Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Immobiliser zablokował zapłon - przyczyna?

pwpib 02 Apr 2016 13:37 2706 7
  • #1
    pwpib
    Level 11  
    Megane scenic 1 ph2 1.4 16v

    Po odpaleniu (jak zwykle) ujechałem 200 metrów, zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju, zgasiłem samochód i już nie mogłem zapalić. Silnik kręci, mruga kontrolka immo, mruga kontrolka awaria elektroniki.
    Immobiliser zablokował zapłon - przyczyna?70_121843..85.jpg Download (9.56 kB)
    Pompa paliwa działa.

    Po podpięciu ddt2000 odczytałem błędy:
    Immobiliser zablokował zapłon - przyczyna?injecti...jpg Download (52.48 kB)
    Sprawdziłem czujnik pedału hamulca - działa prawidłowo.

    Pozostałe błędy miałem wcześniej i jeździłem z nimi.

    Dodam że próba usunięcia błędów zakończyła się niepowodzeniem, program zwrócił błąd.

    Gdzie szukać awarii?
  • #2
    rafal.jaro
    VAG group specialist
    Masz możliwość podpiąć auto pod inny interfejs?
  • #4
    pwpib
    Level 11  
    Olej w połowie miarki.

    O którym zasilaniu mowa?

    Podepnę pod inny jutro, dzisiaj nie mam dostępu.

    O ile pamiętam immo odcina również pompę paliwa, w tym przypadku pompa działa.

    Ale - buczy silnik przepustnicy.
  • #5
    milejow
    Level 43  
    pwpib wrote:
    O ile pamiętam immo odcina również pompę paliwa,

    W tym aucie nie odcina. diagnostyka i sprawdzić czy jest pozwolenie na uruchomienie silnika oraz czy klucz rozpoznany. Najprawdopodobniej problem z cewką transpondera w kluczyku.
  • #6
    pwpib
    Level 11  
    Dwa kluczyki jednocześnie nie padają, ale cewka w stacyjce - sprawdzę obwód.
  • #7
    milejow
    Level 43  
    pwpib wrote:
    Dwa kluczyki jednocześnie nie padają

    Bo jeden z nich mógł już jakiś cza temu dokonać zgonu w ciepełku mieszkania (w tych kluczykach to nic nadzwyczajnego)
  • #8
    pwpib
    Level 11  
    Dodatkowo odcięło migacze.

    Ale rozwiązanie: przepalony bezpiecznik 15A od stopu.

    Zamykam.