Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 32PFL3312/10 - Nie staruje zasilacz DPS-182BP

03 Kwi 2016 11:43 3699 20
  • Poziom 29  
    Witam

    Trafił do mnie do naprawy całkowicie martwy TV Philips 32PFL3312.
    Na początku nie dawał żadnych znaków życia - brak było wszystkich napięć z zasilacza. Pomierzyłem półprzewodniki - nie znalazłem żadnych uszkodzeń.


    Wymieniłem - IC901 NCP1207A - po tym zabiegu wstało 5.2V
    Widać że przy wciskaniu przycisku stand-by na pilocie TV próbuje wstać ściąga PS_ON do masy. Ale główna przetwornica nie wstaje.

    Na kondensatorze głównym mam 310V czyli PFC nie pracuje. Wymiana IC1 - L6561 nie pomogła.

    Schemat znalazłem: DPS-182

    Będę wdzięczny za wskazówki gdzie dalej szukać problemu.
  • Poziom 42  
    Sprawdź oporniki R2 , 3 , 4 , 5. oraz 307.
  • Poziom 43  
    A może trzeba użyć miernika w trochę innych miejscach, zamiast wymieniać „na pałę” elementy?
    Może drugą stronę schematu trzeba przeanalizować?
    emeryt2 napisał:
    Sprawdź oporniki R2 , 3 , 4 , 5. oraz 307.

    A dlaczego akurat R307? Wyjaśnisz nam jaki on ma związek z brakiem startu PFC na przykład?
  • Poziom 42  
    Omnibus , masz racje , 307 nie ma nic wspólnego ze startem PFC.
    Co do pomiarów, to wskazanie na te opornika samo sugeruje , że należy pomierzyc napiecia na odpowiednim pinie UC1.
  • Poziom 43  
    emeryt2 napisał:
    Co do pomiarów, to wskazanie na te opornika samo sugeruje , że należy pomierzyc napiecia na odpowiednim pinie UC1.

    A co ma wspólnego pin UC1 (a co to takiego właściwie to UC1?) związany z R307 z opisaną usterką?
  • Poziom 42  
    Nie czepiaj sie jak rzep psiego ogona. Brakuje , a właściwie zamiast "i" jest "a" i wszystko jasne. Resztę sobie dośpiewaj.
    Proponuje moderatorowi zwrócić uwagę Kol. Mirex , za pisanie zbytecznych polemicznych postów, zamiast pomocy autorowi pytania.
  • Poziom 43  
    emeryt2 napisał:
    Nie czepiaj sie jak rzep psiego ogona. Brakuje , a właściwie zamiast "i" jest "a" i wszystko jasne. Resztę sobie dośpiewaj.
    Proponuje moderatorowi zwrócić uwagę Kol. Mirex , za pisanie zbytecznych polemicznych postów, zamiast pomocy autorowi pytania.

    Ależ to ja mu pomagam, bo ty mieszasz w głowie. ;)
  • Poziom 29  
    Przyznam że liczyłem na wskazówkę że w tym modelu typowo psuje się element X.
    A tak trzeba posprawdzać wszystko po kolei.

    1. Oporniki R2, R3, R4, R5, R6 posprawdzałem - sprawdziłem czy nie są spalone.
    Wyglądają na dobre żaden nie ma przerwy lub zwarcia. Nie znam ich wartości.
    IC1 ma napięcia na pinie 3 równe 1.28V

    2. IC1 nie działa bo mam za małe napięcie zasilania VCC_ON= 0.65V, a potrzebuje od 11 do 13V do załączenia.

    3. Brakuje napięcia VCC_ON - podejrzewam jakiś drobny element w okolicy PC901.
    Możliwe że był on przyczyną uszkodzenia IC901.
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Cytat:
    Fraza: DPS-182BP   Znaleziono 24 wyników(0,12 s)


    PC901 wymieniłeś? Link
  • Poziom 29  
    lisek napisał:
    Cytat:
    Fraza: DPS-182BP   Znaleziono 24 wyników(0,12 s)


    PC901 wymieniłeś? Link


    Wlutowałem go i pomierzyłem multimetrem. Wydaje się być nie uszkodzony.
    Mogę go podmienić na próbę.

    Dolutowałem sobie kable pomiarowe do napięcia Vcc_ON i widać że skacze na chwilę do ok 6V mierząc Flukiem, 12V mierząc miernikiem wskazówkowym podczas załączania pilotem.
    Pozostałe napięcia też próbują "wstać".

    Spróbuje jeszcze kondensatory przy przetwornicach wyjąc i pomierzyć - ESR.
    Może któryś jest wyschnięty..
  • Poziom 43  
    Posiadanie mierników jeszcze nie czyni z nas elektroników. Wymienianie elementów „na pałę” od czasu do czasu kończy się sukcesem.
    LightOfWinter napisał:
    Wymieniłem - IC901 NCP1207A - po tym zabiegu wstało 5.2V
    LightOfWinter napisał:
    Dolutowałem sobie kable pomiarowe do napięcia Vcc_ON i widać że skacze na chwilę do ok 6V mierząc Flukiem

    Pomyśleć, dlaczego się tak dzieje, a potem sprawdzić, to już nie można. Mimo dostępnego schematu.
    Z czego to wynika?
  • Poziom 29  
    Witam

    lisek napisał:
    Fraza: DPS-182BP

    PC901 - sprawdzony, jest sprawny. Na próbę podmieniłem też na inny- nic nie zmienia. Tematy które znalazłem o tym zasilaczu przejrzałem przed założeniem tematu.

    Sprawdzę jeszcze czy napięcie 5V jest stabilne podczas próby załączenia głównej przetwornicy.

    Oraz diodę D4 i okolice.
  • Poziom 29  
    mirex napisał:
    Posiadanie mierników jeszcze nie czyni z nas elektroników. Wymienianie elementów „na pałę” od czasu do czasu kończy się sukcesem.
    LightOfWinter napisał:
    Wymieniłem - IC901 NCP1207A - po tym zabiegu wstało 5.2V
    LightOfWinter napisał:
    Dolutowałem sobie kable pomiarowe do napięcia Vcc_ON i widać że skacze na chwilę do ok 6V mierząc Flukiem

    Pomyśleć, dlaczego się tak dzieje, a potem sprawdzić, to już nie można. Mimo dostępnego schematu.
    Z czego to wynika?


    Witam

    Kolego mirex dziękuję za udział w dyskusji, jednak z Twoje uwagi w żaden sposób mi nie pomogły. Mogą co najwyżej zniechęcać do dalszej naprawy.

    W wolnej chwili sprawdziłem jeszcze płytkę inwertera - jest w porządku, tak jak podejrzewałem.

    Zasilacz wyjąłem i próbowałem uruchomić po za telewizorem zwierając przez rezystor 1k odpowiednie piny. Wyłącza się praktycznie natychmiast.
    Napięcie 5.2V jest stabilne cały czas.

    Usunąłem na próbę element Q605 żeby ominąć układ kontroli napięć.
    Spowodowało to włączenie głównej przetwornicy, ale napięcia są dalekie od oczekiwanych zamiast 12V jest 16V, a zamiast 24V jest 35V.
    Sądzę że zabezpieczenie jest wyzwalane przez którąś z zenerek ZD605, ZD601, ZD602 na podstawie pomiarów po usunięciu R604 a następnie Q606 (Oczywiście w obwodzie brakowało tylko jednego elementu na raz).
  • Poziom 43  
    Chyba jednak pomogło, bo zacząłeś myśleć. Trochę głupio, ale jednak. ;)
    Może, skoro posiadasz miernik, spróbujesz teraz na bazie tych przemyśleń ustalić - miernikiem, a nie lutownicą - w której gałęzi masz problem? ;)
  • Poziom 29  
    mirex napisał:
    Chyba jednak pomogło, bo zacząłeś myśleć. Trochę głupio, ale jednak. ;)
    Może, skoro posiadasz miernik, spróbujesz teraz na bazie tych przemyśleń ustalić - miernikiem, a nie lutownicą - w której gałęzi masz problem? ;)


    Cześć :)

    Było by pięknie gdyby problem był w którejś konkretnej gałęzi. Lubię takie usterki :) Niestety wszystkie gałęzie posprawdzałem miernikiem już na początku. Od tego zacząłem jeszcze za nim założyłem temat.
    Dokładniej - sprawdziłem diody prostownicze, oporność na poszczególnych kanałach, pojemności(razem z ESR) i przedzwoniłem elementy na zwarcie. Sprawdziłem też indukcyjność trafa czy nie jest jakaś podejrzanie niska.

    Posiedzę jeszcze ze schematem. Może uda się namierzyć problem.
  • Poziom 43  
    To może użyj schematu i woltomierza? Po prostu.
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Cytat:
    Na kondensatorze głównym mam 310V czyli PFC nie pracuje. Wymiana IC1 - L6561 nie pomogła.

    Za mało.

    IC1 - L6562T /NCP1606A
    -sprawdz oporniki pin.1

    R20(332kOm /* ile w "realu" ?
    R19 -332K , jw.?
    R18 -340k /* ile w realu
    Zmierz po wylutowaniu > jednym końcem wartosci tych tego R smd (inaczej wynik zafałszowany)
    Różnica w odchyłce *sumaryczna) nie więcej jak 1%

    Philips 32PFL3312/10 - Nie staruje zasilacz DPS-182BP
    IC301 DLA001D=L6598.
    IC601 (324A )
    IC901 NCP1207A

    Schemacik od DPS-182CP (z ch.Q522.1E) prawie to samo > jako IC1 NCP1606A
    Cytat:
    In the initial state Q906 should be closed and not to shunt phototransistor PC902. Q905 is opened, * ( R930 resistor has a small resistance)
    Q905 is opened due to the voltage on capacitor C907, which is formed on the circuit during the positive half cycle on the conductor N through R917, R921, R929 upper diode D904, C902, ground, diode bridge BD1, the wire L on which in the moment of the negative half wave.
    If you reduce the mains voltage will be closed Q905, Q906 appears that sauntered phototransistor optocouplers that will lead to a sharp decrease of the output voltage of the inverter Q901 and as a result, the power loss of the PWM controller power corrector and turn it off.
    The value of the capacitor C907 will determine the delay time of protection operation from brief dips in grid voltage.
    * BAV99 ( codeA7) as D904

    * bez Q904, Q905, Q906 zasilacz powinien pracować
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9905753#9905753
  • Poziom 29  
    lisek napisał:
    Cytat:
    Na kondensatorze głównym mam 310V czyli PFC nie pracuje. Wymiana IC1 - L6561 nie pomogła.

    Za mało.

    IC1 - L6562T /NCP1606A
    -sprawdz oporniki pin.1

    R20(332kOm /* ile w "realu" ?
    R19 -332K , jw.?
    R18 -340k /* ile w realu
    Zmierz po wylutowaniu > jednym końcem wartosci tych tego R smd (inaczej wynik zafałszowany)
    Różnica w odchyłce *sumaryczna) nie więcej jak 1%


    Cześć,

    Sprawdzone. Oporniki dochodzące do pinu1. IC1 - L6561
    R18 = 331.3k
    R19 = 332k
    R31 = 340k

    Dziękuję za informację że: IC301 DLA001D=L6598!

    Sprawdziłem jeszcze napięcie VCC_ON.
    Widać przy włączaniu widać skok do 5.6V a potem "natychmiast" spada do 0.7V
    Wiec nic dziwnego że PFC nie chodzi wg. noty katalogowej powinno być typowo 12V.

    Sprawdzę też pomysł z tranzystorami i wybiorę się do sklepu po L6598.
  • Poziom 29  
    Witaj,

    Dziękuję jeszcze raz lisek!!
    za informację:
    lisek napisał:
    ...IC301 DLA001D=L6598.

    Nie wiem dlaczego ale nie potrafiłem jej sam namierzyć.


    Układ podmieniony DLA001D.
    TV, śmiga aż miło.
    Chciałem tego scalaka wymieć już wcześniej ale nie mogłem znaleźć zamiennika.

    Potrzymam go jeszcze włączony dla testów pod prądem z 30 min.
  • Poziom 43  
    Za to ja wiem - bo nie znasz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869272.html i nie przeczytałeś nic na jego temat. Na temat tego zasilacza też pewnie nic, bo musiałbyś to widzieć. ;)
    Pierwsza wzmianka na tym forum o L6598 jako odpowiedniku DLA001 pochodzi z 2008 roku! ;)
    Pierwsza wzmianka o DPS-182BP i L6598 z 2009 roku.
  • Poziom 29  
    mirex napisał:
    Za to ja wiem - bo nie znasz https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869272.html i nie przeczytałeś nic na jego temat. Na temat tego zasilacza też pewnie nic, bo musiałbyś to widzieć. ;)
    Pierwsza wzmianka na tym forum o L6598 jako odpowiedniku DLA001 pochodzi z 2008 roku! ;)
    Pierwsza wzmianka o DPS-182BP i L6598 z 2009 roku.


    Kolego mirex
    Tak jak napisałem powyżej. Twoje posty nie pomogły mi w żaden sposób w naprawie i rozwiązaniu problemu z zasilaczem.

    Zgadzam się z kolegą emeryt2
    emeryt2 napisał:
    Proponuje moderatorowi zwrócić uwagę Kol. Mirex , za pisanie zbytecznych polemicznych postów, zamiast pomocy autorowi pytania.

    co tylko zaśmieca temat.

    Podsumowując wymieniłem układy DLA001 i NCP1207A
    Zasilacz daje wszystkie napięcia poprawne a TV pracuje.