Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co wybrać Samsung UE48J5000, Philips 48PFT4100, Hitachi 49HBT62

javal666 01 Apr 2016 17:51 1329 5
    javal666
    Level 10  
    Na wstępie powiem, że wszystkie mają wystarczające parametry. Telewizor będzie oglądany nie więcej jak 2-4h dziennie i używany tylko przez 6 miesięcy w roku. Smart tv nie jest potrzebny, wystarczy wejście HDMI.

Więc w czym problem?

Chodzi głównie o niezawodność i o to, żeby jak najdłużej posłużył. Na necie mało mogę na ich temat znaleźć, na temat hitachi była jedna opinia, że jest marny. Na temat samsunga, że matryca od środka się kurzy i zaciemnia a gwarancja tego nie obejmuje.

A może jakiś inny model 42+ cali do 2000zł?

Czekam na opinie i oceny kogoś, kto na własnych oczach testował któryś z powyższych modeli.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - 5x8m
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - 2-3m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 2-5
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? pod lekkim kątem
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? - stać
    6. Jak słońce świeci w pokoju? - z boku oraz zza telewizora, ten stoi w kącie od słońca praktycznie osłonięty.
    7. Jaki masz obecnie telewizor? - stary kineskopowy rupieć
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? - żadne bajery nie są potrzebne
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - tv naziemna/satelita - nie wiem jaki to sygnał
    10 .Jakie urządzenia? - dekoder/nagrywarka
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-5
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? obojętnie
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - informacyjne / dokumentalne
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? - nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - nie
    16. Preferencje co do marki? - brak preferencji
    17. Preferencje co do wielkości? - 42+
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Politycy
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - Wieczorem
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? - 2000zł
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? - nie
    Anonymous
    Level 1  
    Svetherus
    Level 28  
    Hitachi mało kto kupuje, nikt tego nie testuje, więc nie można nic pewnego o tym powiedzieć - pod tym względem, niczym nie różni się od Manty.

Samsung h6400 rzeczywiście miał problemy z kurzem, ale z tego co wiem jego następca - j6200 już jest od takich problemów wolny.

Jeśli nie będziesz oglądał zbyt dużo dynamicznego obrazu - sportu, filmów akcji itp, to matryca 50Hz Ci wystarczy - aczkolwiek mówię to z bólem - bo 100Hz gra znacznie lepiej - ale podnosi też cenę.

Widziałem jak grał Samsung 5000 - i było to bardzo słabe wrażenie. Naprawdę.

Zobacz LG 652v - w rozmiarze 42 cale powinien kosztować około 2000zł.
    Anonymous
    Level 1  
    Svetherus
    Level 28  
    Svetherus wrote:
    Hitachi mało kto kupuje, nikt tego nie testuje, więc nie można nic pewnego o tym powiedzieć - pod tym względem, niczym nie różni się od Manty.

Mam jeszcze podkreślić, żebyś zrozumiał sens zdania?

Moim zdaniem, kolega potrzebuje czegoś większego niż 40 cali - ale budżet za mały, więc lepiej pójść w jakość a nie w ilość (cali)...
    Anonymous
    Level 1