Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

passat 1.8 B 96r. co ile wymiana paska rozrządu??

lipek7 24 Jun 2005 16:44 14015 7
    lipek7
    Level 2  
    witam jestem tu nowy mam passata bodaj b4 1.8 benzyna z 1996r. i nie wiem co ile nalezy wymienic pasek rozrządu? pomozcie instrukcja jest po niemiecku a nie znam tego jezyka.
    JAFO
    Level 25  
    Mam tę instrukcję przed sobą.
    Na str. 109 jest nagłówek KEILRIEMEN, ale zauważ, że nie ma tam podanego przebiegu między wymianami paska.
    Gdzieś czytałem nawet o 120.000 km (nie pamiętam, czy chodziło o silnik VW), ale ja robię to co 70.000 km
    Koszk paska niewielki, więc nie ma co oszczędzać.

I mam Paska benzyna 1,8 '95
    lipek7
    Level 2  
    nie moge znalezzc tego... a w jakim to jest rozdziale? tzn jak sie nazywa??
    JAFO
    Level 25  
    Książka ma tytuł "Betriebsanleitung"
    O paskach piszą na str. 109, ale nie ma tam okresu wymiany.
    A jeśli jakimś cudem masz inną książkę, to w spisie treści poszukaj, "Keilriemen"
    Tylko jest to jedyny tekst o paskach, a jest on o paskach klinowych.
    Natomiast nie piszą nic o zębatych - Zahnriemen.
    Jerzy100
    Level 22  
    Na pasku rozrządu nie oszczędzaj. Wymieniaj tak jak kolega napisał wyżej. Pamiętaj, że pasek paskowi nierówny. W instrukcjach opisują oczywiście przebiegi pasków oryginalnych, a nigdy niewiadomo co Ci wstawi w przyszłości mechanik. W komplecie powinno też wymieniać się kółko napinacza bez względu czy jeszcze jest dobre czy nie. Na takie przebiegi tych części koszt niewielki, a straty w razie ich uszkodzeń nieporównywalne.

Pozdrawiam.
    Slawek J
    Level 30  
    Wymiane paska rozrzadu w tym silniku wedlug producenta nalezy wykonac co 90 tys km i tyle te paski wytrzymuja lub co 5 lat ( jak wszystko to i guma ulega starzeniu). Ja zawsze wymieniam w ASO zeby nie bylo pozniej z tym problemow ale poza nim wszystko zalezy chyba od materialu. Jesli nabyles auto niedawno to nie nalezy wierzyc ze poprzedni wlasciciel zainwestowal w wymiane i samemu wymienic. Dobre warsztaty nieautoryzowane udzielaja takiej samej gwarancji co producent przy orygialnych materialach. Tylko jedna rada pamietaj o wpisie w ksiazke bo bez tego dochodzenie pozniej racji w razie czego jest niemozliwe.
    Pozdrawiam.
    Adam700
    Level 22  
    Wymien pasek i napinacz!
    wasil1
    Level 11  
    Wymienia się pasek co 90 tys km, tak przynajmniej zaleca VW. I ja też tak robie. Plus oczywiście rolka napinacza.