Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tablet Lark 7i WIN jako komputer

ja_890 28 Mar 2016 16:42 1236 5
    ja_890
    Level 9  
    Witam, planuję zakup tabletu Lark Ultimate 7i WIN (z systemem Windows 8.1).
    Chciałbym używać go jako komputer podłączony do monitora, stąd mój pomysł wygląda tak:
    1. Mam monitor z wejściem VGA, tablet ma wyjście mini HDMI czy wobec tego gdy kupię przejściówkę mini hdmi->vga będzie to działać? (oczywiście tylko obraz)
    2. Czy jeśli kupię hub otg do tabletu to będzie możliwe jednoczesne podłączenie ładowarki, klawiatury i myszki pod USB oraz pendrive'a?

Pozdrawiam i wesołych świąt :D
    Funkagen
    Level 15  
    1. Tak
    2. Raczej tak, mam nadzieje, że ktoś jeszcze się wypowie na ten temat.
    RADU23
    Moderator of Computers service
    ja_890 wrote:
    1. Mam monitor z wejściem VGA, tablet ma wyjście mini HDMI czy wobec tego gdy kupię przejściówkę mini hdmi->vga będzie to działać? (oczywiście tylko obraz)

Funkagen wrote:
    1. Tak

@Funkagen jesteś pewien?
    W większości przypadków zwykłe przejściówki nie działają, bo nie są w stanie przekonwertować sygnału z cyfrowego na analogowy i wiceversa.
    W takim wypadku trzeba raczej stosować konwerter VGA-HDMI
    i dodatkowo przejściówkę HDMI-Mini HDMI
    Funkagen
    Level 15  
    Kiedyś taki patent miał miejsce u mnie w firmie i poszło wszystko okej, ale nie pamiętam co to był za sprzęt.. dlatego napisałem, że tak. Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić człowiek uczy się całe życie.
    ozy2001
    Level 28  
    Konwerter powinien zadziałać bez problemu. Problemem może być waga podłączonych adapterów do tego słabego gniazda.
    Za pomocą hub-a USB i OGT zrealizujesz swoje potrzeby dotyczące pamięci flash, klawiaturę oraz myszkę. Obawiam się co do ładowania - zastosowane diody zenera mają właśnie zabezpieczyć przed prądem płynącym w drugą stronę - jeśli do gniazda tabletu podłączysz huba, to nie podłączysz ładowania. Nie da się chyba podłączyć ładowarki przez odpowiednie złącze usb do aby ta zasiliła tablet.
    Z ciekawości sprawdziłem również huba aktywnego - jakiś szmelc, ale nie przepuszcza napięcia z gniazda USB wewnątrz urządzenia. Więc hub może ładować / zasilać urządzenia zewnętrzne, ale prądu z nich nie wyciągnie.
    Killlu
    Level 24  
    @Funkagen obawiam się, że odpowiedź na pierwsze pytanie Kolegi @ja_890 brzmi "nie". :D Ostatnio męczyliśmy się z tym samym problemem u nas, żadne przejściówki nie dawały rady i niestety skończyło się na zakupie monitora specjalnie z HDMI. :)