Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nadchodząca od 20 kwietnia dyrektywa LVD 2014/35/UE

Jan_Werbinski 18 Jun 2016 00:03 7749 53
    prose
    Level 35  
    Tylko certyfikaty na nowe urządzenia wyprodukowane po 20 kwietnia na starsze nie ma problemu tak jest w Tauron.
    bimki
    Level 16  
    prose wrote:
    Tylko certyfikaty na nowe urządzenia wyprodukowane po 20 kwietnia na starsze nie ma problemu tak jest w Tauron.

hej,

czy to jest pewna informacja?
    Posiadam inwerter Aurora PVI 3600 i deklarację zgodności z 2004/108/EC oraz 2006/95/EC. Czy to nie będzie za mało?

Może ktoś ma nowszą deklarację dla tego inwertera?

pozdrawiam
    marcinbbb
    Level 26  
    Nie kolega prose wymyślił to na poczekaniu ;)
    bimki
    Level 16  
    producent właśnie odpisał w taki sposób:

"Produkt ten już dawno został wycofany z produkcji i nie są dostępne dla niego nowe deklaracje LVD i EMC."

więc mam nadzieje, że nie będzie problemów ze zgłoszeniem :)
    bimki
    Level 16  
    ok, to dam znać za kilka tygodni jak poszło.
    prose
    Level 35  
    Kolega składał stare deklaracje i wszystko było w porządku w Tauronie.
    206cc
    Level 16  
    Witam
    Ja składałem pod koniec maja tego roku papiery od swojej instalacji w Energa. Dałem stare papiery bez aktualnej dyrektywy. Odesłano mi dokumenty z inofmracją iż między innymi nie wysłałem aktualnych ani od paneli ani od falownika. Po osobistej wizycie w Energii w Kaliszu wytłumaczyłem ze nie potrzeba aktualnej dyrektywy jesli falownik czy panele były wyprodukowane przed tą dyrektywą a powołałem się również na przepis iz nie mozna utrudniać przyłaczenia jesli te uządzenia posiadają wcześniejsze dyrektywy. Wizyta pomogła i dokumenty przyjęto (nie wspominam o pozostałych problemach w staraniu o przyłączenie)
    206cc
    Level 16  
    U mnie w Energii przy zamontowaniu licznika zrobili zdjęcia paneli oraz falownika wraz z tabliczką znamionową. Licznik wymieniony na sagemcom CX 2000-9
    prose
    Level 35  
    U kolegi mieli wszystko w D... paczyli tylko aby było połączenie sieciowe z licznikiem.
    bimki
    Level 16  
    Wygląda na to, że Tauron nie robił problemów, bo z informacji telefonicznej wynika, że wysłali już do mnie umowę (wnioskuję, że gdyby się czegoś czepiali, to umowy by nie było).

pozdrawiam
    prose
    Level 35  
    Jak ci licznik założyli to wszystko jest w porządku przynajmniej było tak u mnie.
    sianio
    Level 15  
    Witam.Panowie w czerwcu ub. roku kupiłem okazyjnie od gościa panele fotowoltaiczne AXITEC model AC-310 P/15672S w sumie 10 szt.Panele do tej pory używam do grzania wody w bojlerze ale dokupiłem 14 dodatkowych paneli (ale innej firmy) i chciałem produkować energię dla siebie a nadwyżki (jeśli będą) oddawać do ZE.I tu jest problem bo na tych 14 szt.dokupionych mam certyfikat a na panele AXITEC ich nie mam.I tu prośba do kolegów - czy przypadkiem nie macie gdzieś namiarów na stronkę z potrzebnymi mi papierami lub takowe gdzieś posiadacie.Byłbym niezmiernie wdzięczny.
    Koczi23
    Level 13  
    sianio wrote:
    Witam.Panowie w czerwcu ub. roku kupiłem okazyjnie od gościa panele fotowoltaiczne AXITEC model AC-310 P/15672S w sumie 10 szt.Panele do tej pory używam do grzania wody w bojlerze ale dokupiłem 14 dodatkowych paneli (ale innej firmy) i chciałem produkować energię dla siebie a nadwyżki (jeśli będą) oddawać do ZE.I tu jest problem bo na tych 14 szt.dokupionych mam certyfikat a na panele AXITEC ich nie mam.I tu prośba do kolegów - czy przypadkiem nie macie gdzieś namiarów na stronkę z potrzebnymi mi papierami lub takowe gdzieś posiadacie.Byłbym niezmiernie wdzięczny.

Ja miałem też róznych firm i zgłosiłem wszystkie te do których znalazłem w internecie certyfikat :-). ZE PGE
    bimki
    Level 16  
    hej,

certyfikat paneli nie jest wymagany - ode mnie w ogóle nie chcieli (Tauron, X 2016)

pozdr
    Tech132
    Level 26  
    W PGE wymagali tylko specyfikację techniczną w języku polskim paneli i inwertera .
    prose
    Level 35  
    Tech132 wrote:
    W PGE wymagali tylko specyfikację techniczną w języku polskim paneli i inwertera .
    I tak powinno być bo każdy taki sprzęt wyprodukowany w UE ma certyfikat zgodności.
    Obelos82r
    Level 11  
    Ok jeżeli chodzi o te dyrektywy 2006/95/WE i 2004/108/WE to :
    Artykuł 43
    Przepisy przejściowe
    Państwa członkowskie nie utrudniają udostępniania na rynku lub oddawania do użytku urządzeń objętych dyrektywą 2004/108/WE, które są zgodne z tą dyrektywą i które zostały wprowadzone do obrotu przed dniem 20 kwietnia 2016 r.

i

Artykuł 25
    Przepisy przejściowe
    Państwa członkowskie nie mogą utrudniać udostępniania na rynku sprzętu elektrycznego objętego dyrektywą 2006/95/WE, zgodnego z wymaganiami tej dyrektywy, i wprowadzonego do obrotu przed dniem 20 kwietnia 2016 r.

to jest się do czego odnieść w razie odmowy z ZE ale jak to się ma do dyrektywy 2004/108/EC i
    2006/95/EC jest do czego się odwołać???
    Tech132
    Level 26  
    Czyli jesteśmy skazani na nowe inwertery i droższe instalacje fotowoltaiczne .