Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative Inspire A500 5.1 - działa tylko w ciągu pierwszego załączenia/dnia.

28 Mar 2016 12:56 756 11
  • Poziom 7  
    Posiadam Creative Inspire A500 5.1 surround system.
    Działa on ok, ale przy następnym włączeniu komputera w ogóle nie ma głosu albo jest bardzo zniekształcony glos przez jeden z głośników tylko, a reszta razem z subwoofer'em nie wydaje dźwięku.
    Po odłączeniu całego systemu od zasilania i komputera, jak poleży kilka tygodni albo miesięcy i podepnę z powrotem nagle znów działają jak nowe, ale tylko przez ten sam dzień, dopóki nie wyłączę pc na noc.
    Od czasu do czasu w ciągu dnia słychać pojedyncze pukniecie przez głośniki.
    Może wzmacniacze wymagają wymiany tda8510j i/albo tda8511j?
    Może jakiś kondensator jest do wymiany? Żaden z kondensatorów na płycie nie jest wybrzuszony - więc może one wyschły?
    Dodatkowo zasilacz podaje 14V zamiast 12V podanych na obudowie.
    Ktoś może doradzić ewentualna przyczynę?

    Dzięki z góry za sugestie.
  • Moderator
    Proponowałbym najpierw od sprawdzenia czy uszkodzone są głośniki czy karta dźwiękowa?
    Skoro problem zaczyna się po wyłączeniu PC z zasilania to szukałbym tam problemów-zestaw odbiera tylko sygnał z karty.
    husar2015 napisał:
    Moze wzmacniacze wymagaja wymiany tda8510j i/albo tda8511j?
    - zawsze twierdzę że wymiana jest wtedy gdy pewność że uszkodzone, w ten sposób można wymienić 90% podzespołów i nadal nie trafić w ten uszkodzony.
    husar2015 napisał:
    Dodatkowo zasilacz podaje 14V zamiast 12V podanych na obudowie.
    - mierzysz zasilanie bez obciążenia.
  • Poziom 7  
    dzieki za kilka sugestii!

    - system/glosniki i subwoofer przestaja poprawnie funkcjonowac po jednorazowym/jednodniowym uzyciu bez wzgledu czy podlaczam przez karte zintegrowana z plyta jak rowniez osobno przez pci karte dzwiekowa z tym samym efektem.

    Dodatkowo moze to nic nie stwierdza, ale przez ta sama karte zintegrowana (plyta GIGABYTE - Socket AM2 - GA-M57SLI-S4) chodza zwykle dwa glosniczki czy sluchawki.

    (Nie chce komplikowac sprawy dodatkowymi watkami pobocznymi podlaczenia ale chce w miare starac sie byc dokladny w opisie/krokow wykrycia przyczyny)

    - zgadzam sie co do wymiany tylko wadliwych komponentow - nie chce wiec kupowac dodatkowego zasilacza czy wzmacniaczy bo juz wyszlo by to jako polowa kosztow kupienia nowego systemu.

    - zgadza sie, ze zasilanie bylo mierzone bez obciazenia bezposrednio na wyjsciu/koncowce zasilacza - nie wiem czy ta roznica 2V jest wiec standardem. fakt, ze po kilkugodzinnym chodzeniu sprzetu zasilacz wydaje sie dosc cieply ale nie goracy.

    - poczytalem kilka osobnych watkow dotyczacych tego systemu. sadzilem, ze z opisanych przyczyn jest jakas konkretna diagnoza ie dioda zenera itp

    Moderowany przez Dzimi:

    Proszę stosować się do poleceń moderacyjnych. Regulamin pkt.3.3. Niestosowanie się do polecenia moderacyjnego może skutkować ostrzeżeniem.

  • Moderator
    Do wejść sygnałowych zestawu podłącz sygnał z innego źródła niż z PC. Jeśli dźwięk zaniknie sprawdziłbym zasilanie końcówek mocy, ich temperaturę (zbyt nadmierne wydzielanie się ciepła).
  • Poziom 7  
    Podłączyłem na wejście osobny odtwarzacz mp3.

    Słychać muzykę z glosnikow, ale bardzo skrzeczącą i zniekształconą i to tylko przy maksymalnym podkręceniu potencjometru głośności.

    Radiatory na płytce zamontowane do chłodzenia wzmacniaczy są cieple, ale nie gorące po kilkuminutowym chodzeniu zestawu.
  • Moderator
    Do sprawdzenia połączenie pilot-zestaw. Bardzo częsta usterka- pękające przewody.
  • Poziom 7  
    Co to takiego 'pilot-zestaw' ?

    Podłączenie od wyjscia na panelu PC kablem do Subwoofer'a, który przechodzi przez włącznik systemu/regulator głośnosci??

    Chodzi o sprawdzenie omomierzem na końcówkach dolutowanych na płytce z wtyczkami, które wkłada się do panelu PC czy kontaktuje?

    Jendego co nie rozumie i czy to normalne: Radiatory wzmacniaczy sa ciepłe mimo, że podłączony jest tylko i wyłącznie zasilacz. Zasilacz też się grzeje.
  • Moderator
    husar2015 napisał:
    Co to takiego 'pilot-zestaw' ?
    - włącznik, sterowanie głośnością jest pilocie podłączonym do subwoofera przewodami, podobny przypadek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=14837977#14837977
    oraz wiele, wiele więcej:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/find.php.
    husar2015 napisał:
    Chodzi o sprawdzenie omomierzem na końcówkach dolutowanych na płytce z wtyczkami, które wkłada się do panelu PC czy kontaktuje?
    -dokładnie.
    husar2015 napisał:
    endego co nie rozumie i czy to normalne: Radiatory wzmacniaczy sa ciepłe mimo, że podłączony jest tylko i wyłącznie zasilacz. Zasilacz też się grzeje.
    -podłączony zasilacz, włączony zestaw - urządzenie pracuje.
  • Poziom 7  
    husar2015 napisał:
    Chodzi o sprawdzenie omomierzem na końcówkach dolutowanych na płytce z wtyczkami, które wkłada się do panelu PC czy kontaktuje?
    -dokładnie.

    >> rozmontowałem układ z potencjometrem do podgłaśniania dźwięku i sprawdziłem połączenia, wydają się wszystkie kontaktować. te od wtyczek do płytki z potencjometrem jak i te z płlytki do glownego układu/płytki zamontowanej w subwooferz'e - przy okazji poprawiłem luty przez odlutowanie od głównej płytki połączeń i na nowo je zalutowanie.

    husar2015 napisał:
    jendego co nie rozumie i czy to normalne: Radiatory wzmacniaczy sa ciepłe mimo, że podłączony jest tylko i wyłącznie zasilacz. Zasilacz też się grzeje.
    -podłączony zasilacz, włączony zestaw - urządzenie pracuje.[/quote]

    >> wydawało się podejrzane, jak system jest teoretycznie wyłączony to układ się grzeje nawet jak mnie nie ma w domu! tak samo zasilacz podpięty do gniazdka - możliwe, że systemy creative'a tak mają.

    Dzieki za wszystkie porady. Chyba czas kupić nowy sprzęt, jeśli nie ma konkretnej ewidentnej przyczyny.
  • Moderator
    husar2015 napisał:
    rozmontowałem układ z potencjometrem do podgłaśniania dźwięku i sprawdziłem połączenia, wydają się wszystkie kontaktować.
    - sprawdzałeś miernikiem?
  • Poziom 7  
    O ile na płytce z potencjometrem pojawiło się zwarcie, o tyle przewody z 3 końcówek (stereo jack) podpinanych do komputera (czarny, zielony, żółty) do płytki z potencjometrem jak i te z płytki z potencjometrem podpięte do układu wmontowanego w subwoof'er są sprawne (sprawdzone miernikiem oddzielnie jak je przelutowywałem).

    Płytka z potencjometrem ma tylko kilka rezystorów, potencjometr i diode. Wynikałoby, że kable się nie zdegradowały, czy luty nie 'utleniły'.

    Masz racje, ''że wymiana jest wtedy gdy pewność że (coś jest) uszkodzone'' - dlatego może kiedyś pobawie się tym dla 'rekreacji' jako projekt domowy, a tak kupie nowy system. Przy okazji, sprawdze, czy może tak na prawde to głosniki są przyczyną?

    Dla mnie, było i jest ciekawe, że system, znów zadziała jak podepne wszystko za kilka tygodni czy miesięcy tak samo jak przuważone grzanie wzmacniaczy i zasilacza nawet bez podpinania głośników czy kabli do komputera.
  • Moderator
    husar2015 napisał:
    Przy okazji, sprawdze, czy może tak na prawde to głosniki są przyczyną?
    - na pewno nie głośniki...
    husar2015 napisał:
    Dla mnie, było i jest ciekawe, że system, znów zadziała jak podepne wszystko za kilka tygodni czy miesięcy
    - cały czas upieram się przy uszkodzonych przewodach pomiędzy pilotem a wzmacniaczem.