Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mazda 6GH 2008 - Bose GS1E 66 920A Historia pewnego wzmacniacza part 1

KrisNext 01 Apr 2016 21:53 45909 48
    KrisNext
    Level 12  
    Często szukam na forach informacji na temat naprawy różnych urządzeń. Denerwuje mnie bardzo fakt że producenci nie udostępniają (nawet odpłatnie) instrukcji serwisowych. I życzą sobie bajońskie sumy za naprawy albo zmuszają do zakupu nowych urządzeń. Dlatego też postanowiłem na łamach tego forum podzielić się informacjami na temat mojej walki z uszkodzonym wzmacniaczem samochodowym firmy Bose GS1E 66 920A. z Mazdy 6.
    Mam nadzieje że te informacje pomogą innym w samodzielnej naprawie i pozwolą zaoszczędzić sporo pieniędzy (nowy wzmacniacz w Mazdzie kosztuje ok. 6kPLN)
    Historia zaczyna się w momencie gdy pewnego dnia uruchamiając auto usłyszałem głośny trzask w głośnikach (odgłos taki jaki spotyka się w momencie włączania kiepskiego wzmacniaczach bez układu zabezpieczającego głośniki) Jako że chwile wcześniej przeszła burza pomyślałem sobie że pewnie auto zgromadziło jakiś ładunek elektrostatyczny i to pewnie było przyczyną. Po tym jednym trzasku radio zaczęło grać normalnie. W kolejnych dniach podobne trzaski zaczęły się losowo pojawiać w czasie jazdy (już nie przy uruchamianiu auta). Co ciekawe trzaski te zaczęły się pojawiać coraz częściej aż pewnego dnia po uruchomieniu auta wzmacniacz zamiast grać zaczął generować głośny terkot na wszystkich głośnikach. Dźwięk brzmiał tak jakby ktoś podał sygnał prostokątny na wejście wzmacniacza. Ponowne uruchomienie wzmacniacza nie pomogło.

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Po rozebraniu obudowy widzimy taki o to układ

Na początek postanowiłem zidentyfikować główne elementy wzmacniacza by zrozumieć co autor miał na myśli:) Nie było łatwo ale ostatecznie tak to wygląda

Następnie przyszła pora na podłączenie wzmacniacza poza autem udało mi się znaleźć KILKA WERSJI schematu dlatego zmuszony byłem narysować własny po sprawdzeniu czy u mnie jest tak samo

Podałem napięcie na +12V , ground oraz dodatkowo +12V na zacisk REMOTE ON

Kolejne odkrycia w następnej wiadomości

Dodano po 28 [minuty]:

Wzmacniacz posiada procesor DSP który koryguje akustykę auta. Sygnał z wejść wzmacniacza jest przekazywany na przetworniki A/C w układzie CS42438 następnie już w postaci cyfrowej do procesora DSP skąd po przetworzeniu znów wraca na CS42438 z niego na końcówki mocy a dalej na głośniki. Jako że mało prawdopodobnym jest to że wszystkie sześć kanałów (końcówek mocy) uszkodziło się jednocześnie moje pierwsze podejrzenie padło na układy zasilania.
    Sprawdziłem czy napięcia na wyjściach stabilizatorów są poprawne zgodnie z rys.

Na pinie 1 układu NCV8141 pojawia się +12V (zasilanie wzmacniacza) drugie wyprowadzenie to włącznie stabilizatora (przekręcenie kluczyka w aucie podaje napięcie na tą nóżkę tzw. REMOTE ON) na nóżce 7 mamy wyjście +5V. Napięcie to zasila przetworniki A/C C/A oraz drugi stabilizator ST2L05-3300 który produkuje dwa napięcia +3,3V dla Przetworników oraz DSP i drugie napięcie +1,25V zasilające rdzeń procesora DSP.
    Okazało się że wszystkie napięcia się zgadzają i są doprowadzane do odpowiednich pinów przetwornika i DSP tak jak opisano to w dokumentacji producenta

Dodano po 4 [godziny] 45 [minuty]:

Wzmacniacz podłączony na stole pobierał z zasilacza ok 0,7A żaden ze stabilizatorów nie nagrzewał się specjalnie przetwornik A/C, DSP i pamięć szeregowa również były zimne. Końcówki mocy natomiast grały się lekko.

Po sprawdzeniu poprawności zasilana na wszystkich układach scalonych pomyślałem że może problem polega na tym że końcówki mocy wysyłają jakiś sygnał diagnostyczny do procesora który wstrzymuje prace. Z danych układów TDA wyczytałem że mogą one być sterowane przez I2C. Niestety po sprawdzeniu konfiguracji układowej we wzmacniaczu okazało się że układy te pracują niezależnie i nie korzystają z I2C.
    Postanowiłem podłączyć sygnał audio na jedno z wejść i sprawdzić co się dzieje
    Sygnał docierał do wejść przetwornika A/C i na tym koniec. Poszukiwanie sygnałów na poszczególnych pinach przetwornika pozwoliło odkryć ciekawą rzecz a mianowicie na nodze reset pojawiają się regularne impulsy resetujące. Pojawił się pomysł że może uszkodzony jest przetwornik A/C i procesor próbuje go zresetować. Zupełnie przypadkiem znalazłem taki przetwornik w szufladzie i go wymieniłem. Niestety to też nie pomogło.

Dalsze poszukiwania pozwoliły ustalić że impulsy resetujące doprowadzane są również do DSP a to oznaczało że to nie DSP generuje restet.
    Znów powróciłem do datasheetów i okazało się że źródłem sygnału reset jest stabilizator +5V który jest wyposażony w wejście watchdog i musi dostawać impulsy o odpowiedniej częstotliwości z procesora a gdy ich nie dostaje generuje sygnał reset.
    Sprawdziłem za pomocą oscyloskopu że DSP w zasadzie nie komunikuje się z innymi częściami układu. Jedyne sygnały zmienne pojawiają się na pinach oscylatora oraz w takt impulsów reset na wyprowadzeniach pamięci szeregowej.
    i tak oto doszedłem do wniosku że problem jest w DSP.

Niestety sprawdzenie tej teorii musi poczekać aż przyjadą zamówione procesorki :)

Tak że historia będzie musiała poczekać na swoje zakończenie
    KrisNext
    Level 12  
    W poniedziałek dzięki uprzejmości kolegi Romka z AGH w Krakowie dotarły do mnie procesory DSP (Romku oficjalnie dziękuje:))
    Jeden z nich zajął miejsce starego i wzmacniacz ożył :)

Co prawda jak się okazuje to jeszcze nie koniec opowieści bo po włączeniu do samochodu co jakiś czas pojawiają się drobne zakłócenia i zaniki dźwięku. Czasem któryś z kanałów nieco cichnie czasem słychać tak jakby któryś z głośników grał w przeciw fazie.

Mam podejrzenia że to część zasilająca.... ale zobaczymy...
    Puki co wzmacniacz wraca na warsztat

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Winowajca znaleziony:)

Okazuje się że przyczyną zakłóceń jest stabilizator ST2L05-3300
    powinien on podawać dwa napięcia +3,3V i 1,25V okazuje się że zamiast 1,25V jest 1,65V i nawet na multimetrze widać że jest ono mocno niestabilne. Na oscyloskopie zamiast poziomej kreski mamy obrazek przypominający sygnał audio o amplitudzie rzędu kilkuset mV co przy nominalnym napięciu 1,25 stanowi spory błąd

Co ciekawe po schłodzeniu tego układu napięcie na wyjściu stabilizowało się do wartości 1,3V a na oscyloskopie pojawiła się gładka linia:) to by tłumaczyło zresztą uszkodzenie DSP

Czas rozpocząć poszukiwania układu
    Gdyby ktoś przypadkiem miał taki stabilizatorek to ja chętnie kupie:)
    KrisNext
    Level 12  
    Stabilizatory już jadą... Mam nadzieje że już niedługo auto zagra pełną mocą.
    Zastanawiałem się nad zastosowaniem innego stabilizatora ale nie znalazłem zamiennika wprost. Była też koncepcja zastosowania dwóch oddzielnych stabilizatorów 3,3 i 1,25V ale niestety oryginalny układ dostarcza 1A prądu na każdym z wyjść a to co mogłem kupić od ręki miało max 0,25A. Tak więc skoro mam coś sprowadzać z zagranicy to niech to będzie oryginał:)

Kris
    testpilot9
    Level 2  
    Any results?

Greetings from Slovenia ;)

Dodano po 37 [minuty]:

Did you have to program this DSP or you just installed new one (DSPB56374)?
    KrisNext
    Level 12  
    hello

Today have arrived the ST2L05-3300. I hope that tomorrow I can find a moment to replaced them
    Recent observations suggest that the problem is certainly in stabilizer. I hope that the exchange of it will be a formality and the amplifier will be finally repaired.

As for the exchange of DSP you can exchange without fear . The program is located in the external serial memory .

Kris
    testpilot9
    Level 2  
    Ok, great. Thank you for info.
    KrisNext
    Level 12  
    witam

W końcu udało mi się wymienić stabilizator i... wzmacniacz gra bez żadnych trzasków i zakłóceń:)
    Wymiana stabilizatora nie jest łatwa i trzeba trochę się pomęczyć by to zrobić. Dla tych którzy mają podobną usterkę i chcą samodzielnie dokonać naprawy proponuje zacząć od wylutowania DSP i stabilizatora a następnie najpierw wlutować nowy stabilizator i sprawdzić czy podaje on odpowiednie napięcia... a dopiero wlutować DSP...
    I tak oto kończy się historia naprawy pewnego wzmacniacza. Mam nadzieje że mój opis przyda się komuś:)

Kris
    testpilot9
    Level 2  
    I already ordered new components.. I will replace them as you suggested. Hope it will work again :)
    feliz009
    Level 2  
    Czesc, jaki wyszedl koszt calkowity jesli chodzi o czesci? :)
    feliz009
    Level 2  
    Czy problemem może być sam stabilizator? Czy to regula ze jeśli stabilzator jest wadliwy to procesor tez ulega uszkodzeniu?
    KrisNext
    Level 12  
    DSP jest zasilane napięciem 1,25V gdy pada stabilizator to z dużym prawdopodobieństwem pada też DSP choć u mnie była sytuacja że stabilizator pracował niestabilnie, zakłócał prace DSP ale go nie uszkodził...

K
    feliz009
    Level 2  
    Ok. Zamowilem obie czesci..bo wszystko i tak leci z Chin.
    KrisNext
    Level 12  
    a sprawdzałeś jakie napięcie daje obecnie stabilizator?
    Zwróć uwagę czy w czasie pomiaru napięcie jest stabilne u mnie fluktuacje było widać nawet na multimetrze a najlepiej widać na oscyloskopie. U mnie napięcie wyjściowe ze stabilizatora przypominało sygnał audio na oscyloskopie. A po zamrożeniu stabilizatora wracało do normy i na oscyloskopie była jedynie pozioma linia

K
    kocek
    Level 20  
    Witam.czy możesz napisać jakie końcówki mocy są zastosowane w tym wzmacniaczu,mam taki na tapecie z wylutowanymi i nie mogę nigdzie znaleśc co tam siedzi ?
    Catalin80
    Level 2  
    I replaced ST2L05-3300 stabilizer. but still does not work amplifier. not hear those crackling in speakers. but I still do not sound. I saw your scheme with yellow REM word, what he means?
    KrisNext
    Level 12  
    hello
    Rem means "RemoteOn" if you would like to run amp out of car you have to connect +12V, Ground and remote line connect to +12V
    If all voltage n PCB are correct (+3V3, 1V25) its mean you have problem with DSP

Best regards
    Kris
    Catalin80
    Level 2  
    I will replace the DSP. But do you think that the memory could be affected?
    KW
    Level 21  
    Jaki jest typ procesora DSP w tym wzmacniaczu? Jaka jest obudowa jego ile nóżek?
    Catalin80
    Level 2  
    I first replaced ST2L05-3300, then I replaced CS42438 and DSPB56374AE. Now the amplifier works as before. Everything is OK. These parts can be ordered on sites in China. Thanks for your help "KrisNext"
    DejanV
    Level 2  
    Hi,
    I'm experiencing the same problem with my bose amp. I have read the post and it is very detailed. Thanks for the information.
    Can you tell me where to take the amp to replace this parts so I can solve the problem, what kind of electronic shop can do this change?
    Or do you do it yourself?

Br,
    Dejan
    KrisNext
    Level 12  
    Hello DejanV
    I exchanged all damaged parts by myself. Replacement of components in particular stabilizer requires experience and appropriate tools. If you have no experience, you can ask someone more experienced to help with the exchange of SMD components. I think if you find a service in your neighborhood and you show them my repair description they will be able to carry it out. The problem may be getting damaged components. For this it is suggested to check whether the problem is only with stabilizer or also with DSP.
    I bought components on the aliexpress website. Of course you can search in Digykey or farnell

Best regards
    Kris
    DejanV
    Level 2  
    Hi Kris,

I went to a local mobile repair shop and show them the parts that need to be replaced and they can do the replacement. So i was thinking of ordering the parts form aliexpress. Do I need to order all of them or to start with the stabilizer (My frend chek this part and this is definitely faulted) and then to check if it is working. And continue step by step with the other parts. Or to order all of them and replace all of them. What do you think?

This are the parts the i have found at aliexpres. Are they correct parts?
    ST2L05-3300
    https://www.aliexpress.com/item/ST2L05R3300PS...id=8c9d1e70-530b-42f1-948f-8292758c229c&tpp=1

DSPB56374AE
    https://www.aliexpress.com/item/DSPB56374AE-I...lgo_pvid=2950db8c-6c64-4ba8-bb21-1e72dda80270

CS42438
    https://www.aliexpress.com/item/Free-shipping...lgo_pvid=9f2dc92a-ddb9-496b-9f64-a9fa6f2d3668

Thanks a lot for your help.
    Br,
    Dejan
    DejanV
    Level 2  
    Hi,
    I have replaced all of the parts and the AMP is working perfectly.
    Thank again for your assistance.

Br,
    Dejan
    adimixer
    Level 9  
    Witam
    Pozwolę sobie podpiąć się pod temat z jednym pytaniem.
    Jaki sygnał liniowy przyjmuje wzmacniacz Bose z jednostki sterującej? Czy podpięcie sygnału liniowego (sub out) z Alpine ILX-700 nie uszkodzi wzmacniacza Bose?
    Moim celem, mianowicie, jest wykorzystanie wzmacniacz Bose wraz z jego pasywnym subwooferem zainstalowanym w miejscu koła zapasowego.
    KrisNext
    Level 12  
    Powiem szczerze że nie wiem nie sprawdzałem nigdy tego
    Na pewno jest to sygnał symetryczny. Ale jaki ma poziom tego nie wiem
    Ostatnio jestem mocno zarobiony ale jak znajdę chwilę czasu i nie zapomnę
    to spróbuje to zmierzyć.

Pozdrawiam
    K