Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ARDO FLO 166L - Pobiera i wypuszcza wodę i nic więcej nie robi

rdomiik 07 Kwi 2016 01:40 543 3
  • #1 07 Kwi 2016 01:40
    rdomiik
    Poziom 8  

    Witam serdecznie,

    Pacjent to ARDO FLO 166L, od nowości tylko kilkadziesiąt prań - używana od roku, wcześniej stała w magazynie długo.

    Dziś zwariowała - po włączeniu pobiera trochę wody, potem robi to drugi raz, czas prania na wyświetlaczu maleje o kilka minut, a po chwili wyświetla End.

    Na samym wirowaniu tylko wypompowuje wodę, nie wiruje.
    W ogóle na żadnym programie bęben się nie kręci.

    Rozebrałem, wizualnie sprawdziłem wszystkie wtyczki pod kątem wypalenia styków (są OK), złożyłem i udało się zrobić jedno pranie. Godzinę później już identyczna awaria.

    Na tej podstawie wnioskuje (nie wiem czy dobrze), że to coś z dopływem prądu do silnika i raczej nie są to szczotki, bo po pierwsze za wcześnie na ich zużycie, a po drugie jednak ruszyła po akcji z oglądaniem wtyczek.

    Proszę zatem osoby mądrzejsze ode mnie o informacje co i jak mogę sprawdzić we własnym zakresie?

    Moduł MINISEL który jest w dolnym tylnym rogu pralki? Przekaźnik w nim (niebieski?)?

    Fachowca chwilowo nie mogę ściągnąć, a pralka jest bardzo potrzebna.

    Z góry dziękuje za pomoc.

    0 3
  • #2 07 Kwi 2016 02:23
    peter falk
    Specjalista AGD

    Jednak sprawdź szczotki. Możliwe, że są zablokowane w szczotkotrzymaczach.

    0
  • #3 07 Kwi 2016 12:35
    rdomiik
    Poziom 8  

    peter falk napisał:
    Jednak sprawdź szczotki. Możliwe, że są zablokowane w szczotkotrzymaczach.


    Wyjąłem silnik, szczotek jest bardzo dużo jeszcze. Jedyne co mnie zastanawia, to że dość ciasno siedzą - tak ma być, czy trochę je podszlifować?

    Po operacji wyjęcia i włożenia szczotek jest bez zmian.
    Wyjąłem jeszcze raz ten moduł na dole z tyłu żeby go dobrze obejrzeć w świetle dziennym - nadal nic wizualnie na nim uszkodzonego nie widzę, ale po tej operacji nie działa już nawet wirowanie - słychać blokadę drzwi i jeszcze jedno cyknięcie przekaźnika, ale już nawet nie wypompowywuje wody. Czyżby coś z tym modułem?

    0
  • #4 07 Kwi 2016 21:45
    szypek72
    Specjalista AGD

    Zimne luty przekaźników i połączenie pomiędzy silnikiem a modułem do sprawdzenia. Pod warunkiem, że silnik sprawny.

    0