Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wariują odczyty temperatury przy włączonych wentylatorach - sterownik Munters

10 Kwi 2016 13:32 870 9
  • Poziom 7  
    Witam wszystkich,

    Mam pewien problem. Posiadam sterownik klimatu Munters Farm Pro. Sterownik obsługuje czujki temperatury ( i w zależności od temperatury włącza – wyłącza określone urządzenia). Do tego posiadam również sterownik mocy RP7 do sterowania wentylatorami. Sterownik Munters Farm Pro podaje napięcie do RP7 w celu regulacji pracy wentylatorów. Gdy np. sterownik Munters Farm Pro osiągnie zadaną temperaturę to podaje napięcie do RP7 i włączają się wentylatory. Problem w tym, że gdy włączą się wentylatory to wariują mi odczyty temperatury (wskazania na sterowniku Munters Farm Pro) – pomiar temperatury skacze w dół / górę. Czy ktoś się orientuje czym to może być spowodowane ? Czujki są 4 i wszystkie wariują.

    Pozdrawiam
  • Poziom 29  
    Na pewno do sprawdzenia połączenia czujników, ewentualnie ekranowanie czy nie występują spadki napięć w opisany przypadku
  • Poziom 21  
    Witam. Czy zasilanie sterownika ma filtr przeciwzakłóceniowy? Jeżeli nie to proponuję od tego zacząć usuwanie usterki.
  • Poziom 7  
    Dzisiaj sprawdziłem jeszcze raz działanie systemu. Wyłączyłem zasilanie wentylatorów aby nie pracowały i odłączyłem kabel który podaje 10V do sterownika RP7. W sumie ze sterownika Munters wychodzi mi nie podłączony do RP7 kabel. I dziwne jest to że te wahania temperatury wciąż występują mimo odłączonego RP7 i wyłączonych wentylatorów - wentylatory mogę więc wykluczyć. Z tego widać, że problem jest wtedy gdy sterownik Munters podaje na wyjście napięcie 10V i tutaj jest problem. Przewód którym Munters podawał napięcie do RP7 jest ekranowany.

    Dokładniej wygląda to tak:
    Na obiekcie jest nagrzewnica która włącza się gdy temperatura spadnie poniżej wartości zadanej np. 30oC. Regulacja w sterowniku Munters odbywa się co 0.3oC. Gdy temperatura osiągnie wartość powyżej 30.3oC (30.4oC) to sterownik Munters podaje napięcie do sterowania wentylatorami (10V) i te się włączają lecz nagle następuje zmiana temperatury na czujkach z 30.4 – 30.5 na 29.9 – 30.2. Problem w tym, że gdy spada tak temperatura poniżej 30.0oC to wentylatory się wyłączają (czyli znika napięcie 10V) i nagle temperatura zaczyna znów rosnąć do 30.4-30.5oC. Znaczy to tyle, że gdy pojawia się napięcie 10V to wskazania czujek temperatur są zaniżane o ok. 0.3-0.5oC a tak naprawdę temperatura jest wyższa. Po zniknięciu napięcia 10V gdy temperatura jest 30.4 to znów włączają się wentylatory (napięcie 10V) i za chwilę się wyłączają ponieważ po pojawieniu się napięcia wartość temp. Jest zaniżana.

    Poza tym sprawdziłem:
    - Czujniki sprawdzone (połączenia ok)
    - Kable do czujników są ekranowane.
    - Kabel od sterownika Munters do sterownika RP7 ekranowany.

    Do sterownika był dodatkowo (i jest podłączony Power Supply Lighting Protector) ale zapewne on nie redukuje zakłóceń. Wkleiłbym obrazek jak on wygląda ale coś nie działa mi ta funkcja.
  • Poziom 21  
    Proponuję ustawić na próbę większą histerezę temperatury w obiekcie kontrolowanym. Podaj więcej danych o kontrolowanym obiekcie np: moc nagrzewnic, wentylatorów, powierzchnia kontrolowana. Pozdrawiam
  • Poziom 29  
    Doczepił bym się zasilania ,czy nie występuje spadek napięcia zasilania w skutek zał wentylatorów co może przenosić się na prace sterownika zasilającego czujniki
  • Poziom 7  
    ->kajron

    Ok, tylko te wentylatory zostały rozłączone i sterownik podawał napięcie w "powietrze".
  • Poziom 29  
    Jak wyglądają napięcia po zasilaczu czy któreś nie spada co powoduje błędne wskazania i prace czujników ewentualnie jak kolega pisał zwiększenie histerezy i obserwowanie
  • Poziom 7  
    W następnym tyg. będę na obiekcie i dam znać.
  • Poziom 7  
    Witam,

    Ok, ,temat udało się rozwiązać. Winne wszystkiemu było sterowanie oświetleniem.

    Dziękuję wszystkim za porady.