Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KIA Navroad nr243d - nie działa podświetlenie przycisków.

kubulinek 28 Mar 2016 12:54 1569 5
    kubulinek
    Level 9  
    Witam!
    Założyłem sobie radio dedykowane dla KIA (Navroad nr243d) i w sumie wszystko działa, poza podświetleniem przycisków. Miałem wcześniej problem z podtrzymywaniem napięcia - ale zmieniłem piny i jest ok - natomiast nie bardzo wiem, dlaczego nie podświetlają się przyciski - czy muszę jeszcze coś dodatkowo podłączyć?
    ekrecik83
    Level 14  
    Daj sobie pomóc!!
    Może podasz rozpiskę wtyczek do radia lub foto kolor wtedy są szanse na podpowiedż np przewód podświetlenia .
    kubulinek
    Level 9  
    zdjąłem panel i zrobilem fotki - aczkolwiek pewnie to niewiele wyjaśni. Dostałem też opis przewodów.
    ten, od którego to kupilem napisał mi w mailu - odnośnie podłączenia - "Przewod czerwony od radia to podswietlenie.
    Ten luzny.
    Albo pomaranczowy.
    Musi byc wpiety albo pod antene, jak w opisie albo pod stacyjke.
    Do wyboru." - nie bardzo rozumiem, o który chodzi - on pewnie też - bo wcześniej sugerował mostkowanie.
  • Helpful post
    ekrecik83
    Level 14  
    Powinien być pomarańczowy do podświetlenia, gruby czerwony i żółty to plusy czarny masa ,cienki czerwony remonte sterowanie -daje plus radio po włączeniu.
    Poszukaj w wiązce samochodu przeznaczonej do podłączenia radia , przewodu na którym pojawia się +12V po włączeniu swiateł postoju i połącz kontrolnie np .przez "probówkę" z pomarańczowym przy włączonych postojowych.Powinny przyciski być podświetlone.Jeżeli brak dalej podświetlenia może trzeba założyć, że jest uszkodzone
    Kostka raczej nie zgadza się z opisem który dostałeś bo posiada wyjście na cztery głośniki a opis mówi o dwóch.Jest biały też nie opisany.
    kubulinek
    Level 9  
    Chyba jest uszkodzone - wczoraj próbowałem podłączyć - pod pomerańczowy przewód wg schamatu z tablicy na opakowaniu (załączam poniżej) - i nic - chociaz się dziwie, bo produkt jest nowy. W takim razie czy jest jakiś bezpiecznk, który odpowiadałby za podświetlanie - ten, od którego to kupilem twierdzi, że podłącza się pod inny przewód, niby jakiś luźny z tyłu - ale są tylko dwa i są od sterowania kierownica i kamery cofania.
    ekrecik83
    Level 14  
    Ciężko powiedzieć jednoznacznie bo też i info jest skąpe odnośnie przewodów w tej wtyczce. Musisz kontrolnie sprawdzić tak jak Ci pisałem probówką nie uszkodzisz radia jeżeli podłączysz na chwilkę.Sprawdż jeszcze czy te piny są zgodne z rozpiską na tyle odbiornika-może masz akurat pusty pin bez przewodu?Próbuj też nie wierzę ,że nowe radio jest uszkodzone.