Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CREATIVE A120 2.1 - Trzeszczące głośniki, może wymiana płytki na nową ??

rafal9018 09 Apr 2016 18:55 1194 8
    rafal9018
    Level 12  
    Witam.

Od jakiegoś czasu moje głośniki zaczeły dziwnie trzeszczeć :/ Rozkręciłem subwoofer gdzie znajduję się płytka wzmacniacza. No ale niestety nic tam się nie dopatrzyłem, raczej wszystko wygląda dobrze. Być może jest to uszkodzenie wewnętrzne jakiegoś elementu. Jeśli ktoś napotkał się na podobny problem będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Rozważam też zrobienie własnej płytki, ale nie wiem na jakiej końcówce mocy można by zrobić taki wzmacniacz. Za taką informację też był bym bardzo wdzięczny.

W zasadzie mam jeszcze do was takie pytanie, trochę nawiązujące do tematu :P Jak te głośniki mają 2x 2.5W i subwoofer 4W wedle specyfikacji producenta. To jaką należało by dobrać końcówkę mocy ?? Należy dodać wszystkie moce ??
    Czyli dla moje zestawu :

P = 2,5+2,5+4 = 9W I szukać scalaka co wydoli gdzie 10 W ??? A co jak dam większą moc ??

Dla nie których może są to dość banalne pytania, ale raczej nie interesowałem się elektroniką audio, a z racji że wystąpił problem z moimi głośnikami to pojawiło się kilka pytań :D

Podsyłam opis: http://www.euro.com.pl/glosniki-komputerowe/creative-inspire-a120-2-1.bhtml#opis

Za wszystkie propozycję i sugestię dziękuję :D
    CodeBoy
    Level 29  
    Czy ten zestaw głośnikowy ma potencjometr regulacji głośności ? Czy brzęczenie pojawia się od samego początku czy przy określonych warunkach ?
    rafal9018
    Level 12  
    Tak ma potencjometr, ale nawet po jego odpięciu efekt pozostaje. A brzęczenie pojawia się w nie określonych warunkach. Czasem nawet tydzień użytkowania i wszystko jest ok, nagle po jakimś czasie zaczynają trzeszczeć.
    CodeBoy
    Level 29  
    Możesz opisać typ tego brzęczenia ?
    może transformator ?
    czy zależy to od typu muzyki ? np muzyka brzęczy, a na filmach nie czy to bez znaczenia ?
    sprawdzałeś na innych głośnikach, słuchawkach ?
    rafal9018
    Level 12  
    Ciężko to zdiagnozować, jak rozkręciłem głośniki i wyjołem płytkę to było brak tego efektu. A i nie jest to uzależnione od rodzaju muzyki. Nawet jak wypnę sygnał z komputera wraz z potencjometrem to i tak występuje to buczenie.
    CodeBoy
    Level 29  
    może być zwarcie w kablu sygnałowym tym który idzie od komputera do głośników.
    rafal9018
    Level 12  
    Raczej wykluczam tą możliwość, bo jak wcześniej wspomniałem nawet jak odłączę kabel od komputera to efekt ten cały czas jest. Gdy efekt ten już wystąpił, odłączyłem wszystko zostały same głośniki to cały czas efekt buczenia się utrzymaywał. Więc podejrzewam płytkę, być może jakiś element jest uszkodzony.

A jak sprawa wyglądałaby jakbym chciał zrobić nową płytkę na jakimś scalaku ?? tak żeby układ pasowął do zestwau głośników który mam :)
    CodeBoy
    Level 29  
    No ale piszesz ze jak wyjmiesz płytkę to nie buczy, więc ewidentnie jest gdzieś przydźwięk z sieci, oczywiście zgaduje brzęczenie bo go nie określiłeś. Może go powodować nawet kabel, który nie jest podłączony do komputera.
    Pokaż zdjęcia tej płytki , może będzie widać jakieś uszkodzenia wizualnie.

Jeśli chcesz robić na nowo to tylko hobbystycznie, koszty będą dużo wyższe niż zakup nowych głośników, trzeba mieć trochę wiedzy, sprzętu etc. No i to już nie ten dział.
    rafal9018
    Level 12  
    Może się nie zrozumieliśmy w tym momencie jak tą płytkę wyjołem. Czasem jest tak że tego buczenia po prostu nie ma. I jak wyjołem tą płytkę w celu zdiagnozowania czy coś jest uszkodzone, tak wizualnie. To akurat wtedy nie buczały. Czasem jest tak, że tydzień i jest spokój.

Postaram się nagrać filmik jak już będą trzeszczeć, no i może wyję jeszcze raz tą płytkę i zrobię zdjęcia.