Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka automatyczna, programy i funkcje prania - co wybrać?

piotrek power 12 Apr 2016 17:16 15438 19
    piotrek power
    Level 27  
    Witam.

Zakładam osobny temat w którym chciałbym uzyskać pomoc w wyborze pralki, jednak podstawowym parametrem dla mnie jest funkcjonalność i odpowiednie programy, a w drugorzędnie to czy klejony jest zbiornik, wygląd, hałas.

Prosiłbym posiadaczy modeli o odpowiedź na takie podstawowe pytania, których informacji nie sposób znaleźć w internecie czy też instrukcji obsługi.

Jestem na początek zainteresowany modelem BOSCH WAB 24264PL
    Do kupienia w sklepie RTV EURO AGD za 1129zł

Czy w tym modelu można ustawić temperaturę 50st.C dla programu bawełna i syntetyki ? Chciałbym aby ta temperatura była możliwa do ustawienia w mojej przyszłej pralce. Ten model ma wybó temperatury, ale nie pisze w instrukcji co ile jest nastawianie. Pisze cold do 60st.C, ale czy jest 50st.C czy np. 40 i odrazu 60 ?

Jak wygląda cykl prania, ile pralka pobiera wody, czy widać poziom wody na drzwiczkach ? Szczególnie chodzi mi też o płukanie, żeby wody pobierałą jak najwięcej a co za tym idzie skutecznie płukała tkaniny z detergentu.

Ile cykli płukań jest po praniu ?

Jak działa funkcja która mnie bardzo interesuje, tj. time perfect
    Jak skraca czas, np. w programie bawełna - czy zmniejsza ilości cykli płukań po praniu czy zostaje skrócony sam czas prania i ew. czas a nie ilość płukań ?
    I do ilu zostaje skrócony czas np. w programie bawełna 2h 30min ?

Jak działa automatyka wagowa, i dobieranie wody - czy pralka pobiera inną ilość wody jak bęben jest zapełniony do 1/3 a inną jak do 3/4 ?
    To dla mnie bardzo ważne, bo moja Mastercook pobiera taką samą ilość wody jak jest mało ubrań i jak jest max załadunek, co skutkuje tym że pralka pierze dobrze jak jest 1/3 załadunku, bo przy 3/4 nie dobierze wody i ani nie wypierze ani nie wypłuka dobrze.

Interesuje mnie zatem pralka z dobrym użytecznym programem, nie 3h ponad, lecz najlepiej 1h 45 min bawełna, 1h 15min syntetyki. Co najmniej 3 cykle płukania po większości programów, żeby dobieranie wody dobrze działało, funkcje zwiększenia ilości pobieranej wody, dodatkowe płukanie czy "super płukanie"
    Możliwość włączenia samego płukania i wirowania, najlepiej aby można było ustawić ilość płukań jak dam samo płukanie ale tak dobrze chyba nie ma ?

A tak na marginesie model WAB ma rozbieralny zbiornik ?
    WAE, WAN, WLG - mają rozbieralny z tego co czytam.
    Lecz WAE są chyba bardziej okrojone programowo od tego modelu co podałem wyżej tj. WAB 24264 PL
    Oczywiście nie musi być koniecznie Bosch i ten model, jak inne mają dobre mam na myśli te wymagania co opisałem powyżej to może być inna, Electrolux, Candy, ...

Więc wszystkich posiadaczy nowszych pralek, gdyż starsze modele pewnie są inaczej programowane, proszę o pomoc w wyborze.
    Za odpowiedź na którąkolwiek z powyższych pytań z góry dziękuję.
  • Helpful post
    Michelson
    Level 26  
    Witam.
    Niedawno kupiłem pralkę Bosch, ale inny model, niż ten który zamierzasz. Moja stara (pralka) odeszła nagle, więc pojechałem do sklepu i wziąłem to co było. Trochę czytałem po zakupie, a także na podstawie obserwacji tej pralki napiszę parę słów. Zaznaczam, że nie musi być prawdą, to co napiszę, bo mam ją krótko i inny model, ale myślę, że niektóre aspekty w ramach tej samej marki są powtarzalne. Moja pralka nie ma możliwości zmiany wyboru temperatury, ale z tego co się orientuję, to pralki nie mają możliwości wyboru 50 stopni, z tego względu, że temperatura prania jest zgodna z oznaczeniami na różnych rodzajach tkanin, a tam występują: zimna,20,30,40,60 i 90 stopni. Widziałem jednak gdzieś pralkę gdzie można było ustawić 50st, ale nie pamiętam szczegółów. Myślę jednak, że nie ma pełnej dowolności ze zmianami tych temperatur, i np.przy wyborze tkaniny którą można prać maksymalnie w 30 czy 40 stopniach, nie ustawisz 50 czy 60 stopni. To byłoby logiczne i moim zdaniem żeby nie uszkodzić tkaniny można temperaturę zmniejszyć, ale nie zwiększyć. Ale zaznaczam- nie piorę i nie znam się na materiałach.

Ile wody bierze to nie wiem, myślę że zależy to od programu i ilości rzeczy. Raz widać w drzwiczkach poziom wody, a nieraz rzuca takim mokrym praniem, ale w bębnie trochę wody widać. Jeśli chodzi o płukanie, to na pewno w stosunku do prania pralka bierze o wiele więcej wody. Po praniu są dwa cykle płukania. Jeden w czystej wodzie, drugi z poborem płynu. Jak jest za dużo piany po płukaniu, pralka zrobi jeszcze jeden trzeci cykl. Natomiast przy wyborze opcji woda plus, czy coś w tym rodzaju pralka do płukania pobiera ok.2 litry wody więcej. Chociaż u mnie w instrukcji jest to opisane jako dodatkowy cykl płukania. Musiałbym się zorientować jak ta funkcja rzeczywiście działa.

Time perfect- skraca czas prania, o ile to, nie wiem myślę że o ok.30-40 minut. Jak działa to skracanie, to Ci nie napiszę, ale moim zdaniem płukań nie skraca. Raczej pranie i pauzy pomiędzy ruchami bębna. Tylko zgodnie z instrukcją załadunek przy tej opcji powinien być zmniejszony.

Tzw. automatyka wagowa działa w ten sposób, że najpierw pralka moczy pranie, a następnie dopiero pobiera wodę do określonego poziomu i dlatego im więcej prania wrzucisz tym więcej wody pobierze, ale poziom wody będzie taki sam. Zależy to jeszcze od rodzaju tkaniny, jedna wchłonie więcej, inna mniej.

Zawsze jest też możliwość po praniu włączenia samego płukania, ale jako osobny
    program. Można też włączyć samo wirowanie.

Zaznaczam, iż zawarte tu dywagacje oparłem o posiadany model WAE20166PL i własne obserwacje i dlatego nie przyjmuj wszystkiego za pewnik. Podejrzewam, że przy wyższych modelach pralek użytkownik ma większą możliwość ingerencji w parametry prania.
    Ja kupiłem jedną z najtańszych pralek i pod względem jakości prania jestem zadowolony. Zobaczymy co przyszłość pokaże.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    ametyst12
    Level 14  
    Michelson wrote:
    pralkę Bosch
    Ja nie polecam pralek Bosch chyba, że jakieś stare sprzed 10 lat, bo te nowe się psują dość często więc odradzam, a nie są konstrukcyjnie wytrzymałe. Ja polecam pralki firmy Electrolux bardzo dobra, Indesit też nie polecam, bo często komputer nawala. Co do pralek z góry czy z przodu, to z góry są lepsze mniej awaryjne, te z przodu otwierane częściej się psują.
    piotrek power
    Level 27  
    Witam.
    Nie mogę pisać postów bo mi wyskakuje że moje IP znalazło się na czarnej liście.
    Zrobiłem więc hotspota z telefonu i pisze na laptopie.

Model Bosh WAE20166PL
    Ten model ma 1000obr, i według instrukcji standardowy cykl bawełna trwa 2 ¾h i zużycie wody 72l, kolega Michelson pisze że wykonuje tylko 2 cykle płukania po praniu co by znaczyło że 72l podzielić na 3 (pranie + 2 płukania) 24l wody to już chyba dość dużo jak nie bardzo dużo. Sugerowałoby to że wody jest 1/2 bębna prawie.

Model WAB24264PL ma 1200obr i 68l wody na cykl, ale mniejszy bęben.
    Ciekawe czy ten model też wykonuje tylko 2 cykle płukania po praniu, chyba że opcja woda plus wymusza 3ci cykl płukania ? Trzy cykle w takiej solidnej ilości wody to już jak najbardziej spełniłoby nasze oczekiwania. (nie musi to być aż pół bębna to bez przesady) Mój Mastercook na płukanie brał 9l wody tylko i to było za mało.

Znalazłem jeszcze ciekawy model Electrolux EWF1264EOW
    W instrukcji pisze że jest Time manager, i większość programów można skarać.
    Jest ciekawa opcja dodawania cykli płukań, ale nie wiem jak to rozumieć, pisze w instrukcji że można dodawać płukania, ale ile tych cykli 1, 2, czy może 8 można dodać ? Nie ma w RTV euro AGD tej pralki żeby oglądnąć, ale jest to nowość, niektóre Elektroluxy jak i też inne modele mają negatywne opinie na ceneo.
    Elektrolux ma i tak stosunkowo dobre opinie ale są modele co mają kiepskie opinie, ten Bosh WAB ma ogólnie dobre opinie, ten Elektrolux to nowość jest i nie ma jeszcze opinii, nie wiadomo on ma rozbieralny bęben (dostęp do łożyska ) ? EWF1264EOW ? Może jakiś inny Elektrolux z time manager, z temperaturą, i dodatkowymi płukaniami ? I tak z 65l wody na cykl żeby było. Ten Elektrolux ma niby tylko 56l na bawełnie i 45l na syntetyki, zależy też ile standardowy cykli płukań ?

Proszę o dalsze pomocne odpowiedzi.
    Myślę że nie tylko dla mnie te informacje będą pomocne.
    piotrek power
    Level 27  
    Czyli tak, biorę pod uwagę:
    Bosch Serie 2 VarioPerfect WAB24264PL - 1129zł RTV EURO AGD
    Bosch Serie 4 VarioPerfect WAE2449FPL - 1349zł RTV EURO AGD
    Pralka BOSCH WAE 24441PL - 1345zł MEDIA EXPERT
    Electrolux EWF1264EOW - 1249zł RTV EURO AGD

Według instrukcji "woda plus' w Boschu to "Podwyższony poziom wody i dodatkowe płukanie"

Ten Electrolux ma wymienne łożyska ?
    Michelson
    Level 26  
    Wiesz co, jakoś trudno mi uwierzyć w te 72 litry na cykl, ale może faktycznie tak jest. Wody w szkle widać kilka centymetrów podczas płukania, ale na pewno nie połowę bębna. Może kiedyś sprawdzę rzeczywisty pobór wody.
    I dziwna sprawa, bo modelu tego Electroluxa, który podałeś nie ma na stronie Electrolux.pl.
    piotrek power
    Level 27  
    Michelson wrote:
    Wiesz co, jakoś trudno mi uwierzyć w te 72 litry na cykl, ale może faktycznie tak jest. Wody w szkle widać kilka centymetrów podczas płukania, ale na pewno nie połowę bębna. Może kiedyś sprawdzę rzeczywisty pobór wody.
    I dziwna sprawa, bo modelu tego Electroluxa, który podałeś nie ma na stronie Electrolux.pl.

Faktycznie nie ma :)
    Ale instrukcja jest:
    http://www.electrolux.pl/Pomoc-techniczna/Instrukcje-obslugi/?modeld=EWF1264EOW

Może model ten wychodzi ze sprzedaży, ale jest bardzo mało opinii w internecie a właściwie to brak opinii o tej pralce, więc nie wiadomo czy to nowość czy produkt wycofywany już z produkcji ?

Zostaje więc chyba WAB 24264PL za 1129zł i WAE 2449 FPL za 1349zł
    Warto dopłacić te 220zł do WAE ?
    Czy to jest kwestia tylko tych łożysk między WAB i WAE czy może któraś jest lepsza, lepsze podzespoły, silnik, sterowanie, bo programowo to lepiej chyba nawet wypada WAB choć czytując instrukcje obydwu to jest bardzo podobnie.
    Trochę mnie martwi ta mała ilość wody ale może przy zastosowaniu woda plus, będzie nabierało więcej wody i dojdzie dodatkowy cykl płukania, może wówczas pobierze te 72l ?
    Jednak kolega "Michelson" twierdzi że przycisk woda plus nie zwiększa ilości pobranej wody do prania ?
    Ciekawe czy tę pralkę da się oszukać, w mojej Mastercook jak prało na sucho to ręcznie, przez szufladkę można było dolać wody do poziomu widzialnego, i ciekawe czy da się tak samo zrobić w np. w/w pralkach Bosch, czy pralka się zbuntuje i wypuści nadmiar wody, podobna sytuacja gdybym chciał dolać ciepłej wody przez szufladkę a miałbym załóżmy ustawioną temperaturę 40st.C, zaś dolał wody 55st.C jak naleje gorącej wody czy się nie zbuntuje i nie przerwie cyklu bo gdzieś w instrukcji czytałem że przy za wysokiej temperaturze wody na wyświetlaczu pojawi się błąd, tylko nie mogę znaleźć o jaki model pralki chodziło.

Niby te pralki zużywają mało prądu, ale skoro ciepła woda jest za darmo, to dlaczego od czasu do czasu przez szufladkę na detergenty nie wlać "wrzątku" :)
    Bo do bębna przed włączeniem pralki nie będzie, Mastercook najpierw mi wylał ciepłą wodę która nalałem a potem pobierał zimną, trzeba było wystartować dać pauzę, i wtedy przez szufladkę nalać wody. Wtedy szło dobrze.
    BOSSMAN26
    Level 16  
    Witam,
    obecnie i ja staje przed decyzją jaką pralkę kupić i moje poszukiwania skupiają się przy dwóch markach i modelach. Budżet to oko 3500 zł

LG f14u2tdn1 [cena około 2000zł]

Miele WDA 111 WCS Classic [cena około 3700 zł] (najtańsza ... z najlepszych)

Moje pytanie brzmi czy warto inwestować w markę i brać najtańszy z dostępnych modeli ? czy lepiej kupić podobno porównywalny produkt z nieco mniej renomowanej firmy ? jednocześnie oszczędzając prawie połowę kapitału ?

I przy okazji co myślicie o Magnesie Neodymowym, który rzekomo ma wydłużyć żywotność pralki poprzez zmiękczanie wody/odkamieniacze ? konkretnie interesuje mnie Wpro MWC ?
    yanes
    Level 30  
    Ja osobiście nie bawie się w dolewanie ciepłej wody przez szuflade tylko kupiłem używaną Miele z poborem ciepłej i zimnej wody.
    marcindu35
    Level 12  
    Bardzo sensowne programy ma ten model pralki Candy:
    http://www.candy.pl/pl/produkty/pranie-suszenie/pralki-ladowane-od-frontu/-/catalog/10809345/cs44-1382d3-2-s

Pralka ma 47 cm grubości tak wieć model należy do serii slim. Pomimo to ma dobrą pojemnosć 8 kg tak wiec można spokojnie wyprać tam pościel jak i firany. Programy są tam krótkie i długie. Jest tam równięz program do prania obuwia sportowego. Jest ich ponad 16 .
    piotrek power
    Level 27  
    Kupiłem WAE 2449 FPL

Ogólnie jestem zadowolony, choć nie do końca.

Na plus:
    - time perfect - skracanie czasu każdego programu
    - woda plus - choć niestety działa ta funkcja jak jej się chce, raz za działa dobrze i naleje sporą ilość wody do płukania, innym razem standardowo (przy takim samym załadunku)
    - dobre wyważenie przed wirowaniem, nigdy nie przerwała programu, nie tłucze się
    - można dolać ciepłej wody przed uruchomieniem programu (oprócz 15 min)

Na minus:
    - woda plus (działa jak jej się chce)
    - silnik dość głośno pracuje (choć szczotkowe pewnie wszystkie tak hałasują)
    - od początku przepuszcza pewną ilość wody do środkowej szuflady na płyn do płukania, w efekcie czasami przy ostatnim płukaniu nie ma już płynu (pobierze wcześniej) - nie wiem czy jest to wada fabryczna, mogę to reklamować na gwarancji ?
    Michelson
    Level 26  
    Witam. Być może jest to jakaś wada elektrozaworów lub odlewów dysz i woda dostaje się do szuflady płynu. Może masz dość wysokie ciśnienie wody w instalacji, to spróbuj przydławić trochę zawór wody do pralki. Zredukujesz trochę ciśnienie na dyszach i może poprawi to sytuację. W ostateczności można lać mniej płynu, ale chyba nie o to chodzi.
    piotrek power
    Level 27  
    Ciśnienie wody mam zredukowane z 9 do 3,5bar (cała instalacja). Mam reduktor regulowany z manometrem przed i po redukcji.

Nie pomaga skręcenie, no może jak prawie całkiem skręcę ale wtedy bierze wodę 7 min.

Nie wiem czy podlega to gwarancji ? Może podjadę do sklepu zapytać. Nie wiadomo czy naprawa gwarancyjna byłaby w domu czy zabierają pralkę?
    piotrek power
    Level 27  
    Chciałbym się podzielić uwagami.
    Na początku mój Bosch - szuflada wymieniona na gwarancji. Szuflada mam na myśli nie tę część co wysuwamy tylko ta część wewnętrzna z której leci woda, teraz jest ok. Serwisant powiedział że to przez kamień w wodzie.

Ale mam świeży problem. Po tym jak wymieniono mi tę część szczęście uśmiechnęło się do mamy i wygrała nową pralkę Samsung model WW70K5210XW/EO
    Jest to pralka z dodatkowymi drzwiczkami dodatkowymi taki trochę slim VRT plus 7 kg, 1200 obr, silnik inverter zapłaciła za nią 1zł lecz nie otrzymała paragonu, ani faktury zakupu.

Programowo bardzo fajna pralka, lepsza od Bosch, można ustawić ilość płukań, program codzienny przy 3 płykaniach 1 godz 20 min w zupełności wystarczał, dobiera zawsze taką samą ilość wody, nie ma problemu jak z Boschem że za mało wody bierze, lepiej pierze i lepiej wiruje, ale patrzyłem na ceny to w RTV EURO AGD kosztuje 1900/2000zł, drzwiczki dobre, bo można dolać ciepłej wody przez nie :) ale przez pauze, nie doleje wody tak jak w boschu przed praniem, bo ją pralka wypuści.

No ale co, pralka po 3 miesiącach wysiadła.
    Silnik bezgłośny, na początku pralki nie było słychać, jedynie pompkę od ecobubble, i jak pranie rzucało o drzwiczki te dodatkowe.

Niestety wysiadło łożysko bębna.
    I co teraz, mama parę razy pytała się w tym sklepie aby podbić gwarancję albo otrzymać dowód zakupu i jest zbywana już od 2 tygodni, a właściwie to od samego początku. Był to konkurs w sklepie spożywczym Hitpol.

Czy mogę serwisować bez dowodu zakupu na gwarancji czy to tylko płatny serwis?.
    Czy są tam wymienne łożyska ?
    Ile może kosztować wymiana ?

Dlaczego po 3 miesiącach w tak drogiej pralce popsuły się łożyuska, bosch chodził 1,5 roku i łożyska jak nowe, po zwaleniu paska i obrocie bębnem cisza a w smsungu teraz jeden szum. Przy praniu jeszcze ok, ale przy wirowaniu masakra.
    Pralki stoją obok siebie w tym samym pomieszczeniu, więc wilgoć czy coś odpada.

Jak to z tą gwarancją, co potrzebuję do gwarancji ? Jakich dokumentów ?
    yanes
    Level 30  
    Zadzwoń do centrum serwisowego Samsunga, pewnie potraktują cię tak jak Amica traktowała swoich klientów, wszak to rodzina. Czarno to widzę.
  • Helpful post
    PanAGD
    Level 23  
    piotrek power wrote:
    Jak to z tą gwarancją, co potrzebuję do gwarancji ? Jakich dokumentów ?

Potrzebujesz dowód zakupu - paragon lub fakturę, bez tego nic nie zdziałasz. Jeśli to była wygrana w konkursie, to na pewno był regulamin tego konkursu. Tam musi być wszystko wyszczególnione odnośnie gwarancji. Poproś o regulamin, albo poszukaj na necie. Nie znam tej sieci sklepów, ale lepiej uderzyć do jakiejś centrali niż do obsługi.

piotrek power wrote:

Tak, łożyska są wymienne. I lepiej je wymienić póki się nie rozlecą totalnie.
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    piotrek power wrote:
    Czy mogę serwisować bez dowodu zakupu na gwarancji czy to tylko płatny serwis?.
    Ile może kosztować wymiana ?

Bez dowodu zakupu nic nie zrobisz. Łożyska sa wymienne.
    Ile może kosztować ? Trzeba pytać w lokalnych serwisach, różne rejony Polski różne ceny, nie mniej wyślę, że trzeba by liczyć w przedziale 300-400 zł.

piotrek power wrote:
    Dlaczego po 3 miesiącach w tak drogiej pralce popsuły się łożyuska
    Droga, bo reklama w tv i innych mediach musi się zwrócić, a no i patent na te dodatkowe drzwiczki do dorzucenia skarpetki też się musi spłacić. To że pralka droga nie oznacza, że dobra jakościowo. Samsung uszczelnienia łożyska ma jakie ma, choć jak na 3 miesiące, to ewidentnie miał wadę fabryczną albo był uszkodzony przy montażu. Nie mniej łożyska w samsungach nie cechują się wielką żywotnością.
    piotrek power
    Level 27  
    A zapytam o jeszcze jedno. Mianowicie. Czy przeciążenie pralki, bądź eksploatacja przy maksymalnym załadunku mogły by spowodować przedwczesne zużycie łożyska ?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    piotrek power wrote:
    Czy przeciążenie pralki, bądź eksploatacja przy maksymalnym załadunku mogły by spowodować przedwczesne zużycie łożyska ?

Nie