Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 2 - 1.8 16V - Zerwany pasek rozrządu

kusio112 14 Apr 2016 19:05 8892 5
    kusio112
    Level 11  
    Witam,

dzisiaj rano jechałem do pracy i z górki auto leciało na biegu jakieś 50km/h. Chciałem dodać gazu a tu nic , brak reakcji. Myślałem , że zgasł. Zatrzymałem się , próbuje kręcić a tu nic. Podejrzewałem najgorsze -auto zaholowałem do domu ściagnąłem pokrywę paska rozrządu - ZERWANY. ( wymiana była 60 tyś / temu) Miałem już lada chwila wymieniać i pech.

Jakie podsuwacie warianty:

1. Kupić tylko pasek , założyć i zobaczyć na których garach nie ma kompresji i zrzucać głowice i diagnozować dalej ? ( ciekawi mnie czy nie pogieło korbowodów ) jak to sprawdzić ?

2. Kupić silnik za 1000 - 1400 zł + nowy rozrząd z kołem ZFR ( 800 zł ) + przekładka silnika ?

3. Sprzedać fure i kupić drugą ?

To już 4 auto w którym poszedł mi rozrząd

1. Mistubishi Lancer - bezkolizyjny , kupiłem nowy pasek i jeździł nadal

2. Ford Mondeo - auto poszło na złom

3. Fiat siena - Zrzuciłem głowice , wymieniłem sam 1 pogiety zawór , splanowałem i założyłem - koszt naprawy - 300 zł

4. Laguna 2 - ?????

Zenek
    milejow
    Level 43  
    Głowica do roboty, po zerwaniu paska w tym silniku nie ma innej opcji.
    Jeśli silnik poza tym w dobrym stanie to rób i jeździj.
    Zawory są tam tak delikatne, że nie ma opcji uszkodzenia korb.
    andrend
    Level 26  
    Diagnostyka polega na założeniu nowego paska i próbie pokręcenia silnikiem, jeżeli kręci się normalnie próba odpalenia. Jeżeli nie odpali i nie chodzi wybór jest twój remont lub szukanie innego. Chłopie ty masz chyba pecha, 4 auto z pękniętym paskiem, czas najwyższy zmienić mechanika.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    andrend wrote:
    Diagnostyka polega na założeniu nowego paska i próbie pokręcenia silnikiem

A skąd, jak nie wiesz to nie kracz Linuxie.

andrend wrote:
    Chłopie ty masz chyba pecha, 4 auto z pękniętym paskiem, czas najwyższy zmienić mechanika.

Ja podejrzewam najtańsze zamienniki , a laguna uuuu tu to nie przejdzie .

Robie dużo rozrządów tylko firmowe albo oem i nie ma nigdy problemu z czasookresem czy wtopą.
    Podróbki to se można kupić żarówki a nie pasek czy napinacz lub pompe wody która jest zazwyczaj najdroższa i najczęściej pada uwalająć silnik.
    krzysztofz14
    Level 14  
    Jak się zakończyła sprawa?