Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Studnia głębinowa - słaba wydajność

chrobry25 12 Apr 2016 20:34 11736 16
    chrobry25
    Level 14  
    Wywiercono mi studnie na głębokość 39m. Lustro wody jest na ok 10m. Założyłem pompę IBO 1,1kW o wydajności ~90l/min. Pompa pracuje z pełną wydajnością przez kilka sek, po czym następuje znaczący spadek ciśnienia (woda ledwo się leje). Podczas pierwszego uruchomienia przez ok 1min woda była bardzo mętna - biała. Podczas wiercenia natrafiono na skałę wapienną, czy ta skała rozkruszona przez wiercenie mogła tak mocną zamulić filtr (rura 125mm) ? Czy popełniłem błąd zakładając zbyt mocną pompę ? Jest jakaś metoda czyszczenia takiego filtra ?
    stanislaw1954
    Level 43  
    chrobry25 wrote:
    Pompa pracuje z pełną wydajnością przez kilka sek, po czym następuje znaczący spadek ciśnienia (woda ledwo się leje).
    Tak jest za każdą próbą?
    chrobry25
    Level 14  
    Może trochę za bardzo spanikowałem :) Dziś rano uruchomiłem pompę i działała z pełną wydajnością przez 10min - nie miałem więcej czasu. Dzisiaj po południu kolejna próba. Być może to wszystko musi się jakoś ustabilizować.
    stanislaw1954
    Level 43  
    A masz zabezpieczenie przed brakiem wody(suchobieg) ?
    chrobry25
    Level 14  
    Niestety nie. Studniarz twierdził, że nie będzie potrzeby. Ale chyba się mylił.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Pewnie warto nad tym pomyśleć.
    chrobry25
    Level 14  
    Czy przy nowej studni jej wydajność może być na początku mniejsza ?
    marwiert_swdn
    Level 8  
    Nie zostało przeprowadzone pompowanie oczyszczające, płuczka zalepia warstwę wodonośną. Proponuje włączyć pompę i zdławić ją zaworem do takiej wydajności aby lustro stało w miejscu. Włączanie na pełną wydajność zaklei filtry.

więcej w temacie wiercenie studni.
    MARWIERT - www.marwiert.pl
    chrobry25
    Level 14  
    Dzisiaj tak zrobię, zatopię małą pompkę "nurka" i niech chodzi kilka dni.
    Rano włączyłem docelową pompę i chodziła ok 20 min po czym lekko ciśnienie spadło, nie miałem czasu dalej sprawdzać, ale jest to lepszy wynik niż w dniach poprzednich. Może coś się poprawia.
    chrobry25
    Level 14  
    Jeszcze jedna niejasność. Pompa to IBO 1,1 kW - 95l/min. Po podłączeniu watomierza wychodzi, że pobór waha się w okolicach 1,8 - 1,9 kW. To normalne ?
    rafbid
    Level 33  
    Do sprawdzenia prawidłowego działania watomierza użyj żarówki na 230V
    chrobry25
    Level 14  
    Też mi się wydaje to dziwne. Dzwoniłem do producenta pomp IBO, potwierdził że tak ma być. Dziwne. Ogólnie studnia zaczyna się "normować" dzisiaj pompa pracowała ponad 2h bez spadku ciśnienia.
    mariuszmariusz211227
    Level 1  
    Witam podłączam się trochę pod temat wykopałem studnie głębinowe średnica rury 110 tylko nie dałem siatki studniarskiej co zrobić w takim przypadku