logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oki C5950 - Błąd 412 Brak tonera C po wymianie tonera, czyszczenie nie pomaga

Mich43l 14 Kwi 2016 23:51 3822 7
REKLAMA
  • #1 15604487
    Mich43l
    Poziom 20  
    Ocena: 161
    Witam dzisiaj natrafiłem na problem z w/w drukarką mianowicie oki ciągle pokazuje błąd 412 Brak Tonera C , przeczyściłem czujniki , podmieniałem bębny z tonerami miejscami niestety nic się nie zmieniło. Ogólnie właściciel drukarki mówił ze działała i po wymianie tonera chwile pochodziła pokazywała jakieś błędy czujnika ale drukowała natomiast od pewnego czasu pokazuje tylko błąd 412 i nic nie można z tym zrobić. Moje pytanie czy ktoś z was się z takim przypadkiem spotkał , co jeszcze można zrobić ?

kilka fotek

Oki C5950 - Błąd 412 Brak tonera C po wymianie tonera, czyszczenie nie pomaga Oki C5950 - Błąd 412 Brak tonera C po wymianie tonera, czyszczenie nie pomaga Oki C5950 - Błąd 412 Brak tonera C po wymianie tonera, czyszczenie nie pomaga Oki C5950 - Błąd 412 Brak tonera C po wymianie tonera, czyszczenie nie pomaga Oki C5950 - Błąd 412 Brak tonera C po wymianie tonera, czyszczenie nie pomaga
  • REKLAMA
  • #2 15605756
    hernan_cortes
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Rozumiem, że zamiana miejscami bębnów nic dała - na każdym innym bębnie założonym w miejsce cyan jest błąd 412?
    Po zamknięciu czujnika pokrywy wszystkie bębny opadają na tę samą wysokość?
  • REKLAMA
  • #3 15605850
    Mich43l
    Poziom 20  
    hernan_cortes napisał:
    Rozumiem, że zamiana miejscami bębnów nic dała - na każdym innym bębnie założonym w miejsce cyan jest błąd 412?

Dokładnie

hernan_cortes napisał:
    Po zamknięciu czujnika pokrywy wszystkie bębny opadają na tę samą wysokość?

Uruchamialem ja z otwarta klapa , ale nie potrafię powiedzieć wiem tylko że obudowy tonerów różniły się od siebie kształtem
  • #4 15606092
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Zamiana bębnów z tonerami nic ci nie da, bo każdy toner ma inny chip i drukarka wcale nie będzie działać. (chyba że tonery rozruchowe). Możesz spróbować lekko przekręcić dźwignię zamykającą toner, tzn tak jakby nie był do końca zamknięty. Spróbuj w różnych pozycjach tej dźwigni.
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #5 15606391
    hernan_cortes
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    horse667 napisał:
    Zamiana bębnów z tonerami nic ci nie da, bo każdy toner ma inny chip i drukarka wcale nie będzie działać

W drukarkach OKI C5650 w tonerach również są chipy i można dowolnie zmieniać bębny - nie wydaje mi się aby w C5950 było inaczej :-/

Zboczenie zawodowe sugeruje mi problem z "szynami" na jakie opuszczane są bębny - wystarczy, że bęben cyan nie opuszcza się idealnie na dół przez co czujnik nie widzi tonera.
    Spotkałem się też z tym, że tonery nie były wykrywane przez odkształcenie metalowego szkieletu pokrywy górnej - wystarczy, że metalowe elementy przy zawiasach są delikatnie krzywe.

A najprościej pewnie założyć inny toner cyan - może tu tkwi cały problem? :-D
  • #6 15620067
    Mich43l
    Poziom 20  
    Toner jest pusty podmienie chip i zobacze czy dziala żeby nie pchac sie w niepotrzebne koszty , powinno ruszyc ?
  • REKLAMA
  • #7 15622364
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Ja bym sprawdził czy w ogóle obraca się bęben. Postaw markerem kropkę na nim uruchom drukarkę i sprawdź czy kropka się przemieściła. Miałem uszkodzony napęd bębna i wówczas również pokazywało brak tonera i o dziwo ten sam kolor. Druga możliwość to zabrudzony czujnik od sprawdzania kasety z tonerem. Na trzecim zdjęciu dobrze widać szkiełko które powinno się obracać wewnątrz. Na jego wysokości znajdziesz czujnik w drukarce. W tej drukarce chipy są do każdego koloru takie same, więc niema znaczenia gdzie go włożysz. Ostatnia możliwość to uszkodzenie płyty głównej.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #8 15710692
    Mich43l
    Poziom 20  
    po rozebraniu toner okazał się pusty po załadowaniu nowego działa( tak jak kolega powyżej podpowiadał najprostsze rozwiązania są najlepsze) :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Oki C5950, która wyświetla błąd 412 "Brak Tonera C" po wymianie tonera. Pomimo czyszczenia czujników i zamiany bębnów, problem nie został rozwiązany. Użytkownicy sugerowali, że każdy toner ma inny chip, co może wpływać na działanie drukarki. Zwrócono uwagę na możliwość, że bęben cyan nie opuszcza się prawidłowo, co uniemożliwia czujnikowi wykrycie tonera. Inne potencjalne przyczyny to uszkodzenie napędu bębna lub zabrudzenie czujnika. Ostatecznie, po rozebraniu tonera, okazało się, że był on pusty, a po załadowaniu nowego toneru drukarka zaczęła działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA