Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką wybrać nawigację GPS do osobówki?

Esselia 29 Mar 2016 22:38 7599 9
    Esselia
    Level 1  
    Witam,
    Chciałabym kupić nawigację GPS do samochodu osobowego.
    Nie znam się na tym, więc wg was jaka nawigacja byłaby najodpowiedniejsza?
    Szukam takiej do 350 zł.
    tzok
    Moderator of Cars
    Tablet na Androidzie z GPSem i AutoMapa, ew. darmowe Here (czyli nawigacja od Nokii, ale AutoMapa też korzysta z ich map). Obie nawigacje mogą działać off-line.
    japycz321
    Level 26  
    Tablet nie ejst dobrym rozwiązanie, raz że za duże, dwa że aplikacje na androidzie potrafią działać bardzo niestabilnie. Uważam ze 5 cali, jest najodpowiedniejszym rozmiarem, bo juz widać wszystko dobrze a jeszcze nie zasłania szyby. Fajna opcją jest modecom MX4 bez hd. W promocji można go znaleźć w X-KOM dzisiaj za 269zł, i na pewno w tych pieniądzach jest to najlepsza opcja.
    tzok
    Moderator of Cars
    7" i uchwyt do deski jest dużo lepszym rozwiązaniem, niczego nie zasłania, jest pod ręką, a AutoMapa na Androidzie działa o wiele szybciej i stabilniej niż na Windows CE. Można ją wygodnie obsługiwać palcem, nie potrzeba rysika. Inna opcja to... większy smartfon albo fablet.
    japycz321
    Level 26  
    7 celi niczego nie zasłania? Mam jednak odmienne zdanie. To już kawał urzadzenia na szybie. Dla mnie za dużego. Ten rozmiar nadaje sie jeśli jest to nawigacja wbudowana lub używa sie tego w ciężarowce, gdzie mamy dużo większą szybe. Smartfon o ktorym piszesz jest i tak jeszcze gorszym rozwiazaniem. Nie wyobrażam sobie wyjmować telefon z kieszeni za każdym razem, zakładać go w uchwyt, podłączać do ładowarki , odpalać aplikacje do nawigacji ustawiać trase itd(mówię o krótkich trasach albo np kurierce) . Co chwilę pojawiają sie aktualizacje androida po ktorych nie zawsze wszystko działa poprawnie. I używając telefonu w ten sposób pozbawiasz sie możliwości komfortowego jego użytkowania. Bo ciekawe co zrobisz jak jadąc przez nieznane sobie miasto masz kilka zjazdów, uliczek koło siebie, a akurat taki telefon Ci zadzwoni? Juz nie mówię o tym ze Ty w czasie jazdy nie mozesz nigdzie zadzwonic np przy użyciu zestawu bluetooth czy po prostu zjechać na bok i sprawdzic coś szybko. Nawet glupie podejrzenie otrzymanej wiadomości stojąc w korku jest strasznie uciążliwe. Podsumowując telefon nadaje sie jako nawigacja na pojedyncze wyjazdy. Jeśli ktos jeździ dużo, czesto w krotkie trasy,lub po prostu lubi komfort przy uzytkowaniu czegos bedzie to najgorsza opcja.
    Jarosx9
    Level 35  
    Popieram kolegę tzok - Android nie ma sobie w tej kwestii równych i wyparł moim zdaniem już kompletnie inne platformy- dostępność i mnogość różnych programów nawigacyjnych + mnóstwo innych usprawniaczy w stylu - spora personalizacja, korzystanie z internetu, dodatkowe narzędzia (aparat -> rejestrator jazdy), łatwej aktualizacji map itd. itp. czy słuchania muzyki/oglądania filmów na postoju. Dla zaawansowanego kierowcy nie ma nic lepszego.
    Ja bym wybrał jakiś tani popularny (root itp.) tablet 7" - nie musi on być aż tak na szybie przedniej bardzo zamontowany. Preferuję nieco niżej.
    Ktoś inny może preferować telefon - ale osobny niż do połączeń, kup sobie jakąś starszą używkę za grosze (no ja mam całą szufladę starych tel.), nawet karty SIM tam nie montuj.

PS. Internet czy aktualizacje zawsze można zablokować jak ktoś ma z tym problem.
    PS2. Nawigacje na WinCE też lubią się zawiesić że o Windows Phone nawet nie wspomnę.
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Co do sprzętu to często używałem nawigacji 3" , 3,5" i 5" wymiar to pikuś, dobrze się zastanów czy jak słońce zaświeci to będziesz widział cokolwiek. Według mnie nawigacje dzielą się na te na których cokolwiek widać i na te na których nic nie widać, dawniej mówiono że dzielą się na Garminy i resztę, ale technika zrobiła pozytywne kroki. Z tego powodu nie widzę zastosowania dla tabletów jako nawigacji.
    Druga sprawa to głośniki, w aucie bywa głośno szczególnie na podrzędnych drogach i przy szybkiej jeździe, to drugi powód dla którego tablet się słabo sprawdzi, większość nich nie będzie wcale słyszalna.
    Trzecia sprawa to wymiar, w wielu miejscach zostawiona nawigacja skończy się rozbiciem szyby, zabranie do kieszeni 7" tableta jest problematyczne a w nieznanym terenie często nawigacja przydaje się by wrócić do auta po miejskiej wycieczce.
    Co do Windowsa to nie potwierdzam braku stabilności, używam GPS kilkanaście lat i nie stwierdzam niestabilności, chyba że w telefonach w których nawigacja się zawieszała na chwilę gdy telefon dzwonił.
    Co do oprogramowania to lubię iGO, Automapę, Destinatora, TomTom, z przykrością stwierdzam że dodaje się do nawigacji wodotryski typu widok 3D kosztem informacji istotnych typu numeracja domów.
    Całkiem dobre bywają też nawigacje wbudowane w tanie GPSy, nie pamiętam nazwy oprogramowania, ale kupowałem znajomemu tanią nawigację Navio 520 o ile dobrze pamiętam nazwę i jeździłem z tym przez tydzień.
    Co do Androida to mam Here, ale jest to bardzo mało intuicyjne oprogramowanie, na dodatek zrobiłem kiedyś doświadczenie, w pustym polu z doskonałą widocznością i w idealną pogodę zatrzymałem auto, odległość do punktu docelowego ( 10km ) skakała mi w ciągu minuty kilkukrotnie nawet o 800m, coś takiego na iGo czy w Automapie nigdy mi się nie przytrafiło.
    Na koniec chciałem Ci powiedzieć że pytasz w złym miejscu, chcesz wiedzieć więcej to zaglądnij na http://my-navia.pl/ tam masz wszystko od podszewki.
    Pozdrawiam
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Autor musi sobie odpowiedzieć co potrzebuje tak naprawdę, czy tylko nawigacji to wtedy wystarczy jakiś 5" lark czy wodotrysków to wtedy zakup czegoś na androidzie, ale moim zdaniem to 7 cali za duża jak do osobówki.
    tzok
    Moderator of Cars
    Nigdy nie przyczepiam nawigacji do szyby, w Puncie mam przyklejony uchwyt do kokpitu, a w Octavii 8" tablet (Insignia 800m) idealnie mieści się w otwartym schowku na desce (można dorobić jakieś mocowanie na np. rzepa). Ani w jednym ani w drugim przypadku tablet niczego nie zasłania, jest w zasięgu ręki i wszystko doskonale na nim widać.
    Automapa na Androidzie a na Windows CE to przepaść technologiczna. W kwestii responsywności i usability (takie modne terminy ;) ) w ogóle nie ma porównania. Obsługa Automapy czy TomToma na CE podczas jazdy to walka (wiem, że nie wolno), a z tabletem nie ma najmniejszego problemu.

Tanie nawigacje z WinCE zazwyczaj mają "przebrandowane" iGO.
    felis2
    Level 11  
    Wiem, że post był dawno, ale warto też dodać, że automapa na android nie ma pełnej funkcjonalności z Windows. Chodzi o dodawanie własnych POI (np. w moim przypadku fotoradary za granicą Polski). W Windows jest to banalnie proste i co ważniejsze działa bez problemu, bo jest opcja zarządzaj POI. Można też dodawać własne ikony i dźwięki. Można dodać własne kategorie.
    Na androidzie wprawdzie udało mi się doprowadzić do wyświetlania fotoradarów z Hiszpanii, ale już nie potrafię zmusić automapy do ostrzegania komunikatami dźwiękowymi.
    Dlatego dobre dedykowane urządzenie jest nadal lepsze. Problem z kupieniem takiego sprzętu. Do niedawna fajnym rozwiązaniem był modecom mx2 lub 3. Jednak w wersji mx4 wstawili fatalny wyświetlacz o wiele mniej widoczny niż w poprzednikach.
    Co w zamian modecoma to nie mam pojęcia, bo wszystkie GPS z odblokowanym windows CE nie wyglądaj solidnie.