Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

naped do bramy stalowej ok.500kg FAAC 741 czy KSE 180

marcel_76 27 Mar 2016 23:01 5895 35
  • #1 27 Mar 2016 23:01
    marcel_76
    Poziom 13  

    Witam musze kupic naped do nowomontowanej bramy przesuwnej stalowej o wadze ok . 500kg. Moim faworytem jest faac 741 ale zainteresowal mnie tez kse180. Co o nim sadzicienaped do bramy stalowej ok.500kg FAAC 741 czy KSE 180

    naped do bramy stalowej ok.500kg FAAC 741 czy KSE 180

    0 29
  • #2 28 Mar 2016 18:57
    slawek str
    Poziom 15  

    Ja mam KSE180 już 2 lata i działa bez zarzutu. Zamontowałem znajomym dwa takie napędu i działają . Wyglądają na solidne tylko dorobiłem anteny dla zwiększenia zasięgu do 150m.

    1
  • #3 28 Mar 2016 20:52
    rafaello3111
    Poziom 12  

    Podzielam opinie przedmówcy. Ja założyłem ich ponad 25 szt różnych wersji tego Kse jak i Gaac a też. Z Kse zero problemów bo sterownik daje mu Elmesa a Faac czasem ma problem z kontaktronami i triakami. Elmes zero problemu. I ma dużo ciekawych funkcji.

    1
  • #4 28 Mar 2016 21:32
    marcel_76
    Poziom 13  

    rafaello3111 napisał:
    Podzielam opinie przedmówcy. Ja założyłem ich ponad 25 szt różnych wersji tego Kse jak i Gaac a też. Z Kse zero problemów bo sterownik daje mu Elmesa a Faac czasem ma problem z kontaktronami i triakami. Elmes zero problemu. I ma dużo ciekawych funkcji.

    A jaki sterownik tego elmesa? I jakis schemat podlsczenia moglbym prosic

    0
  • #5 28 Mar 2016 23:31
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Jak ktoś lubi chińską myśl technologiczną i wykonanie to czemu nie...
    http://fangweidz.com/en/productShow.asp?id=55

    http://www.alibaba.com/product-detail/sliding-gate-motor_232376675.html

    W związku z uprzejmą prośbą kolegi Marecznego usuwam link do serwisu aukcyjnego aliexpress. Zamiast niego wstawiłem link do strony producenta.
    Drugi link nie narusza punktu 3.1.18 regulaminu gdyż alibaba.com nie jest serwisem aukcyjnym lecz internetowym pośrednikiem sprzedaży hurtowej i nie ma charakteru krótkotrwałego.
    Dziękuję za czujność i Pozdrawiam.

    0
  • #6 28 Mar 2016 23:55
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa

    Cytat:
    A jaki sterownik tego elmesa? I jakis schemat podlsczenia moglbym prosic

    Jest tylko jeden Elmesa - wabi się STP - Wujek G...le 5 sekund: http://www.elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=120 , ale gdzie tu tych "dużo ciekawych funkcji" to nie wiem bo prosty jak budowa cepa. Schemat na stronie.

    PS Marek J. - ciekawa detektywistyczna robota - co na to Elektrobim?? - i fajne tłumaczenie na stronie : np. "Wyłącznik krańcowy: magnetyczne lub wiosna" :)

    PPS Cena niezbyt taka konkurencyjna - FAACa da się kupić (ze sklepową gwarancją) za trochę ponad 1000 zł, ten KSE cenią w okolicach 950zł. A co do niezawodności i serwisu może lepiej nie porównywać - wszystko się kiedyś zepsuje i wtedy do KSE chyba ci przyjdzie części i serwisu szukać u Elektrobima (jak ma) albo w Shenzen w dalekich Chinach. Do Faaca wszystko bez problemu dostaniesz że tak powiem na miejscu.

    0
  • #8 29 Mar 2016 00:04
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Elektrobim i wiele innych "firm" "produkujących" te lub inne "polskie" napędy za 30-50 bagsów...
    Co do wyłączników wybrałbym te "wiosenne" :D

    0
  • #9 29 Mar 2016 00:06
    rafaello3111
    Poziom 12  

    Cena, łatwość podłączenia i ustawiania parametrów oraz radioodbiornik o dobrym zasięgu wbudowany na płycie i cena 120zł już.

    1
  • #11 29 Mar 2016 00:18
    rafaello3111
    Poziom 12  

    Ciekawe ceny ma kolega kotbury. Ja za kse place po ok 200zl przy calej palecie i do tego elmes stp 100zł . A chińskie sterowniki tez dobrze się sprzedają po 200zł a w ich miejsce idzie elmes. I zero problemów przez lata - zalane olejem i metaloa przekładnia a nie jak Nice smarem stałym i plastykowe zębatki w Robusach, Wingo itd.

    0
  • #12 29 Mar 2016 07:04
    marcel_76
    Poziom 13  

    [quote="kotbury"]

    Cytat:

    PPS Cena niezbyt taka konkurencyjna - FAACa da się kupić (ze sklepową gwarancją) za trochę ponad 1000 zł, ten KSE cenią w okolicach 950zł. A co do niezawodności i serwisu może lepiej nie porównywać - wszystko się kiedyś zepsuje i wtedy do KSE chyba ci przyjdzie części i serwisu szukać u Elektrobima (jak ma) albo w Shenzen w dalekich Chinach. Do Faaca wszystko bez problemu dostaniesz że tak powiem na miejscu.

    A gdzie można kupić Faac 741 za troche ponad 1000 zł bo poszperałem troszkę i nie bardzo?

    0
  • #13 29 Mar 2016 19:49
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Za niewiele ponad 1000 zł można czasem kupić sam 741 bez centrali. Za niecałe 1400 dostaniesz kompletny, a za trochę ponad 1500 cały zetaw. Zawsze możesz kupić od kolegi @rafaello3111 chińczyka z polską centralą za 300 zł, a w ramach rabatu otrzymasz "wiele ciekawych funkcji". Może nawet spowalnianie, możliwość wstawienia enkodera, czy sprzęgło elektroniczne jak w 741....

    0
  • #14 29 Mar 2016 19:57
    rafaello3111
    Poziom 12  

    Panie Marek J czy Jach z Der Park niech pan da przykład Faac 741 ze sprzęgłem elektronicznym. Czekam. A pan jak zwykle bajki ludziom wciska.

    0
  • #15 29 Mar 2016 20:04
    marcel_76
    Poziom 13  

    Widzę że to forum troszkę się popsuło, więcej docinek i zgryźliwości niż fachowych porad, a było kiedyś tak pięknie. Teraz jak w rodzinie wszyscy zawistni i czepiający się.
    kupuję faac 741 kompletny (z 6mb listwy i fotokomórkami i radiem itp...)za ok 1620 - taki znalazłem najtaniej

    0
  • #16 29 Mar 2016 20:09
    rafaello3111
    Poziom 12  

    Kto bogatemu zabroni. A montaż w cenie? Bo Faac wymaga montażu przez autoryzowanego przedstawiciela wtedy ma się gwarancję.

    0
  • #17 29 Mar 2016 20:34
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Bardzo proszę kolego @rafaello3111 (czy może bouli...?). Szczerze mówiąc to współczuję Pańskim klientom. Człowiek który zawodowo zajmuje się automatyką powinien wiedzieć, że automaty można podzielić pod kątem ograniczenia ruchu siłą skierowaną w stronę przeciwną do zadanej na trzy grupy. Ze sprzęgłem mechanicznym - montowanym przeważnie na osi wirnika silnika i regulowanym dociskiem sprężynowym tarcz ciernych, bez sprzęgła, oraz ze sprzęgłem elektronicznym popularnie zwanym regulacją siły. I taka właśnie w 741 jest (nie mylić z amperometryką - to jest temat na kolejną lekcję..) .
    A to że Pan o tym nie wie (co to jest sprzęgło elektroniczne i że takowe posiada 741) powinno Pana skłonić do zadawania większej ilości pytań niż stwierdzeń na tym forum...
    Pozdrawiam.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Kolego @marcel_76 sorki za te wypowiedzi, ale warto odzielić ziarno od plew...Po pierwsze warto aby inni odwiedzający forum wiedzieli z czym mają do czynienia (nazwa KSE 180 niewiele mówi) czy to CHRL, ITALY,FRANCE etc..
    Po drugie "fachowość" niektórych też pozostawia wiele do życzenia, a w związku z tym ich porady mogą (choć nie muszą) być bardziej szkodliwe niż pożyteczne, a wtedy to forum byłoby śmietnikiem "widzimisię" pseudo fachowców.
    Pozdrawiam.

    1
  • #18 29 Mar 2016 21:25
    208885
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 29 Mar 2016 21:33
    marcel_76
    Poziom 13  

    Mareczny napisał:
    Wracając do meritum - kolegi marcel_76 brama nie waży 500 kg , jeśli profil 60 x 40 x 2 , jeśli jest pełny, to bym się zgodził . Waga z wymiarów i profila - około 180 kg. Dwukrotny wzrost wagi - circa 400 kg , więc do takiej wagi można znależć całkiem znośny napęd , z olbrzymią konfigurowalnością , cichą pracą , częściami zamiennymi , dostępnym w każdym większym mieście serwisem i mnóstwem miejsca na dodatkowe rzeczy ( zasilacze , sterowniki , albo akumulator awaryjny). Faac 741 nie jest jedynym dobrym napędem . Ukierunkowanie na sieczkarnie minęło z końcem XX wieku.

    Profil 80x40x3, cala konstrukcja 8mb. Z profilem jezdnym (szyna) wychodzi ok 460kg niestety (liczone wg mb profili i ich sredniej wagi)

    0
  • #20 29 Mar 2016 21:42
    jakpol
    Poziom 2  

    wybierz faac 741 to naprawde dobry naped
    jesli ja mam wybrać dla klienta to zawsze biore faac'a
    masz pewność ze zimą zawsze da rady

    0
  • #21 29 Mar 2016 21:49
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Dokładnie tak jak pisał @Mareczny ..
    Co prawda w pierwszym poście było pytanie o konkrety ( 741 czy KSE), ale warto brać pod uwagę też inne napędy. Radzę z niewiekim zapasem czyli 600-800 kg czyli np. Nice Robus 600,BFT Deimos 600 ,Beninca Bull 8, Came BX Strong...

    0
  • #22 29 Mar 2016 21:55
    208885
    Użytkownik usunął konto  
  • #23 29 Mar 2016 22:22
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Kolego @Mareczny Robo 1000 też nie posiada amperometryki a i miejsca w nim mniej niż w 741... Jak uszkodzi się transformator to wymieniam transformator a nie naciągam klientów na wymianę całej płyty (wszystko zależy od "fachofca" na jakiego się trafi). Tym tokiem myślenia jak padnie mostek prostowniczy w BFT to też wymieniasz całą centralę? To może wszystkie elementy zrobić na "pająku".
    Ja tam nie kupuję browaru żeby napić się piwa....

    0
  • #24 29 Mar 2016 22:32
    208885
    Użytkownik usunął konto  
  • #25 29 Mar 2016 22:55
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Myślę, że pomagam nie gorzej niż ty starając się poprawić merytorykę Twoich przykładów.
    Co do linka to nie wiem o co chodzi...Mam nagrać film jak wymieniam trafo na płytce i umieścić na You Tube? Przecież to jest łatwiejsze niż wymiana nagminnie padających elektrolitów w centralach RBA Nice...

    0
  • #26 29 Mar 2016 23:09
    208885
    Użytkownik usunął konto  
  • #27 29 Mar 2016 23:29
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Mareczny napisał:
    Z RBA przez wiele lat nie dzieje się nic, wszystko zależy od serii

    A ta inna seria to nie z Marsa..?
    Co do trafa to nawet mało rozgarnięty osobnik znajdzie 230V/18V 15W z odpowiednimi wyprowadzeniami do druku.Koszt ok 35zł.
    Linku nie zamieszczam bo mi usuniesz jako niezgodny z regulaminem...
    Jak chcesz mogę Ci wysłać na PW.

    1
  • #28 17 Kwi 2016 19:50
    macijowu
    Poziom 15  

    Marek J. napisał:
    Dokładnie tak jak pisał @Mareczny ..
    Co prawda w pierwszym poście było pytanie o konkrety ( 741 czy KSE), ale warto brać pod uwagę też inne napędy. Radzę z niewiekim zapasem czyli 600-800 kg czyli np. Nice Robus 600,BFT Deimos 600 ,Beninca Bull 8, Came BX Strong...


    Jako posiadacz tego napędu mogę osobom zainteresowanym zarekomendować najbardziej wypasioną wersję tego napędu, tj. Deimos Ultra BT A 600. W stosunku do najsłabszej wersji dopłata wynosi chyba koło 200 zł, a posiada m.in. magnetyczne wyłączniki krańcowe użyteczne szczególnie zimą.

    1
  • #29 18 Kwi 2016 08:14
    Elektrobim

    Poziom 15  

    kotbury napisał:
    wszystko się kiedyś zepsuje i wtedy do KSE chyba ci przyjdzie części i serwisu szukać u Elektrobima (jak ma) albo w Shenzen w dalekich Chinach. Do Faaca wszystko bez problemu dostaniesz że tak powiem na miejscu.


    Jeśli coś nawet by się zepsuło to posiadamy serwis. Boli nas to, że ktoś sugeruje, że skoro nie jesteśmy jakąś wielką marką, to od razu wszystko musi być złe.

    0
  • #30 19 Kwi 2016 10:41
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 38  

    Ludzie, to tylko napęd , a nie żona na całe życie ( tez można zmienic). To nie technologia kosmiczna tylko prosta przekładnia i silnik. I jak widać można to zrobić na wiele sposobów.
    Każdy kupuje co uważa. Faac dobry, mocny i toporny i chałaśliwy, dobrze zrobiony chińczyk tez będzie służył.
    O ile wiem to Chińczycy lataja w kosmos, , mają pociągi jeżdżące 500km/h, a jak na razie nie widzę polskiej firmy , która by zrobiła swój napęd w całości w Polsce.
    Ja bym tu polecił key'a turbo 800. Ma amperometrykę zwalnianie, miękkie starty i cichutko chodzi dzięki wysokiej jakości... plastikowi w przekładni. Nie zawsze metalowa przekładnia jest wyznacznikiem wysokiej jakości.

    0
  Szukaj w 5mln produktów