Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tonsil scherzo 200 problem z głośnikiem niskotonowym

Michu7563 05 Kwi 2016 19:55 723 15
  • #1 05 Kwi 2016 19:55
    Michu7563
    Poziom 3  

    Witam! Mam problem z dwoma głośnikami niskotonowymi. O tuż głośniki grały i wogóle ale postanowiłem wymienić zawieszenie górne (membrana+pianka) bo zużyło już sie. Odkleiłem starą membrne i w celu sprawdzenia czy głośnik działa podpiołem go do wzmacniacza. Jak sie okazało nie grał i na dodatek dwa nie grały. W kolumnie są dwa niskotonowe, jeden średniotonowy i jeden gwizdek. Gwizdek i średniotonowy działa (też została ściągnięta membrana) niskotonowe nie. Nie wiem co mam już z tym zrobić. Teoretycznie wszystko powinno działać. Dodam tez że zwrotnica na pewno działa. Proszę o pomoc.

    0 15
  • Katalog Megger
  • Pomocny post
    #2 05 Kwi 2016 20:37
    mmaker
    Poziom 18  

    Czy przypadkiem nie zerwałeś drutu miedzianego z cewki? Jak masz miernik to sprawdź czy jest przejście między tym wystającym przewodem który zaznaczyłem na czerwono (jeśli to przewód to musisz delikatnie zedrzeć izolację przewodu nożykiem do tapet żeby cokolwiek zmierzyć) a kawałkiem miedzianej blaszki po drugiej stronie.

    Spójrz na obrazek niżej



    Tonsil scherzo 200 problem z głośnikiem niskotonowym

    0
  • #3 05 Kwi 2016 21:10
    Michu7563
    Poziom 3  

    Mierzyłem przy tym gdzie dolutowuje sie kable prowadzące od zwrotnicy (mierzenie omów) no to w średniotonowym pokazywało że ma 2 omy czyli działa, a w dwoch niskotonowych nic nie pokazywało a powinno pokazywać 15 omów

    Dodano po 10 [minuty]:

    Generalnie jakbym połączył ten mały drucik który mi zaznaczyłeś z tym paskiem miedzianym powinno działać?

    0
  • #4 05 Kwi 2016 21:16
    mmaker
    Poziom 18  

    Najpierw zmierz miernikiem :)

    0
  • Katalog Megger
  • #5 05 Kwi 2016 21:59
    Michu7563
    Poziom 3  

    A jak to nic nie da to kupienie nowej cewki rozwiąze problem?

    Dodano po 21 [minuty]:

    Zmierzyłem i wskazuje 15 omów

    0
  • #6 06 Kwi 2016 06:04
    wkj
    Poziom 34  

    To są dobre czy niedobre? Mają mieć ~15Ω.
    Jak do drucików dotykałeś i wskazało 15Ω to szukaj przerwy i polutuj to, pewnie jednak przerwałeś wyprowadzenia cewki.

    0
  • #7 06 Kwi 2016 09:02
    Michu7563
    Poziom 3  

    Wyprowadzenia z cewki są i właśnie przy nich wskazuje 15 omów

    0
  • #8 06 Kwi 2016 12:01
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Michu7563 napisał:
    Odkleiłem starą membrne i w celu sprawdzenia czy głośnik działa podpiołem go do wzmacniacza. Jak sie okazało nie grał
    Ciekawe dlaczego? :)
    Michu7563 napisał:
    w dwoch niskotonowych nic nie pokazywało a powinno pokazywać 15 omów
    Michu7563 napisał:
    Wyprowadzenia z cewki są i właśnie przy nich wskazuje 15 omów
    Zdecyduj się wreszcie...

    0
  • Pomocny post
    #9 06 Kwi 2016 13:26
    wkj
    Poziom 34  

    Michu7563 napisał:
    Wyprowadzenia z cewki są i właśnie przy nich wskazuje 15 omów

    To trzeba połączyć z tasiemkami na karkasie lub z licami, ale te są dalej.
    Po połączeniu, wszystko wróci do normy.

    Odrywając membranę urwałeś te połączenia.

    0
  • #10 06 Kwi 2016 19:05
    Michu7563
    Poziom 3  

    Pytanie jeszcze takie jak je połączyć. Jeden z drucików jest przy tym pasku a drugi nie i jest on za krótki aby połączyć z paskiem

    0
  • Pomocny post
    #11 06 Kwi 2016 19:18
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Michu7563 napisał:
    Jeden z drucików jest przy tym pasku a drugi nie i jest on za krótki aby połączyć z paskiem
    Sztukuj... Jakimś cienkim drucikiem miedzianym (może być bez izolacji) byle go potem przykleić do cewki tak, aby się nie urwał podczas drgań membrany.

    0
  • #12 06 Kwi 2016 19:31
    Michu7563
    Poziom 3  

    Zwykłym klejem można by było przykleić do tego paska miedzianego?

    0
  • Pomocny post
    #13 06 Kwi 2016 19:48
    wkj
    Poziom 34  

    Jak polutujesz to później klej dociśnie z cokolikiem nowej membrany, będzie dobrze.

    0
  • #14 07 Kwi 2016 14:35
    2378819
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 07 Kwi 2016 16:55
    wkj
    Poziom 34  

    Tonser napisał:
    A te 2 omy na średnim to na pewno dobrze?

    Powinien mieć 8Ω, sprawdź jak ma drugi.
    Miernik na jak najniższym zakresie pomiarowym, zazwyczaj do 200Ω wystarczy.

    0
  • #16 07 Kwi 2016 23:12
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Tonser napisał:
    A te 2 omy na średnim to na pewno dobrze?
    Dobrze - jeśli mierzyłeś przy podłączonym do zwrotnicy głośniku.
    wkj napisał:
    Powinien mieć 8Ω, sprawdź jak ma drugi.
    Głośnik (bez podłączenia do zwrotnicy) powinien mieć ok. 7 omów - miernik mierzy rezystancję. 8 omów to impedancja.

    0