Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino odkodowanie sygnału IR

liptoneq 03 Apr 2016 14:55 1203 8
    liptoneq
    Level 2  
    Witajcie :) Potrzebuję pomocy w odebraniu fal podczerwieni z pilota samochodowego. Wymyśliłem sobie koncepcję gdzie będę mógł otworzyć samochód za pomocą telefonu. Z racji wieku samochodu (Ford Puma r.97) jest on otwierany za pomocą podczerwieni, w telefonie (Samsung Galaxy S6) jest dioda, którą możemy sterować telewizorem, dvd, dekoderami itp. Chciałem za pomocą arduino odebrać "dane" wysyłane przez pilot samochodowy i napisać prostą aplikację na telefon, która będzie wysyłać te same fale dzięki czemu samochód się otworzy. Znalazłem taki filmik na youtube https ://www .youtube .com/watch?v=jiDnvEzuDCM gdzie ktoś odczytuje fale z pilota następnie wykorzystuje je do sterowania piecykiem. Chciałem zrobić analogicznie, tyle że z telefonem. Niestety napotkałem problem już na samym początku. Podłączyłem wszystko według tego jak jest na filmiku różne odbiorniki podczerwieni takie jak TSOP 1736, 2136 oraz 2236 i niestety żadnym nie mogę odebrać częstotliwości fal wysyłanych przez pilot samochodowy. Z całego domu znalazłem tylko jednego pilota, z którym ten program działa. Chciałbym się dowiedzieć dlaczego taki problem zaistniał, że tylko jeden pilot współpracuje z odbiornikiem podczerwieni i czy mój pomysł jest możliwy do zrealizowania, bo nie wiem czy może diody/odbiorniki są z różnych generacji i nie są ze sobą kompatybilne.
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    tmf
    Moderator of Microcontroller designs
    Pilot do samochodu z pewnościąnadaje w zupełnie innym formacie niż piloty TV. W efekcie standardowe oprogramowanie raczej teog nie rozpozna, co nie znaczy, że odbiornik podczerwieni nie odebrał sygnału - na wyjściu TSOP zapewne jak go podłączysz do analizatora logicznego to coś się pojawi. Tylko tu następuje kolejny problem - samochód to nie telewizor i zapewne zanim się otworzy musi otrzymać unikalną sekwencję. Problem w tym, że bez znajomości algorytmu generującego tą sekwencję nic nie zrobisz.
    BTW, były samochody z pilotami IR?
    liptoneq
    Level 2  
    Też mnie to dziwi, ale taki właśnie mam i był montowany seryjnie przez chyba 2 lata, dlatego napisałem markę model i rocznik. Co do odebrania sygnału to prawda, sprawdzałem innym programem i faktycznie coś odbierał, chyba ogólnie czy jakiś guzik na pilocie był wciśnięty, ale nie jest mi to potrzebne dlatego się zastanawiałem gdzie leży problem. Czyli podsumowując mój pomysł jest raczej średnio wykonalny?
    Anonymous
    Anonymous  
    liptoneq
    Level 2  
    Czyli tak jak jest pokazane w filmiku (prosto) się tego nie da zrobić? To miał być projekt na uczelnię, myślałem, że będzie właśnie polegał na odebraniu fal i napisaniu prostej apki no i przy okazji ciekawa sprawa bo baterie w pilocie mogą się rozładować a telefon zawsze jest pod ręką więc i przydatne w życiu.
    Samuraj
    Level 35  
    Projekt do zrealizowanie pod jednym warunkiem - stały kod. Jeśli twórcy tego systemu zastosowali kod zmienny jak jest w przypadku pilotów np bram garażowych to słabo to widzę. Na początek proponował bym podpiąć analizator pod posiadany pilot i nagrać parokrotnie sekwencję. To dużo wyjaśni i odpowiednio nakieruje na rozwiązanie.
    tmf
    Moderator of Microcontroller designs
    Nie sądzisz chyba, że kod jest stały. Gdyby tak było wystarczyłoby go przechwycić, co nawet dla podczerwieni jest banalne i mógłbyś otworzyć samochód. Zobacz jak gdziała keeloq z microchipa, u ciebie musi być coś podobnego. Idea jest taka, że bez znajomości klucza nie wygenerujesz odpowiedniego ciągu. Więc samo odtworzenie sygnału jest banalne, tyle, że nie otworzy on samochodu.
    Samuraj
    Level 35  
    Już chyba łatwiej było by dorobić drugi odbiornik np Bluetooth i wpiąć się w istniejącą instalacje w samochodzie. Sterować też można z telefonu poprzez apke.
    liptoneq
    Level 2  
    Pisałem na ten temat jeszcze w kilku miejscach i wszędzie spotkałem się z wiadomością o szyfrowaniu KeeLoq więc skończyło się na tym, że pomysł upadł, dzięki za odpowiedzi ;)