Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką pralkę kupić w 2016r ? Prosta lecz wytrzymała pralka dla rodziny 2+1.

And! 30 Mar 2016 20:11 67872 146
Renex
    And!
    Admin of Design group
    Jako użytkownik starego Polara z silnikiem indukcyjnym i programatorem elektromechanicznym, szukam coś prostego i wytrzymałego.
    Obecnie pralki zaczynają produkować producenci telefonów / telewizorów i wybór jest olbrzymi, obsługa sklepu nie specjalnie mi pomogła wskazując jako główną funkcjonalność WiFi :)

Czy silniki szczotkowe jeszcze pojawiają się w obecnych rozwiązaniach?

Widzę, że dostępne są rozwiązania z silnikiem sterowanym falownikiem,
    oraz z silnikiem BLDC bez paska na osi bębna.

Co wybrać, wśród modeli o głębokości do ~55cm?

Czy wybór pralki na podstawie napędu będzie dobrym pomysłem?

Zależałoby by mi na łatwym czyszczeniu filtra wyjściowego,
    oraz w miarę małych drganiach podczas wirowania.

W pobliskim sklepie dostępne były modele:
    Polar PFL/C61232P
    Indesit XWA 71283X
    Amica EAWI7123CD - wyciszenie
    Whirlpool AWOC74003PBL - silnik inwerter
    LG F12B8QD1 - silnik BLDC
    Candy GSV 138DH3-S - silnik inwerter, pranie parowe

Co polecacie ze swojej praktyki?
  • Renex
  • Helpful post
    astw
    Level 18  
    Proszę zobaczyć Bosch z serii WLG. Powinien mieć rozbierany zbiornik. Sklep może zamówić w celu prezentacji klientowi.
    And!
    Admin of Design group
    Ciekawa seria, zmniejszona głębokość i wypośrodkowana cena.
    Nie wiedziałem, że obecnie obudowa bębna może być nierozbieralna,
    to kolejna cecha na którą należy zwrócić uwagę.

Natrafiłem na kolejny parametr:
    klasa efektywności odwirowania C

Czy warto zwracać na to uwagę?
  • Renex
  • Helpful post
    artur9419
    Level 14  
    Bosch WLG jest rozbieralny tak samo jak WAE, WAS, WAY, ale moim zdaniem najlepiej brać Amice, dotąd nie klei zbiorników i fajnie się prezentuje. Mój kolega ma 1,5 roku i chwali sb bardzo. Dopiera mu lepiej niż poprzedni indesit, a nie ma on tzw. zraszania, a ten model to podałeś ma. Bierz ją na 100% będziesz zadowolony, Whirlpooli nie polecam wszytskie fronty mają klejone zbiorniki, tak samo indesity, hotpointy i aristony. A co do falownika, jest awaryjny.
    piotr-kaniak
    Level 9  
    Znajdź na Allegro jakieś starsze Miele, nawet jak okaże się że szczotki, czy pasek, czy zawór wodny, czy jakaś p******a do wymiany to się nie przejmuj zainwestuj.
    Najlepsze są starsze modele z krzyżakiem bębna ze stali nierdzewnej a nie z alu(wymienne między sobą).
    Dostaniesz każdą śrubkę do najstarszego modelu i naprawdę to się nie psuje.
    Ten producent nie wymyśla nowego modelu co roku i nie robi sobie jaj.
    Bęben i grzałka z nierdzewki są wymienne między modelami i nie ma po 25 latach eksploatacji śladu kamienia czy zużycia. Programator w mojej to nie elektronika na kościach a otwarte transoptory i dysk z otworami, zero styków. Sie to nie psuje się w ogóle się. Czasem się zużyje to czy owo, ale bez przesady i dostać można wszystko. Inwestycja na lata to jest.
  • Helpful post
    viayner
    Level 43  
    Witam, ja bym polecał Elektrolux/AEG, użytkuję już jakiś czas EWF1486 z częstoscią 2 razy w tygodniu, żadnych problemów, drgań, męczących odgłosów, nawet przy 1400/min. Normalny rozmiar, a mieści 8kg.
    Pozdrawiam.
    artur9419
    Level 14  
    Electroluxy pogorszyły swoją jakość, mają klejone zbiorniki (teraz wszystkie, i modele EWS produkowane na częściach Ardo), niedawno mojemu kumplowi zepsuła się podobna electrolux (falownik padł), ja odradzam electroluxa.
  • Helpful post
    UltimatePentium
    Level 15  
    Polecałbym bym Ci pralkę BOSCH WLG2026FPL z tej serii, znajomy ją ma i za te pieniądze jest to bardzo dobra pralka.
  • Helpful post
    andrzejlisek
    Level 29  
    Co prawda, ja mam mniejsze potrzeby (nie mam żony ani dzieci), ale napiszę, na co zwrócić uwagę z perspektywy czasu. Ja posiadam pralkę Elektrolux EWT 1366HDW przez 2 lata. Jest to pralka otwierana od góry, czytałem, że w takich pralkach są inne naprężenia i obciążenia, bo bęben jest podparty z obu stron. Pralka jest w technologii inwerterowej. Stosuję taki http://aquaro.pl/filtr-do-pralek-i-zmywarek-aquafilter.html filtr wody, ale nie wiem, czy to coś daje, czy to tylko pic na wodę, znam kilka przypadków, gdy pralka pracuje bezawaryjnie co najmniej 7-8 lat w rodzinie z jednym lub dwoma dziećmi bez takiego filtru. Nie stosuję proszku typu "Calgon". W Poznaniu jest twarda woda. W moim przypadku, przy wyborze pralki wchodziły w grę wyłącznie modele otwierane od góry.

Teraz będą jakieś nowsze modele, nie będę polecać konkretnego producenta, ale w praktyce mogę powiedzieć, że nie warto dać się zwieźć bajerami, a WiFi z całą pewnością nie będzie do niczego potrzebny. W praktyce używa się tylko dwóch, góra trzech programów, które są w każdej jednej pralce. Sprzedawcy mogą zachwalać, że są takie czy inne możliwości, ale ja używam najczęściej bawełnę 40 stopni, sporadycznie program przeznaczony do prania delikatnych tkanin (takie, które powinno prać się w rękach), program do prania w 90 stopni, czasem pranie parowe i właściwie nic więcej, a i tak dałem sobie wcisnąć droższy model, jednak tego nie żałuję w imię zasady, że w RTV i AGD lepiej wyłożyć więcej i kupić dobry sprzęt.

Poza napędem, warto zwrócić uwagę na wyjmowany zasobnik do płynów do prania i płukania. Czytałem opinie, że w modelu EWT 1366HDW, lub jakimś podobnym, dochodzi do czegoś co wygląda, jak gnicie lub grzyby, jednak dmuchając na zimne, po każdym praniu wyjmuję zasobnik i przepłukuję go pod wodą i nic takiego się nie dzieje. Oczywiście nie ma sensu przepłukanie, jak po zakończeniu jednego prania zamierzam uruchomić następne, co u mnie się raczej nie zdarza, ale u Ciebie i każdego, kto ma rodzinę, jest to bardzo prawdopodobne. Są takie pralki, które mają przytwierdzony zasobnik na stałe i jego czyszczenie jest znacznie utrudnione.

Jeśli chodzi hałas podczas wirowania, to nie jest on uciążliwy przy 1000 obrotach, a nawet przy 1300 obrotów. Przy zamkniętych drzwiach do łazienki i w przypadku słuchania muzyki z umiarkowaną głośnością zdarza się, że nie usłyszę, kiedy pralka zakończy pranie (wyłączyłem sygnał dźwiękowy sygnalizujący zakończenie prania). Ta pralka ma skłonność do przemieszczania się, ale ten problem skutecznie rozwiązują takie odbojniki http://www.sparta.com.pl/pl/odbojnik-gumowy-samoprzylepny-fi-40mm-bialy-odboje-samoprzylepne-odboje-okucia-okienne-i-drzwiowe przyklejone do podłogi, wystarczą te mniejsze.

Sugeruję, żebyś sprecyzował, czy szukasz pralki otwieranej z góry czy od frontu.
    zdzichra
    Level 32  
    Poszukaj BEKO -podstawowa zaleta 5lat gwarancji
    And!
    Admin of Design group
    artur9419 wrote:
    Bosch WLG jest rozbieralny tak samo jak WAE, WAS, WAY, ale moim zdaniem najlepiej brać Amice, dotąd nie klei zbiorników i fajnie się prezentuje...

Po początkowej fascynacji nowymi napędami z falownikiem oraz silnikiem BLDC na osi bębna, pozostanie przy silniku szczotkowym może mieć swoje zalety (prostsza konstrukcja). Widzę że modele Bosch i Amica mają właśnie taką prostą konstrukcję. Chociażby wspomniany BOSCH WLG2026FPL o niewielkich wymiarach (jest też wersja z większym bębnem).

Początkowo patrzyłem też w kierunku Polar (używałem przez bardzo wiele lat), ale wiele osób powtarza mi, że "obecny Polar nie wiele ma wspólnego z modelami z lat '90".

Miele to dla mnie coś nowego, ale zamienność części to dobra cecha.

viayner wrote:
    Witam,
    ja bym polecal Elektrolux/AEG, uzytkuje juz jakis czas EWF1486 z czestoscia 2 razy w tygodniu, zadnych problemow, drgan, meczacych odglosow nawet przy 1400 obr/min. Normalny rozmiar a miesci 8kg.
    Pozdrawiam

Elektroluxy zwróciły moją uwagę, gdyż "krzyczały" naklejkami o wyższych prędkościach obrotowych niż konkurencja. Z jednej strony lepiej odwiruje, ale pewnie zużycie też jest większe, oraz obawiałem się przemieszania pralki.

andrzejlisek wrote:
    Co prawda, ja mam mniejsze potrzeby (nie mam żony ani dzieci), ale napiszę, na co zwrócić uwagę z perspektywy czasu. Ja posiadam pralkę Elektrolux EWT 1366HDW przez 2 lata. Jest to pralka otwierana od góry, czytałem, że w takich pralkach są inne naprężenia i obciążenia, bo bęben jest podparty z obu stron. Pralka jest w technologii inwerterowej. Stosuję taki http://aquaro.pl/filtr-do-pralek-i-zmywarek-aquafilter.html filtr wody, ale nie wiem, czy to coś daje...ł, czy szukasz pralki otwieranej z góry czy od frontu.

Raczej nie wybiorę pralki ładowanej od góry, jednak wielu osobom takie rozwiązanie będzie bardzo odpowiadać. Szukam pralki ładowanej od frontu.

Filtr o którym piszesz to dla mnie coś nowego, być może działa to podobnie jak złoże w zmywarce.

Słuszna uwaga o możliwości oczyszczenia i osuszenia zasobnika, zwracam na to uwagę od dawna gdyż pozostawiona tam wilgoć często prowadzi do zadomowienia się grzybów w postaci czarnych kropek...

zdzichra wrote:
    Poszukaj BEKO -podstawowa zaleta 5lat gwarancji

Mam wrażenie że, Beko dopiero zdobywa polski rynek, 5lat gwarancji to zaleta,
    ale np. Elektrolux lub Bosch potrafi dać 10 lat gwarancji na silnik.
    zdzichra
    Level 32  
    And! wrote:
    Mam wrażenie że, Beko dopiero zdobywa polski rynek, 5lat gwarancji to zaleta,
    ale np. Elektrolux lub Bosch potrafi dać 10 lat gwarancji na silnik.

BEKO daje na całą pralkę. Mam BEKO od 4 lat, kupiłem po poleceniu serwisanta, poleciłem swoim znajomym, nikt z nas na razie nie narzeka i jeszcze żadna nie miała awarii. Nie mam nic wspólnego z dystrybucją BEKO, żeby nie było wątpliwości. :D
    To oczywiście Twój wybór, nic nikomu nie narzucam.
    And!
    Admin of Design group
    Zdobywanie rynku ma też swoje zalety, możliwe że mogą pojawiać się atrakcyjne ceny oraz warunki (np. wspomniana gwarancja).
    artur9419
    Level 14  
    Ja za to nie polecam Beko, mój kolega kupił sb 7 miesięcy temu Beko, tłucze sie maskarycznie. A co do twojego pytania dzisiejszy Polar to tak na prawde Whirlpool :( Kiedyś polar produkował porządne pralki. Sam mam w domu 5 polarów w domu, W tym 2 PS 663 S BIO (jedna fabrycznie nowa), 2 Diany i Rose :)
    DG06
    Level 18  
    artur9419 wrote:
    JSam mam w domu 5 polarów w domu, W tym 2 PS 663 S BIO (jedna fabrycznie nowa), 2 Diany i Rose :)
    Jesteś pewien tej wypowiezzzi?
    Wafer
    Level 20  
    A i ja dodam swoje 3 grosze, to co jest dobre z reguły się nie reklamuje i nie jest popularne.
    I tutaj poprę kolegę piotr-kaniak na temat pralek Miele, miałem do czynienia z tym sprzętem, pralki, odkurzacze itp. na hotelu przez 4 miesiące gdzie chodziły dosłownie 24h na dobę, traktowane tragicznie, w środku ludzie prali dosłownie wszystko a pralki wędrowały po pralnie parę metrów aż kabla brakło... i chodziły bez zarzutu, więc warto zastanowić się nad tym producentem.

Pozdrawiam
    artur9419
    Level 14  
    Miele wiadomo coś porządnego, jednak nie wiadomo na jaką używkę się trafi :)
  • Helpful post
    buzerek
    Level 13  
    Ja osobiście nie polecam ci Indesit, bo tą którą ja miałem rozpadła się po trzech latach i na dodatek bęben jest nie rozbieralny a naprawa serwisowa jest kompletnie nie opłacalna.
    Obecnie mam LG i sprawuje się nie naganie chociaż ma jedną dużą wadę a mianowicie brak opcji samego wirowania.
    A tak naprawdę to stary polar i wiatka to są pralki nie do zdarcia i pracują do tej pory przy drobnych naprawach jak wymianie łożysk i uszczelek za kilka złotych.
    renatajagoda
    Level 2  
    Ja miałam pralkę gorenje i działała bardzo długo. Bardzo dobrze wirowała, pranie było prawie suche. Teraz kupiłam pralkę innej firmy i wirowanie ma niby więcej obrotów i jest szybsze, a pranie jest prawie do wykręcania. Tak wiruje...
    romeo743
    Level 12  
    Witam, śledzę ten temat ,bo jestem w podobnej sytuacji i dylemat ,czy kupić nową ?czy naprawić posiadaną 13 lat marki bosch [do wymiany łożyska i amortyzatory ] .Wymieniłem do tej pory tylko grzałkę
    zdzichra
    Level 32  
    romeo743 wrote:
    Witam, śledzę ten temat ,bo jestem w podobnej sytuacji i dylemat ,czy kupić nową ?czy naprawić posiadaną 13 lat marki bosch [do wymiany łożyska i amortyzatory ] .Wymieniłem do tej pory tylko grzałkę

Naprawiaj bo takiej trwałej w rozsądnej cenie nie kupisz
    piotrek22101
    Level 39  
    Pod warunkiem że dobre dojście do łożysk.
    Ostatnio rodzice kupowali Boscha z dzielonym
    bębnem z serii 4 (niepamiętam symbolu)
    Ja mam też Boscha z 1998r i jeszcze działa.
    And!
    Admin of Design group
    tetrus wrote:
    @And!! jaki model wybrales?

W weekend pewnie ostatecznie wybiorę model i zamówię dostawę,
    ostatecznie zdecydowałem się na prosty lecz funkcjonalny model ładowany od przodu. Ze względu na ofertę lokalnych sklepów prawdopodobnie wybiorę model Bosch/Amica.

Oczywiście kuszą rozwiązania z silnikami BLDC i falownikami,
    takie rozwiązania na pewno zainteresują wiele osób, ja pozostanę przy prostszych modelach.

Temat pozostawiam gdyż, moim zdaniem udało się zebrać ciekawe informacje,
    temat pozostawiam otwarty dla osób poszukujących podobnej pralki (rynek się zmienia, pojawiają się promocje i nowe modle).

Dziękuję wszystkim za pomoc.
    kuba121741
    Level 11  
    Ja z kolei polecam Hotpoint Ariston.
    Antares64
    Level 12  
    Mam pytanko do posiadaczy dotyczące użytkowania "obecnych" pralek.

Przymierzam się do wymiany dość już wysłużonej praleczki Mastercooka (PF-73) chociaż naprawdę sobie ją chwalę, bo od 2003r jedyne co przy niej robiłem, to owinięcie taśmą izolacyjną węża spustowego na odcinku 2cm, który wypiął się z zaczepu wewnątrz obudowy na skutek przenoszenia pralki z miejsca na miejsce i delikatnie przetarł o drgający przy wirowaniu bęben oraz wymiana zawiasu przy drzwiczkach jakieś 2-3 lata temu. I gdyby nie już mocno spękane mocowanie tegoż zawiasu to bym się za niczym nowym nawet nie rozglądał. Zwłaszcza po lekturze co sobą obecne produkty AGD potrafią reprezentować. :/

No ale wracając do tematu.
    Oglądałem klika pralek typu slim, bo to jednak 15cm miejsca w łazience mniej w porównaniu do obecnej, ale...
    producenci piszą, że ich praleczki tego typu są na 5-7kg (w zależności od producenta)... Obejrzałem bęben wewnątrz, pomierzyłem i... niech mi ktoś powie - jak tam niby wrzucić te 7kg? Porównując do mojej obecnej pralki, która też jest 5-kilowa to nie wiem czy zmieściłbym 2/3 tego co pakuję do tej, a zawsze staram się zostawić nieco luzu, żeby to się prało a nie tylko wymoczyło.
    Taki electrolux- jeden z pierszych slimów jakie widziałem na oczy, to z tego co pamiętam jakieś 10lat temu był 3-kilowy, a obecnie chyba niczym się nieróżniący jeśli chodzi o pojemność - jest określony na 5czy6kg.
    Czy to tylko moje wrażenie, czy faktycznie producenci prześcigają się w kilogramach, podczas gdy sama objętość bębna pozostaje bez zmian?

Tak więc pytanie typowo do użytkowników pralek 40-45cm głębokości: czy udaje wam się te 5-7kg suchego prania wpakować w taki sposób, aby nie trzeba było tych ciuchów najpierw ubić, czy poukładać w kosteczkę? Bo przyznam szczerze, że na chwilę obecną, po dokonaniu pomiarów bębna, jestem na jakieś 80-90% przekonany raczej do standardowego rozmiaru (55-60cm).
    dybas
    Level 38  
    Przez 17 lat eksploatowałem pralkę o głębokości 38 cm (Polar SLS348). Rodzina 2+2. Ile do niej wchodziło-trudno ocenić. Na pewno nie 5 kg. Przy licznych zaletach była niestety czuła zarówno na wagę, jak i na rodzaj wsadu. Lubiła "chodzić" po łazience przy płukaniu i wirowaniu, przy czym wypoziomowanie było prawidłowe. Ktoś mi mówił, że im pralka płytsza, tym mniej stabilna, ale nie wiem czy nie jest to kolejny mit.
    shadow8008
    Level 1  
    Witam, na dzisiaj mam już 6 rok pralkę Miele W806, a ile lat już ma to nawet nie wiem. Może mur berliński pamiętać i czasy gdy pralki robili projektanci a nie księgowi. Wymieniłem w zeszłym roku siłowniki bo zaczęła trochę się przemieszczać po pralni(100 zł). Żona zadowolona jednak rachunki za prąd trochę w domu duże (rodzina 2+2 a niedługo 2+3) i pytanie do mądrzejszych.
    Czy nowe pralki, myślałem o boschu serii 6 lub 8, pozwalają coś zaoszczędzić, piorą lepiej itp?
    Seria 8 boscha kosztuje około 3000 warto dołożyć do najtańszego miele z nowych czy męczyć starą aż coś na dom spadnie bo chyba sama się nie zepsuje :).

W razie zakupu nowej są chętni do odkupienia starej?