Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seat Alhambra 2005 - Brak kierunkowskazów, nie działa klimatyzacji

grzegorzbuczylo 14 Kwi 2016 09:12 822 5
  • #1 14 Kwi 2016 09:12
    grzegorzbuczylo
    Poziom 20  

    Witam. Mam problem z seatem. Klient stwierdził brak kierunkowskazów i zapalające się różne kontrolki. Jak przyszło co do czego to okazuje się że nie działa ją kierunkowskazy, nie działa panel klimatyzacji, świeci kontrolka od ABS i nie diagnozuje się, brak diagnozy centralnej elektryki a to wszystko za sprawą spalonego bezpiecznika nr 3 5A pod kierownicą.
    Wkładając bezpiecznik i włączając zapłon przez dwie sekundy wszystko działa tyle że po dwóch sekundach pali ten bezpiecznik. Odpowiada on za różne dziwne elementy typu nawigacja, obieg wewnętrzny,i różne takie.
    Może ktoś miał problem z tym bezpiecznikiem. Proszę o pomoc. Ciężko jest znaleźć tak małe zwarcie typu 5A.

    0 5
  • #2 14 Kwi 2016 12:24
    cojac
    Poziom 11  

    Wstaw kontrolkę w obwód bezpiecznika zobaczysz jak poważne jest to zwarcie, jeśli nie pali się jasno to sprawdź amperomiarką wartość prądu zwarcia no i po kolei odłączaj wszystko co "wisi" na tym bezpieczniku. Wg mnie to któryś z odbiorników ma wewnętrzną awarię

    0
  • #3 14 Kwi 2016 13:16
    grzegorzbuczylo
    Poziom 20  

    Chwilowo przestało robić zwarcie. Robiłem tak z tą żarówką. Poruszałem jakąś wiązką za radiem i teraz wszystko działa. W momencie kiedy podłączona była żarówka to działało wszystko tylko nie dało się zwiększać nadmuchu tylko jedna kreska się zapalała a jak przestało robić zwarcie to nawiew działa normalnie.

    No i znowu jest zwarcie. Teraz już nic nie daje ruszanie za wiązkę. Odłączone radio i panel klimy i opornica nadmuchu. Zwarcie nadal występuje.
    Może ktoś ma dokładny opis bezpieczników bo po tych rysunkach co są w samochodzie to ciężko zrozumieć.

    0
  • #4 15 Kwi 2016 09:00
    cojac
    Poziom 11  

    No to przeszukiwanie wiązki pozostało

    0
  • #5 15 Kwi 2016 10:30
    grzegorzbuczylo
    Poziom 20  

    Pobór prądu jest w granicach 10A-15A. Włożyłem na próbę bezpiecznik 15 A i wszystko działa. Nic nie rozumiem.

    0
  • #6 15 Kwi 2016 11:45
    Pawel wawa
    Moderator Samochody

    grzegorzbuczylo napisał:
    Pobór prądu jest w granicach 10A-15A. Włożyłem na próbę bezpiecznik 15 A i wszystko działa. Nic nie rozumiem.
    Natychmiast wyjmij ten bezpiecznik i oddaj auto do warsztatu. Twoje postępowanie doprowadzi do pożaru.

    0
  Szukaj w 5mln produktów