
    mkpl
    Level 37  
    Ładnie wyszło. Jak oszacowałeś prąd tętnień elektrolitów? Bo wg mnie wydaje się, że zastosowane kondensatory będą miały zbyt mały maksymalny prąd tętnień dla tych 60A i szybko się "wykończą".
    morozaw
    Level 15  
    Co myślisz o pomiarze prądu zamiast na boczniku to - mierząc spadek napięcia na mosfetach? Przy większych prądach oszczędność będzie znaczna. Możesz wykorzystać Rdson. :)
    Dyski1
    Level 16  
    Do mkpl - kondensatory dobrałem "na oko" faktem jest że tej kwestii nie przemyślałem, czy mógłbyś przybliżyć temat wyliczeń prądów dla pojemności?. Ewentualnie link do wiedzy. Zerknąłem do aplikacji kondensatorów które zastosowałem i wynika że nominalny prąd ładowania/rozładowania (o ile dobrze rozumiem) wynosi 1310mA. Załączam aplikacje do wglądu.

Do morozaw - myślałem o tym aby wykonać pomiar prądu na podstawie RDSon, ale nie spotkałem się z takimi rozwiązaniami w praktyce. Ciekawym pomysłem który będę testować pochodzi z materiałów dostępnych na stronie http://www.4qdtec.com/mircl.html.
  • Nazwa.pl
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Można mierzyć spadek napięcia na przewodach zasilających.
    mkpl
    Level 37  
    To jest trudne zagadnienie w szczególności w domowych warunkach. To jest parametr, który ciężko zmierzyć bo każdy układ pomiarowy wtrąca własne indukcyjności oraz rezystancje i zaburza pomiar.

Jako, że zasilasz to z akumulatora (tak przypuszczam) to głównym źródłem problemów będą przewody. Ich długość i średnica mają wpływ na rozpływ prądów.

Musisz założyć długość przewodów z jaką chcesz pracować (zasilających) to w pewien sposób określi rezystancję obwodu zasilania oraz średnicę tych przewodów co znowu określi indukcyjność wtrąconą.

Następnie taki układ wrzucasz w symulator. Źródło napięcia powinno uwzględniać impedancję wewnętrzną akumulatorów (z karty katalogowej dla najmniejszych akumulatorów jakie chcesz stosować) i parametry rozproszone okablowania czyli indukcyjność i rezystancję. Dalej kondensatory, które aktualnie stosujesz (opisujesz ich ESR, pojemność i indukcyjność którą wyliczysz z częstotliwości rezonansowej).

Całość symulowanego obwodu obciążasz najgorszym możliwym przypadkiem czyli prawdopodobnie 50% wypełnienia (do sprawdzenia w symulacji). Warto też zrobić model symulujący pobór prądu w impulsie przez taki silnik.

Do całości obliczeń warto dodać z 20% zapasu.

Kondensator w warunkach nominalnych będzie pracował z czasem jaki jest podany w karcie katalogowej. Każde 25% zapasu przedłuża życie o 50% i w drugą stronę to samo. Jest na to wzór którym można wyliczyć czas życia ale nie będę się o nim wypowiadał bo sam jeszcze go na 100% nie poznałem.
    morozaw
    Level 15  
    Dyski1 wrote:

Do morozaw - myślałem o tym aby wykonać pomiar prądu na podstawie RDSon, ale nie spotkałem się z takimi rozwiązaniami w praktyce. Ciekawym pomysłem który będę testować pochodzi z materiałów dostępnych na stronie http://www.4qdtec.com/mircl.html.

Moim zdaniem warto spróbować - zmiana w układzie praktycznie żadna, a może się sprawdzić bez dodatkowych elementów :)
    mkpl
    Level 37  
    RDSon silnie zależy od temperatury złącza czyli będzie pływać dokładnie tak jak pływa "kanał"
    ZapleT
    Level 15  
    Czy prezentowany układ znajdzie zastosowanie jako sterownik hulajnogi elektrycznej? Jaki jest ogólny szacowany koszt budowy?
    Dyski1
    Level 16  
    Można zastosować powyższy regulator do różnych napędów DC gdzie wymagana jest regulacja prędkości, do hulajnogi także. Ale w hulajnogach stosowane są manetki z czujnikiem Halla i należałoby wprowadzić kilka zmian. Zastępując potencjometr manetką. Oczywiście taka adaptacja wymaga dopracowania wady która w tym układzie występuje - po odłączeniu lub uszkodzeniu potencjometru silnik dostaje kopa. Jest to do zrobienia.

Całkowity koszt tego regulatora jak na zdjęciach zamknął się w granicach 90pln, i sa to podliczone koszty zakupu detalicznego. Najdroższe elementy to mosfety, diody Shottky i nieszczęsny bocznik. Wcześniej używałem boczników z tanich multimetrów, ale do takich prądów zupełnie się nie nadają.
    Sofeicz
    Level 19  
    W kwestii logicznej.

Najpierw piszesz "I tu jestem miło zaskoczony bo układ pracuje znakomicie w zakresie 0 do 96% a nawet 97,3, z takim maksymalnym wypełnieniem sterownik działa...."
    A parę zdań niżej piszesz
    "Wady układu:
    - Wypełnienie do 96% (max 97,3)"

No to zdecyduj się, wada czy zaleta :)
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    Mam pytanie - jaki jest cel zwiększana pojemności do wysterowania ?
    Równolegle do bramek jest kondensator.
    Zamiast pary BD139/140 można by zastosować driver mosfetów - są nie takie drogie.
    I jeszcze - czy sterowanie napięciem 15VDC po stabilizatorze nie odbija się mało korzystnie na wydajności sterowania bramek ?
    Bramki zabezpieczył bym transilami.
    Takie mi się uwagi - być może nie przemyślane - nasunęły.
    Pozdrawiam.
    Dyski1
    Level 16  
    Celem dołożenia dodatkowej pojemności zewnętrznej jest dopasowanie charakterystyki ładowania i rozładowania owych bramek.

Testowałem sterowanie bramek na TC4427. przy większej ilości mosfet zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są tranzystory. BD 139/140 są dopasowane mocno na wyrost, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma... . Swoje zadanie pełnią lepiej niż TC.

Dlaczego sterowanie 15V miałoby niekorzystnie wpłynąć na sterowanie bramek - czy coś przeoczyłem ? i z jakiego powodu miałbym stosować transile na bramkach?.

Transile często stosuje się przy sterowaniu bramek IGBT w przekształtnikach AC, ale kwestia zasilania AC i DC to zupełnie inne tematy. W przypadku niewielkich mocy DC, nawet taki lider jak CURTIS, nie zabezpiecza bramek transilami, coś w tym jest.

Pozdrawiam
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    Skoro większa pojemność bramki jest lepsza i się sprawdza to ok.
    Zawsze myślałem że mniejsza pojemność jest lepsza - pewnie się myliłem.
    To samo z tranzystorami - skoro lepiej - to lepiej.
    Transile to w celu łapanie szpilek - ewentualnych.
    Kolega prosił o uwagi to i napisałem co mi się nasunęło.
    Pozdrawiam.
    Dyski1
    Level 16  
    Dziękuję koledze "pukury" za istotne uwagi w tym temacie. Spostrzeżenia były trafne. Czasem tak jest że projekt wydaje się prosty, rozwiązań w internecie jest wiele... ale jeśli przechodzimy do sedna sprawy i tworzymy projekt "internetowy" - nagle okazuje się że nie działa??? dlaczego... i sto pytań do kogo skierować?. Dlatego postanowiłem sprawdzić kilka projektów z "interneta". reszta j/w

Kolega odpowiedział na większość z zadanych pytań, ale pozostała jedna kwestia bez odpowiedzi, pomijając stosowanie diod transil.

"Dlaczego sterowanie 15V miałoby niekorzystnie wpłynąć na sterowanie bramek - czy coś przeoczyłem ? i z jakiego powodu miałbym stosować transile na bramkach?."

Pozdrawiam
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    Chodziło mi o zasilanie PO stabilizatorze 15DC.
    Ostatnio pracuję w wolnych chwilach nad mostkiem do serwa.
    I jak zasilałem układ przeładowania bramek napięciem po stabilizatorze to lekko przysiadało.
    Po prostu działało ograniczenie prądowe.
    Jak napięcie jest sztywne to według mnie jest lepiej.
    A o transilach pisałem - szpilki .
    Oczywiście że mostek H to co innego niż zasilacz.
    Można też odwrócić pytanie - dlaczego nie stosować transili ?
    Mam w układzie takie na 15VDC i jak by co to się otworzą i po szpilce.
    Każdy ma inne przemyślenia i tak to jest.
    Pozdrawiam.
    Dyski1
    Level 16  
    kolega "pukury" wymija odpowiedzi.

zadałem pytanie:
    Dlaczego sterowanie 15V miałoby niekorzystnie wpłynąć na sterowanie bramek - czy coś przeoczyłem ?

- Zasilanie PO stabilizatorze nie "przysiada" ... dlaczego miało by przysiadać?

- Zadaniem ograniczenia prądowego jest ograniczać prąd.... nie zasilania układu, lecz wyjścia - stopnia mocy i w tym przypadku odbiornika indukcyjnego (silnika) i działa prawidłowo. W tej kwestii zadałem pytanie, na które znalazłem odpowiedź.
    - nie wiem co oznacza "sztywne napięcie" sprecyzuj pojęcie

- transile a szpilki? owszem - w tym temacie odpowiedziałem na Twój priv. Wedle Twego zapytania (transil w zabezpieczeniu tranzystora bramki mosfet)

- w odwrocie pytania - także odpowiedziałem na Twój PRIV. W powyższym przypadku są zbędne... (chodzi o transile) po co je stosować? uzasadnij

"Mam w układzie takie na 15VDC i jak by co to się otworzą i po szpilce". - Co masz w tym układzie na 15VDC i co w tym czymś otworzy się i po szpilce??? odpowiedz proszę bo ja i obserwujący temat nie wiemy co masz na myśli... rozwiń temat.

Pozdrawiam
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    Nie pisałem na PW - więc i odpowiedzieć mi Kol. nie mogłeś.
    Transile zabezpieczają bramkę prze wzrostem napięcia ponad dopuszczalne.
    Jeżeli pobór prądu ze stabilizatora jest większy niż 1A ( zależy jaki stabilizator ) to ograniczenie powoduje obniżenie napięcia .
    Już napisałem - skoro dział to jest dobrze.
    Nie będę nabijał jałowych postów.
    Tyle ode mnie - prawdę powiedziawszy żałuję że się odezwałem.
    Pozdrawiam.
    Dyski1
    Level 16  
    pukury
    Przepraszam najmocniej, wkradł się błąd, pomyliłem Ciebie z innym uczestnikiem tematu który opisał zbliżone aspekty tematu z Twoimi zapytaniami i odpowiedziami. Mam nadzieję że emocje już opadły i możemy temat kontynuować dalej. Jakby co to na PW zapraszam do wymiany opinii i zdań.

Pozdrawiam
    pukury
    Level 35  
    Witam.
    Żadnych emocji nie było.
    Zawsze można co przeoczyć.
    Mamy różne doświadczenia - ja jestem amatorem i nie upieram się przy swoich racjach.
    Skoro dobrze działa to jest ok.
    Pozdrawiam.
    Kwierzchos
    Level 13  
    Dyski1 wrote:
    Celem dołożenia dodatkowej pojemności zewnętrznej jest dopasowanie charakterystyki ładowania i rozładowania owych bramek.

Testowałem sterowanie bramek na TC4427. przy większej ilości mosfet zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są tranzystory. BD 139/140 są dopasowane mocno na wyrost, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma... . Swoje zadanie pełnią lepiej niż TC.

Dlaczego sterowanie 15V miałoby niekorzystnie wpłynąć na sterowanie bramek - czy coś przeoczyłem ? i z jakiego powodu miałbym stosować transile na bramkach?.

Pozdrawiam

Przyznaję, że TC4427 jest gorszy od pompy prądowej zbudowanej z dwóch tranzystorów. Poza tym TC4427 kosztuje ok 5zł a dwa BD'ki 50gr.
    Stosowanie kondensatora w obwodzie bramki nie jest dobrym rozwiązaniem. Tym sposobem generujesz zbędne straty mocy na pompie prądowej. Do regulacji charakterystyki załączania MOSFETa lepiej użyć rezystora na wejściu bramki.
    10÷15V na bramce powinno być OK. Większość mosfet'ów wytrzymuje ±20V na bramce.
    Te trzy diodki na wyjściu bez cewki nic ci nie dają. W tym układzie powodujesz zwarcie. Twoje mosfety mają ciężkie życie.
    Popatrz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3167255.html
    Proponuję wyrzucić diodki i kondensatory z wyjścia. Będziesz miał bardzo dobry PWM.
    Dyski1
    Level 16  
    Kwierzchos wrote:
    Dyski1 wrote:

Pozdrawiam

Przyznaję, że TC4427 jest gorszy od pompy prądowej zbudowanej z dwóch tranzystorów. Poza tym TC4427 kosztuje ok 5zł a dwa BD'ki 50gr.
    Stosowanie kondensatora w obwodzie bramki nie jest dobrym rozwiązaniem. Tym sposobem generujesz zbędne straty mocy na pompie prądowej. Do regulacji charakterystyki załączania MOSFETa lepiej użyć rezystora na wejściu bramki.
    10÷15V na bramce powinno być OK. Większość mosfet'ów wytrzymuje ±20V na bramce.
    Te trzy diodki na wyjściu bez cewki nic ci nie dają. W tym układzie powodujesz zwarcie. Twoje mosfety mają ciężkie życie.
    Popatrz tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3167255.html
    Proponuję wyrzucić diodki i kondensatory z wyjścia. Będziesz miał bardzo dobry PWM.

TC4427 nie jest gorszy od jak to coś nazwałeś "pompy prądowej", ten układ poprostu ma ograniczony prąd pracy i nie jest w stanie prawidłowo wysterować większą ilość mosfetów. W praktyce przy sterowaniu jednej bramki mosfeta pracuje znakomicie.
    Dlaczego stosowanie kondensatora w obwodzie bramki nie jest dobrym rozwiązaniem, dołączenie niewielkiej pojemności zalecają producenci mosfetów.

Zwarcie na wyjściu tworzone za pomocą trzech diod shottky... w dodatku podłączonych zaporowo???... ciekawa interpretacja - możesz temat rozwinąć?

Bardzo dobry PWM już jest i nie ma potrzeby tego segmentu schematu poprawiać. Pytałem głównie o rozwiązanie ograniczenia prądowego, reszta jest dopracowana, a sterowanie mosfet działa bez zająknięcia.

Pozdrawiam
    Kwierzchos
    Level 13  
    Tak pomyliłem się. Kondensatory są przed mosfetami. Więc udaru prądowego nie ma. Sorki za pomyłkę.
    Nadal nie wiem jaką rolę w tym układzie pełnią diody D11-D13? Po co kondensatory C11-C13 o C18 kiedy na wyjściu i tak nie masz stabilizacji napięcia (tylko przebieg prostokątny).
    Ograniczenie prądowe możesz pociągnąć z rezystora R14 (właściwie ten rezystor jest tylko po to by monitorować prąd. W innym przypadku nie powinno go tam być, ponieważ generuje tylko straty mocy). Pojemność w tranzystorach unipolarnych i IGBT zawsze jest niepożądana. O zjawisku multiplikacji Millerowskiej, o pojemnościach pasożytniczych słyszałeś? Pojemność na elektrodach tranzystora prawie zawsze jest niepożądana. Chętnie poczytam opracowania w których zaleca się stosowanie dodatkowych pojemności w złączu bramka-źródło.
    Ale rozumiem, że te uwagi cię nie interesują. Wróćmy więc do ograniczenia prądu:
    TL494 ma dwa niezależne wzmacniacze operacyjne. Zwykle jeden wykorzystywany jest do stabilizacji napięcia a drugi do stabilizacji prądu. Niepotrzebnie sobie skomplikowałeś ten schemat o dodatkowy wzmacniacz operacyjny. Według mnie wystarczyłoby sygnał z R14 poprzez czwórnik R17, C16 doprowadzić do nóżki 16. A do 15 doprowadzasz napięcie odniesienia i masz regulację prądu. Popatrz jak ja to rozwiązałem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15643280#15643280
    Dyski1
    Level 16  
    Pamiętaj o tym że przy załączeniu/wyłączeniu urządzeń indukcyjnych tworzą się przepięcia, w przypadku silników także napięcia odwrócone polaryzacją - diody D11 - D13 mają za zadanie wyłapać te niechciane zjawiska (wtedy pracują w zwarciu od strony silnika) . Dlaczego jeden z liderów CURTIS w swoich sterownikach stosuje diody za mosfetami?. W mosfetach są już diody wsteczne, ale wynika to wyłącznie z procesu technologicznego ich produkcji. Wyguglaj sobie PWM DC controller. Zawsze mosfety zabezpiecza się dodatkowymi szybkimi diodami Shottky.

Co do kondensatorów C11 - C13 i C18 (schemat zrobiony chaotycznie). Zauważ że są w torze zasilającym całość układu.
    Mam wątpliwości czy na pewno dokładnie zapoznałeś się ze schematem, rezystor R14 jest jednym z elementów obwodu ograniczenia prądowego. Dodatkowy OPamp wykorzystałem dlatego, aby nie rozwalać innych zabezpieczeń wykorzystujących wzmacniacze TL494. Dlatego w moim poście zadałem pytanie czy lepszym rozwiązaniem było by użyć do ograniczenia wejście DTC TL494 pracujące w obwodzie Soft-Start. Chodzi o szybkość pracy ograniczenia.

Zapoznałem się z pojęciem efektu Millera przed zbudowaniem już 4 wersji układu.
    Zapoznałem się z Twoim schematem z linku który podałeś, ale nie widzę spójności z moim tematem. TL494 jest przeznaczony do przetwornic, a w moim przypadku działa w nietypowej konfiguracji regulacji PWM w sporym zakresie.

napisałeś o ograniczeniu prądowym :

"TL494 ma dwa niezależne wzmacniacze operacyjne. Zwykle jeden wykorzystywany jest do stabilizacji napięcia a drugi do stabilizacji prądu. Niepotrzebnie sobie skomplikowałeś ten schemat o dodatkowy wzmacniacz operacyjny. Według mnie wystarczyłoby sygnał z R14 poprzez czwórnik R17, C16 doprowadzić do nóżki 16. A do 15 doprowadzasz napięcie odniesienia i masz regulację prądu."

Po analizie Twojego pomysłu:

Nie sprawdzi się bo:
    - tracę zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatorów, układ przestaje poprawnie działać. Zauważ że oba wewnętrzne wzmacniacze mają połączone wyjścia i siłą rzeczy układ nie będzie działać. W tej sytuacji według mnie to pozostawić układ tak jak do tej pory, albo zmienić obwód DTC Soft-Startu sprzęgając go z ograniczeniem prądowym.

Literaturę na temat sterowania wielu mosfet, zjawiska Millera itp podaję w załączniku ale w wersji EN bo w naszym pięknym kraju nic znaleźć nie można.

Na razie prace wstrzymałem bo jeden jegomość zawinął mi z domu funkel nówka oscyloskop... sprawą zajmuje się Policja. A serwisy RTV i lombardy na Opolu postawiłem w trybie czuwania w przypadku próby sprzedaży.

Koniec referatu.
    Pozdrawiam