Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radeon HD 7950 windforce 3x - czyszczenie wentylatorów.

hydrus323 02 Apr 2016 02:28 1758 7
    hydrus323
    Level 9  
    Witam. Chciałbym się zapytać czy próbował już ktoś wyczyścić/rozebrać wiatraki od Gigabyte windforce?

Mój problem polega na tym, że jeden z wentylatorów zaczął głośno pracować, wyczyściłem go kompresorem, ale efekt był krótkotrwały. Zastanawiałem się czy są to w jakiś sposób rozbieralne wentylatory (chciałem go smarować), lecz nie zauważyłem nigdzie żadnych zawleczek, bądź czegoś co umożliwiło by mi rozebranie wentylatora. Na aukcjach nie mogę znaleźć osobnych wentylatorów. Zastanawiałem się też czy może odłączyć go w cholerę i dołożyć wentylator na sam spód obudowy.

Bardzo denerwuje mnie dźwięk wentylatorka, coś tak jakby tarło się. Myślę, że kojarzycie ten odgłos

Jakieś sugestię?
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    antek1cza
    Level 31  
    hydrus323 wrote:
    Mój problem polega na tym, że jeden z wentylatorów zaczął głośno pracować,
    Niech kolega wrzuci jego dokładne zdjęcia z obydwu stron ..
    hydrus323 wrote:
    Zastanawiałem się też czy może odłączyć go w cholerę i dołożyć wentylator na sam spód obudowy.
    Można ale proponuję :
    1. Pomierzyć jaką aktualnie ma temperaturę radiator z wentylatorem.
    2. Zdjąć go i zobaczyć do ilu teraz dochodzi ale tu uwaga trzeba to kontrolować gdyż może wzrastać lawinowo, a wówczas szybko trzeba wyłączyć komputer żeby nie uszkodzić grafiki.
    3. Zamontować wentylator np.od zasilacza komputerowego od spodu (jeżeli oczywiście są otwory w obudowie) i skierować nadmuch na ten radiator i pomierzyć ponownie temperaturę.
    4. Bardzo cichym jest np. taki wentylator "Fander Roxo 92mm LX FRX2-9225-LX 1250rpm". Jego cechą charakterystyczną jest poziom hałasu w granicach 13,2dB .
    Radeon HD 7950 windforce 3x - czyszczenie wentylatorów. Radeon HD 7950 windforce 3x - czyszczenie wentylatorów.
    5.
    hydrus323 wrote:
    denerwuje mnie dźwięk wentylatora, coś jakby tarło się.
    To nie ciekawy objaw bo sugeruje , że wytarły się łożyska ślizgowe i wirnik może trzeć o stojan lub śmigła o coś się ocierają.
  • Helpful post
    310artur
    Level 43  
    Nie jest czasem tak że każdy z tych 3 wentylatorów jest przykręcony 3 śrubami widocznymi pod łopatkami? Jeśli hałasuje tylko jeden to pewnie możesz go całkiem bezkarnie usunąć.

Z tym nie można znaleźć też bez przesady
    Wentylator 7,4cm NOWY PLD08010S12H, komplet 2 szt.
    Na allegro sobie wyszukaj - tylko cena zwala z nóg.

Zawsze pozostaje patent na MacGyver'a Odkręcić wentylatory, pozbyć się osłony plastykowej, i poszukać wentylatorów 80mm x 80mm przykręcić je do radiatora śrubami/drewnowkrętami pomiędzy żebra radiatora. Patent stary ale u mnie się sprawdzał zawsze. Jedyna uwaga taka że tam chyba masz sterowanie PWM więc wentylatory muszą być z 4 przewodami jak dla procesora a to też kosztuje. Ewentualnie AAB robi też takie z czujnikiem temperatury i z takich można to "skonstruować".
    hydrus323
    Level 9  
    Śmigła pracują równo, zwróciłem na to uwagę. Jutro wstawię zdjęcia i sprawdzę temperatury ze wszystkimi i bez tego jednego.

Dodano po 9 [minuty]:

@Up
    Też tak właśnie o tym myślałem, lecz muszę sprawdzić te temperatury. Rzeczywiście te ceny spore trochę jak za takie małe 'coś'. Może ugadam się z gościem. Oczywiście twój patent też ciekawy, większy wentylator = cichsza praca, lecz nie mam obrazu jak go przykręcić. Może masz jakieś zdjęcie jak Ty to zrobiłeś ?

O ile pamiętam przewody chyba są 3 żyłowe.

EDIT
    Witam, zrobiłem pomiary jak i zdjęcia. Ale wydaje mi się, że nie ma możliwości rozebrania i wyczyszczenia od środka.

Sami oceńcie: https://goo.gl/photos/YoY3SvHGjC1SRpSv7

Zrobiłem również pomiary temperatur bez tego jednego wentylatora.
    Ze wszystkimi wentylatorami maksymalnie temperatura była 67 stopni C, zaś z odłączonym 75 stopni C, dość spory skok, ale pewnie dlatego, że jest to środkowy wentylator pod procesorem graficznym.

Posty scaliłem.
    RADU23
    310artur
    Level 43  
    OK po kolei - pierwsze co jeszcze rzuciło mi się w oczy. Twoje wentylatory wyglądają jakby miały od góry naklejony cosik (plastik/papier/blaszka) to z napisem Gigabite. Prawdopodobnie jak to odkleisz (o ile będzie się dało) będzie tam jakiś dostęp żeby to rozebrać.

Co do ilości żył. Przy sterowaniu PWM (na twin frozer to tu z kimś analizowałem) Jeden wentylator ma 4 przewody (masa,12V,RMP,PWM) a drugi ma tylko 3 przewody bo logiczne że nie może mieć RPM (nie można sumować tych sygnałów ilości obrotów bo nic z tego nie wyjdzie). Jednak najważniejsze co z tego wynika: jeśli karta ma przypiętą kostką 4 pin wentylatory to steruje obrotami przez PWM. Czyli wentylator bez PWM można tam podpiąć ale będzie stale pracował na 100% obrotów. Jeśli zaś kostka ma 3 pin to sterowanie odbywa się napięciowo (na przewodzie 12V karta obniża napięcie i tak wentylator zwalnia obroty). To musisz zidentyfikować przed ewentualną modyfikacją.

Co do fotek - akurat takiej "porządnej" konstrukcji nie mam chwilowo. Tu masz 4 fotki radiatora z karty GF630 o niskim profilu. To już MacGyver lewel ekspert bo 80mm wentylator jest zamocowany do tego małego bloku aluminium. Z chłodzenia zrezygnowałem bo kupiłem większe pasywne (swoją drogą za 25PLN razem z padniętą kartą w środku). Ale ta konstrukcja jakkolwiek źle wygląda działała równie dobrze jak z zamontowanym na tym standardowo 35mm malutkim wentylatorkiem (który wył jak odkurzacz). A wiadomo że to było ciche nawet jak wentylator rozpędził się na maks. Tu masz patent taki że do wentylatora przykręcone są paski blachy (jak pamiętam dobrze to kawałki obudowy, tzw śledzie z taniej obudowy gdzie one nie były przykręcane tylko się je wyłamywało). A później jak widać na foto. 1 i 2 w blaszkę wkręcone śruby (takie jak były pod ręką) i wkręcają się zwyczajnie pomiędzy żebra radiatora.A wkręcałem je od góry między łopatkami wentylatora. Grubość i długość dobierasz tak żeby się trzymało. Takie połączenie jest trwałe i uwierz to się nie rozlatuje.
    Radeon HD 7950 windforce 3x - czyszczenie wentylatorów. Radeon HD 7950 windforce 3x - czyszczenie wentylatorów. Radeon HD 7950 windforce 3x - czyszczenie wentylatorów. Radeon HD 7950 windforce 3x - czyszczenie wentylatorów.

A tu fota z wykopalisk. Karta AMD HD3650 na AGP. Standardowo był też mały wentylator i plastykowa pokrywa. Pokrywa wyleciała. Wentylator przykręcony tylko za 2 rogi. Jeden róg między żebra radiatora drugi w otwór po starym wentylatorze (żeby dociągnąć śrubą pod ten róg podłożony jest kawałek rurki docięty na wysokość żeber radiatora, taki dystans). Karta nie sterowała wentylatorem więc dla ograniczenia obrotów ~150 om rezystancji tam jest w tej zielono-żółtej koszulce termokurczliwej. W tej formie pracowała u mnie ponad rok (cicho i wydajniej niż w oryginale) po czym w niezmienionej formie poszła na allegro do nowego właściciela.

Podsumowując - to tylko wentylatory. Mają się trzymać, mają dostać zasilanie i mają dmuchać w radiator. Jak to spełnisz to możesz tam cokolwiek i jakkolwiek przymocować. Ostatnio do głowy przyszedł mi patent żeby w razie jak nie ma do czego przykręcić (żebra za miękkie albo nie pasują) w miejscach na śruby zalać klejem epoksydowym (ulać z tego kleju na radiatorze miejsca mocowań) i po wyschnięciu w kleju nawiercić otwory na śruby. To byłoby mocne i estetyczne za razem (jak się do zabawy przyłożyć). Tylko nie sprawdzałem na ile trwale połączy się taki klej z radiatorem.

Mały off top ale potomnym może się przydać.
    hydrus323
    Level 9  
    310artur wrote:
    Twoje wentylatory wyglądają jakby miały od góry naklejony cosik (plastik/papier/blaszka) to z napisem Gigabite.

Pod Gigabyte nie ma nic, już sprawdzałem wcześniej, a pod naklejką producenta widać tylko to co tu: Radeon HD 7950 windforce 3x - czyszczenie wentylatorów.

Wow, widzę całą rodzinę MacGyverów :O.

Zrobiłem pomiary swoich wentylatorów i wychodzi, że to jest to samo, lecz inny producent. Zamówiłem już ten zestaw, zobaczymy jak to będzie.

Jeśli chodzi o te piny to wiem jak to działa, tylko zastanawiam się dlaczego w każdym wentylatorze nie ma kostki 3pin? Oszczędność na dwóch kabelkach? Rozumiem, że RPM jest odczytywane tylko z jednego wentylatora :O ?

Moderated By RADU23:

Link do aukcji usunąłem.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

310artur
    Level 43  
    RPM jest odczytywane tylko z jednego wentylatora zawsze. Jeden pin na karcie czy płycie głównej to jeden odczyt. Tu jest ograniczenie. RPM to impulsy które się liczy (w uproszczeniu) jak podasz je z kilku wentylatorów na jeden "licznik" to nic z tego nie wyjdzie. Tak samo się robi jak chcesz podpiąć dwa wentylatory do chłodzenia procesora. Przewód RPM może być tylko z jednego wentylatora.
    Drogie rozwiązanie wybrałeś za to "fabryczne" no a skoro potrzebujesz jeden wentylator to masz drugi na zapas ;). Daj znać jak złożysz.
    antek1cza
    Level 31  
    hydrus323 wrote:
    a pod naklejką producenta widać tylko to co tu
    W miejscach gdzie masz narysowany czerwone strzałki wsadzasz delikatnie płaski cienki śrubokręt a najlepiej trzy i lekko naciskasz. W konstrukcji tego wiatraka nie ma zawleczki tylko łożysko ślizgowe wciskane jest w plastykowe gniazdo które jest w środku - zielona strzałka.
    Problem z demontażem może być taki, że jak wsuwać i naciskać będziesz nie delikatnie lub łożysko lekko się wtopiło (jak były duże tarcia) w to gniazdo to może pęknąć płytka z jego elektroniką która tam właśnie jest zanim tą część obudowy ściągniesz. Jeżeli to zrobisz to zrób zdjęcia jego środka i wstaw tutaj nie na linkach zewnętrznych bo "jutro" (w przenośni , że za miesiąc rok lub więcej) już ich tam może nie być !
    hydrus323 wrote:
    Zamówiłem już ten zestaw
    No to co wyżej nie aktualne ale nie wyklucza żeby to zrobić i mieć w zapasie wentylatory.
    hydrus323 wrote:
    Ze wszystkimi wentylatorami maksymalnie temperatura była 67 stopni C, zaś z odłączonym 75 stopni C
    Powiem tak 67°C to też wysoka ale Ja nie robiłem pomiarów przy takiej karcie tylko innej i tam temperatura oscylowała około 60°C. Więc mogą się one "trochę" różnić.
    Resztę to już kolega @310artur podpowiedział .
    Pozdrawiam