Witam
Co do sprzętu to często używałem nawigacji 3" , 3,5" i 5" wymiar to pikuś, dobrze się zastanów czy jak słońce zaświeci to będziesz widział cokolwiek. Według mnie nawigacje dzielą się na te na których cokolwiek widać i na te na których nic nie widać, dawniej mówiono że dzielą się na Garminy i resztę, ale technika zrobiła pozytywne kroki. Z tego powodu nie widzę zastosowania dla tabletów jako nawigacji.
Druga sprawa to głośniki, w aucie bywa głośno szczególnie na podrzędnych drogach i przy szybkiej jeździe, to drugi powód dla którego tablet się słabo sprawdzi, większość nich nie będzie wcale słyszalna.
Trzecia sprawa to wymiar, w wielu miejscach zostawiona nawigacja skończy się rozbiciem szyby, zabranie do kieszeni 7" tableta jest problematyczne a w nieznanym terenie często nawigacja przydaje się by wrócić do auta po miejskiej wycieczce.
Co do Windowsa to nie potwierdzam braku stabilności, używam GPS kilkanaście lat i nie stwierdzam niestabilności, chyba że w telefonach w których nawigacja się zawieszała na chwilę gdy telefon dzwonił.
Co do oprogramowania to lubię iGO, Automapę, Destinatora, TomTom, z przykrością stwierdzam że dodaje się do nawigacji wodotryski typu widok 3D kosztem informacji istotnych typu numeracja domów.
Całkiem dobre bywają też nawigacje wbudowane w tanie GPSy, nie pamiętam nazwy oprogramowania, ale kupowałem znajomemu tanią nawigację Navio 520 o ile dobrze pamiętam nazwę i jeździłem z tym przez tydzień.
Co do Androida to mam Here, ale jest to bardzo mało intuicyjne oprogramowanie, na dodatek zrobiłem kiedyś doświadczenie, w pustym polu z doskonałą widocznością i w idealną pogodę zatrzymałem auto, odległość do punktu docelowego ( 10km ) skakała mi w ciągu minuty kilkukrotnie nawet o 800m, coś takiego na iGo czy w Automapie nigdy mi się nie przytrafiło.
Na koniec chciałem Ci powiedzieć że pytasz w złym miejscu, chcesz wiedzieć więcej to zaglądnij na
http://my-navia.pl/ tam masz wszystko od podszewki.
Pozdrawiam