Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Electrolux ESL 65070R - Grzeje wodę podczas mycia, ale nie suszy

tobi79 28 Mar 2016 11:08 1014 4
  • #1 28 Mar 2016 11:08
    tobi79
    Poziom 12  

    Witam

    siedzę nad tym już trzeci tydzień. Szukałem i na elektrodzie, i na zagranicznych stronach.I niewiele zdziałałem...Ale od początku:
    Kilka tygodni temu zauważyłem, że naczynia po skończonym myciu w trybie "auto" są mocno wilgotne, a plastiki po prostu mokre, i zimne. Wcześniej jak otwierałem zmywarkę po skończonym cyklu to buchała para i wszystko było gorące. Myślałem, że to wina nowych tabletek all-in-one i włączenia trybu multitabs (wcześniej nigdy go nie włączałem, bo zawsze używałem standardowych tabletek). Próbowałem więc myć na programie "mocno zabrudzone", bo wtedy przynajmniej naczynia były ciepłe i po otwarciu zmywarki po kilku minutach trochę obeschły. Ale równolegle zacząłem szukać przyczyny.
    Wyczyściłem dokładnie filtr, siatkę filtracyjną pod dolnym śmigłem, ustawiłem ponownie twardości, nabłyszczacze, podwójnie włączyłem program myjący na pustej maszynie (ze specjalnym profesjonalnym środkiem do czyszczenia urządzeń spożywczych). Co więcej - sprawdziłem, że grzałka grzeje, bo w trakcie cyklu mycia, kiedy otworzę drzwiczki, bucha para i woda jest gorąca.
    I nic to nie dało. Nadal po skończonym cyklu wyciągam mokre.
    Szukałem na elektrodzie. I odnalazłem kody błędów. Oczywiście, dla ułatwienia :P , podawane są tylko błędy z wyświetlacza. A u mnie niestety wyświetlacza nie ma.
    Dalej szukałem i pytałem i trafiłem wreszcie na https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15527797#15527797
    I po przeprowadzeniu procedury czytania błędów wyszło mi....NIC. Po włączeniu sczytywania piszczy 13 razy(trzynaście). I teraz nie wiem, czy to jest błąd 12 na pierwszej sekcji, czy 13, którego nigdzie nie mogę znaleźć. Co więcej - jak puściłem mycie serwisowo-kalibracyjne (akurat było kilka naczyń w maszynie, to wyszły jak dawniej - czyste, gorące i za moment suche. Ucieszony załadowałem zmywarkę, odpaliłem program intensywny i....dalej to samo - po zakończeniu mycia mokre i zimne.
    Ręce opadły.
    Dla świętego spokoju odpaliłem znowu mycie czyszczące tym środkiem do spożywki,ale efekt mizerny.
    Proszę o jakieś podpowiedzi, co tu się dzieje, bo mam wrażenie, że programy się pozmieniały (jeśli w trybie serwisowym myje i suszy idealnie).

    0 4
  • #2 29 Mar 2016 14:22
    itam67
    Poziom 17  

    Witam
    Sprawdź przekaźnik grzałki na programatorze, być może przegrzewa się i nie włącza w cyklu ostatniego płukania.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 29 Mar 2016 21:02
    nares
    Specjalista AGD

    tobi79 napisał:
    Mam nadzieję, że gdzieś z przodu, bo do tylnej ściany mam MOCNO utrudniony dostęp

    Zmywarka do jakiejkolwiek diagnozy, ma być wyciągnięta, z dostępem od dołu i obu boków. Potem pytaj.

    0
  • #5 26 Lut 2018 10:25
    tobi79
    Poziom 12  

    No i wszystko już jest jasne. Wziąłem się za maszynę i tym razem wygrałem.
    Winę za kiepską pracę ponosi beznadziejne ukształtowanie kanału prowadzącego do weżyka hydrostatu. Zbiera się tam tyle brudu, że żadne środki chemiczne bez mechanicznego wspomagania nie dawały rady. Odczepiłem wężyk od hydrostatu, do zmywarki wlałem ok 3 litry mocno ciepłej wody i zacząłem zabawę... Najpierw mocno przedmuchałem wężyk w stronę zmywarki i spuściłem przez niego całą wodę. Początkowo ciurkała jak krew z nosa ale po chwili pojawił się lekki strumyk. I nadzieja... Nagle jak chlusnęło z całym tym osadem... Kilkukrotnie powtórzyłem płukanie... Ale coś mnie tknęło i zacząłem sprawdzać drożność od strony zmywarki. Przez ten mały otworek że szczeliną to mogłem pogrzebać tylko patyczkiem do uszu. Ale jak pogrzebałem, to się znowu przytkało ... I taka zabawa przez pół godziny... Grzebanie, dmuchane i lanie wody... Ale nareszcie wszytko jest względnie czyste, odetkane , zmywarka myje i grzeje jak dzika, wszystko jest ok. Od tamtego czasu kilkukrotnie jeszcze puszczałem ją na pusto, zalaną profesjonalną chemią że zmywarki przemysłowej i działa idealnie... Mam nadzieję, że przez kolejne kilka lat :-)

    0