Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyłączający się komputer przy obciążeniu grafiki.

kamilpatyna 10 Apr 2016 23:18 1173 17
Testo
  • #1
    kamilpatyna
    Level 7  
    Witam
    Od ostatniego czasu mam olbrzymi problem z moim komputerem, ponieważ kiedy mój komputer zostanie obciążony grą (np. risen 2, lol) monitor zmienia barwy na czarny lub brązowy z licznymi paskami, nawet podczas sprawdzenia karty programem Video card stability test również się tak dzieje. Na początku zacząłem od wymiany kości ram ale to nie pomogło :(
    W poszukiwaniu rozwiązania przeskanowałem komputer programem AMD overdrive wszystko wyglądało ok ale w tabeli napięcia napis CPU VDDC jako jedyny świecił się na czerwono.
    Mój sprzęt:
    01, MSI k9a2
    02,4 rdzenie 3,2 ghz
    03, 6 GB ramu
    04, radeon hd 7850 2gb
    05, marka zasilacza nieznana
    06 marka zasilacza nieznana
    07, proc ok 30*C
    08, brak błędów dodatkowych
    09, win 7 64bit
    10, Avast
    11, -
    12, jeden długi i 2 krótkie

    Proszę o jak najszybszą pomoc.
  • Testo
  • #2
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Strzelając w ciemno, wygląda na przegrzanie GPU.
    kamilpatyna wrote:
    W poszukiwaniu rozwiązania przeskanowałem komputer programem AMD overdrive wszystko wyglądało ok ale w tabeli napięcia napis CPU VDDC jako jedyny świecił się na czerwono.

    Trzeba wykonać pomiar napięć zasilacza miernikiem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Zamieść odczyty pomiarów, oraz screena z HWiNFO z zakładki "sensor"
    http://www.hwinfo.com/download.php
  • #3
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Możesz też umieścić zdjęcie etykiety zasilacza abyśmy wiedzieli z czym mamy do czynienia. Jeżeli okaże się, że zasilacz jest ok, oraz napięcia też są w normie to będzie uszkidzone gpu. Niestety można spotkać coraz więcej radeonów serii HD 7000 które padły.
  • Helpful post
    #4
    wentyl215
    Level 19  
    Najprościej weź zmień kartę graficzną na jakąś inną, która również pociągnie tę grę - oczywiście instalacja sterowników jest konieczna ;)
  • Testo
  • #5
    kamilpatyna
    Level 7  
    sylweksylwina wrote:
    Możesz też umieścić zdjęcie etykiety zasilacza abyśmy wiedzieli z czym mamy do czynienia. Jeżeli okaże się, że zasilacz jest ok, oraz napięcia też są w normie to będzie uszkidzone gpu. Niestety można spotkać coraz więcej radeonów serii HD 7000 które padły.
    Wyłączający się komputer przy obciążeniu grafiki.13073020_1...9685_o.jpg Download (72.87 kB)

    Dodano:
    Wiem również że to zasilacz bardzo słabej marki więc może w nim znajdę winę.

    Dodano po 4 [minuty]:

    wentyl215 wrote:
    Najprościej weź zmień kartę graficzną na jakąś inną, która również pociągnie tę grę - oczywiście instalacja sterowników jest konieczna ;)


    Zmieniłem grafikę z radeon hd 7850 2gb na ATI Radeon™ HD 4770 i po 2 tyg działania również wystąpił ten sam problem :(
    Moderated By master-007:

    Nie pisz postu pod własnym postem, w celu aktualizacji informacji zawartych w poście użyj przycisku:

    Wyłączający się komputer przy obciążeniu grafiki.

  • #7
    kamilpatyna
    Level 7  
    RADU23 wrote:
    Strzelając w ciemno, wygląda na przegrzanie GPU.
    kamilpatyna wrote:
    W poszukiwaniu rozwiązania przeskanowałem komputer programem AMD overdrive wszystko wyglądało ok ale w tabeli napięcia napis CPU VDDC jako jedyny świecił się na czerwono.

    Trzeba wykonać pomiar napięć zasilacza miernikiem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Zamieść odczyty pomiarów, oraz screena z HWiNFO z zakładki "sensor"
    http://www.hwinfo.com/download.php


    Dodano:
    Z pomiarem będzie mały problem, ponieważ jako uczeń technikum nie posiadam własnego multimetra.
  • #8
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Bez dokonania pomiarów zasilacza, lub podmiany na inny stabilny/sprawdzony, dalsze diagnozy będą wróżeniem z fusów (bezcelowe).

    Screen z HWiNFO z zakładki "sensor" zamieść.
  • #9
    rytvin
    Level 9  
    Piszesz, że "marka zasilacza nieznana", a moc znana? Chyba na jego obudowie jest jakaś tabliczka/naklejka z parametrami? Może ten zasilacz jest niewydolny i pracuje na granicy wytrzymałości prądowej? Może działa jakiś jego bezpiecznik termiczny albo jest taki gdzieś w komputerze?

    Druga sprawa. Sprawdź poprawność obsadzenia karty graficznej i kości pamięci (luzy, niedomknięte zatrzaski, krzywe mocowanie, itp).
  • #10
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Spójrz na post #5. Masz zdjęcie tabliczki zasilacza. Najlepiej jak by autor od razu go podmienił, lub przynajmniej zmierzył na nim napięcia.
  • #11
    kamilpatyna
    Level 7  
    rytvin wrote:
    Piszesz, że "marka zasilacza nieznana", a moc znana? Chyba na jego obudowie jest jakaś tabliczka/naklejka z parametrami? Może ten zasilacz jest niewydolny i pracuje na granicy wytrzymałości prądowej? Może działa jakiś jego bezpiecznik termiczny albo jest taki gdzieś w komputerze?

    Druga sprawa. Sprawdź poprawność obsadzenia karty graficznej i kości pamięci (luzy, niedomknięte zatrzaski, krzywe mocowanie, itp).


    Po pierwsze tabelke z napięciami już wstawiłem ale wstawię jeszcze raz, a po drugie wszystko podociskane i podokręcane.

    Dodano:
    RADU23 wrote:
    Bez dokonania pomiarów zasilacza, lub podmiany na inny stabilny/sprawdzony, dalsze diagnozy będą wróżeniem z fusów (bezcelowe).

    Screen z HWiNFO z zakładki "sensor" zamieść.


    Oto wszystkie napięcia z tego programu.
    Wyłączający się komputer przy obciążeniu grafiki.
  • Helpful post
    #12
    aachi
    Level 24  
    Wg. tabliczki ten zasilacz ma 270W na lini 12V, do tego pewnie i tak moc naciągana jako, że marka "take me" nie ma dobrej opinii. Twój procesor (strzelam, że phenom 2 955) i karta raczej do energooszczędnych nie należą, więc bardzo prawdopodobne, że zasilacz zwyczajnie nie wyrabia przy większym obciążeniu.
    Jak mówili poprzednicy trzeba pomierzyć napięcia miernikiem, ew. wymienić zasilacz na mocniejszy i sprawdzić czy też przy obciążeniu komputer się wyłącza.
  • Helpful post
    #13
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Nie musisz strzelać, procesor widnieje na screenie z #8 postu ;) Co do zasilacza to najprawdopodobniej masz rację, samo gpu z procesorem to już niecałe 260 W.
  • #14
    kamilpatyna
    Level 7  
    aachi wrote:
    Wg. tabliczki ten zasilacz ma 270W na lini 12V, do tego pewnie i tak moc naciągana jako, że marka "take me" nie ma dobrej opinii. Twój procesor (strzelam, że phenom 2 955) i karta raczej do energooszczędnych nie należą, więc bardzo prawdopodobne, że zasilacz zwyczajnie nie wyrabia przy większym obciążeniu.
    Jak mówili poprzednicy trzeba pomierzyć napięcia miernikiem, ew. wymienić zasilacz na mocniejszy i sprawdzić czy też przy obciążeniu komputer się wyłącza.


    Myślę że idziesz w dobrą stronę, ale nie wiem tylko dlaczego takie problemy zaczęły się dziać dopiero teraz. Ten sprzęt już troszkę przeżył i nigdy nie miałem takich problemów. Mianowicie chodzi mi o to że przeszedłem całego wiedzmina 3 na wysokich i nic a przy risenie 2 ( o wiele słabsza gra pod względem wymagań sprzętowych ) nagle zaczął szwankować.
  • #15
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Jeszcze jedna opcja.
    Uruchom Furmark i zobacz czy przejdzie test bez problemu.
    http://www.geeks3d.com/20150828/furmark-1-17-0-gpu-stress-test-opengl-benchmark/

    Jeśli podczas testu komputer się wyłączy, to będzie oznaczać że zasilacz nie daje rady.

    A by być zupełnie pewnym czy wyrabia, wykonaj na koniec test 10 minutowy w OCCT i zamieść screeny z wykresami.
    http://www.ocbase.com/index.php/download
  • #16
    aachi
    Level 24  
    kamilpatyna wrote:
    Myślę że idziesz w dobrą stronę, ale nie wiem tylko dlaczego takie problemy zaczęły się dziać dopiero teraz. Ten sprzęt już troszkę przeżył i nigdy nie miałem takich problemów. Mianowicie chodzi mi o to że przeszedłem całego wiedzmina 3 na wysokich i nic a przy risenie 2 ( o wiele słabsza gra pod względem wymagań sprzętowych ) nagle zaczął szwankować.


    Jakieś elementy np. kondensatory zbliżają się do konca swojego życia i przy wyższych temperaturach nie działają jak należy. To całkiem normalne, że tak się dzieje.
    To też nie koniecznie musi być wina zasilacza, ale jest on najprawdopodobniejszą przyczyną. Jeśli napięcia będą za małe pod obciążeniem to potwierdzi jego winę. Jeśli nie to wtedy będzie można szukać też innych przyczyn problemu.
  • #17
    Interesant
    Level 34  
    ...
    [Offtopic=Mode_On]
    kamilpatyna wrote:
    RADU23 wrote:
    RADU23 wrote:
    Trzeba wykonać pomiar napięć zasilacza miernikiem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html


    Z pomiarem będzie mały problem, ponieważ jako uczeń technikum nie posiadam własnego multimetra.

    A czy z nauką w technikum też nie masz problemu?
    Jako uczeń technikum przecież nie otrzymujesz zeszytów i długopisów do odrabiania lekcji?!

    Zamiast stołować się u Turka w Kebab, możesz z kieszonkowego przeznaczyć np. ~30zł na podstawowy multimetr rozbudowany o pomiar pojemności kondensatorów.
    [Offtopic=Mode_Off]

    Jeżeli w technikum masz pracownię elektryczną lub warsztaty, wymontuj zasilacz i zaniesz go do szkoły/na warsztaty, porozmawiaj z nauczycielem, aby mógł Cię nadzorować przy pomiarach.
  • #18
    kamilpatyna
    Level 7  
    Zamykam temat.
    Wszystkim bardzo dziękuje za pomoc. Swój komputer doprowadziłem w końcu do stanu uzywalności.
    Jeszcze raz wielkie dzięki.