Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oświetlenie garażowe jak poprawić instalację

Tud0r 13 Apr 2016 13:50 1134 9
Optex
    Tud0r
    Level 2  
    Witam.

W garażu podziemnym mamy oświetlenie załączane łącznikami plus automat schodowy F&F Pabianice. Przeszkadzało mi, że wjeżdżam do ciemnego garażu i dopiero po wyjściu z auta zapalam światło. Dołożyłem wyłącznik krańcowy, który pobudza brama przy otwarciu i wpiąłem go równolegle w najbliższy łącznik. Problem jest taki, że światło pali się cały czas kiedy brama jest otwarta. Jak go załatwić po najniższej linii oporu i kosztach nie ingerując w instalację w szafie (tylko układ krańcówki)?
  • Optex
    Daniel-kaczor
    Level 14  
    Można zastosować opóźniacz wyłączenia.
    Po zamknięciu bramy zwolni przycisk krańcowy i zacznie odliczać np. 60 sekund po czym przekaźnik przerwie obwód.
    Link
    marcinolesno

Level 17  
    Zainstalować wyłącznik krańcowy w położeniu środkowym bramy a nie na końcu. Aby brama "po drodze" go załączyła - zwolniła - pojechała do końca. Wtedy będzie załączać się też przy wyjeżdżaniu ale jest to najprostsze rozwiązanie. Inaczej założyć automat schodowy z przeciwblokadą. Lub jeszcze inaczej, często napędy od bram mają wyjście zewnętrzne np. do załączania oświetlenia, tyle że tu już trzeba więcej zabawy.
  • Optex
    Tud0r
    Level 2  
    Wiem o tym, liczyłem jednak na Waszą kreatywność ;)
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    A co z czujnikiem ruchu który by zaświecał światło i się sam wyłączał po kilku minutach . Samochód podjeżdża pod garaż czujka "łapie " samochód przy dojeździe do otwartego garażu .
    mawerix123
    Level 39  
    Krzysztof Reszka wrote:
    A co z czujnikiem ruchu który by zaświecał światło i się sam wyłączał po kilku minutach . Samochód podjeżdża pod garaż czujka "łapie " samochód przy dojeździe do otwartego garażu .

A co jeśli wiazd do garażu jest bezpośrednio z ulicy przy dużym ruchu :?:

Może wewnątrz garażu zamontować taki czujnik ale tak jak krancowka na szynie i on będzie załączał lampę przy wyjeździe.
    Najlepsze wyjście to chyba montaż takiego czujnika na stanowisku parkingowym.
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Krzysztof Reszka wrote:
    Samochód podjeżdża pod garaż czujka "łapie " samochód przy dojeździe do otwartego garażu .

Przecież pisałem że garaż musi być otwarty więc czujka wewnątrz . Nawet jeśli ma podwórko to jaki sens by był by lampa oświecała się jak ktoś przechodzi obok garażu przy zamkniętej rolecie .
    Tud0r
    Level 2  
    Zakupiłem używaną czasówke Findera. Jest w szeregu za krańcówką, na DI 1s. Po temacie. Dziękuję za pomoc.