Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel - Zliczanie wartości unikatowych

dark03 06 Apr 2016 19:43 1542 6
    dark03
    Level 9  
    Witam
    Chciałbym zliczyć ile jest unikalnych wartości wśród danych zapisanych w kilku kolumnach. Nie wiem jak w jednej funkcji zawrzeć dwie oddzielone kolumny.
    Rysunek do zobrazowania

Z góry dziękuje za pomoc
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Taka funkcja tablicowa (Ctrl+Shift+Enter)
    Code: text
    Log in, to see the code
    dark03
    Level 9  
    Mam trochę skomplikowaną sytuację, gdyż zakres komórek nie jest ciągły i może zawierać puste komórki i to rozwiązanie nie sprawdza się w moim przypadku. Znalazłem coś takiego
    Code: text
    Log in, to see the code

tylko że zlicza to jedynie wartości liczbowe a ja potrzebuje jednocześnie liczbowych i tekstowych w zakresie gdzie występują puste komórki.
    dt1
    Admin of Computers group
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale unikatowych wartości biorąc pod uwagę obie kolumny będzie 2 (t2 oraz t5), a biorąc z osobna każdą kolumnę i sumując wartość będzie ich 8 (wszystkie z lewej i wszystkie oprócz t6 z prawej kolumny). W żaden sposób nie wychodzi mi 6.

Można to załatwić makrem, dla przykładu takim (nie jestem dobrym programistą, więc da się je napisać na pewno lepiej, ale w sumie działa):

Code: vbscript
    Log in, to see the code

Wtedy można używać własnej funkcji Uniq w komórkach. Przykład użycia w załączniku.
  • Helpful post
    dt1
    Admin of Computers group
    Żle Cię zrozumiałem. Chodzi o zliczenie wszystkich wartości bez powtórzeń. Ja założyłem, że chcesz zliczać wartości unikatowe, czyli te, które się nie powtarzają. Możesz spróbować przerobić odrobinę moje makro, jeśli Ci się chce.
    dark03
    Level 9  
    Dzięki wielkie za pomoc. To mnie naprowadziło na właściwą drogę.