Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino pro mini 5V - Ważna lekcja dotycząca zasilania

tucani 15 Apr 2016 11:16 3528 4
    tucani
    Level 2  
    Witajcie serdecznie !

Potrzebuje Waszych odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dotyczące zasilania Arduino pro mini 5v. Kupuje jedno za drugim z Chin i domyślam się, ze przez moje błędy cały czas się mi palą:-(
    Chciałbym podać kilka zagadnień i uzyskać od Was odpowiedź na nie.

1.Mam zasilacz po starym telefonie 4,9V i czy podpinałem płytkę pod pin RAW i GND czy to pod pin VCC i GND to zawsze wszystko śmigało bez zająknięcia (zastanawia mnie tylko czy taka ładowarka do telefonu nie uszkodzi płytki na dłuższą metę przy podłączeniu przez VCC? przecież ona raczej nie ma stabilizatora napięcia...)

2.Mam zasilacz (uniwersalny DC 5.5) kupiony na allegro 12V. Rozumiem, że on musi być podłączony tylko i wyłącznie do pinu RAW i GND. Poprzez takie podłączenie stabilizator napięcia zniża je do wymaganego 5V i powinno wszystko działać. Powiedzcie proszę co się stanie jeżeli podłącze (+ do -) a (- do +) czy po prostu nie wystartuje Arduino czy jest szansa że ulegnie coś uszkodzeniu przy zasilaczu o napięciu 12V?
    Ten zasilacz (nie wiem dlaczego bo wydaje mi się że wielokrotnie już kiedyś nim podpinałem Pro mini przez pin RAW) uwalił mi wczoraj płytkę właśnie przez pin RAW i objawy są takie:
    -jakiekolwiek zasilanie przez RAW nie działa
    -zapala się dioda tylko i wyłącznie przy podłączeniu przez programator albo pin VCC
    -co najważniejsze płytka ogólnie nie współpracuje ze mną. Świeci się dioda i nic poza tym. Po wciśnięciu przycisku reset ta dioda "kontrolna" nie mrugnie nawet. Programatorem (PL2303) natomiast nie mogę nic zaprogramować bo nie mogę dokonać resetu płytki
    Miałem podłączone w tym czasie do płytki HC-05 i nadajnik RF 433 one nie uległy uszkodzeniu (zasilanie ich było podłączone do Arduino VCC i GND, a nie zewnętrznego źródła...). Co mogło być przyczyną awarii i co mogło zostać uszkodzone na płytce?

3. kupiłem także zasilacz:
    http://www.teraled.pl/zasilacz-led-mll-6w-0-5a12v-dc-p-407.html
    po podłączeniu go do RAW i GND (oczywiście w dobrym kierunku AC-DC). Projekt schowałem w plafonie zapaliłem światło i okazało się że nic nie działa - zdejmuje plafon i widzę, że szlag trafił Arduino (objawy jak wyżej, że reset nie działa), odbiornik RF 433 także nie działa natomiast przekaźniki nie zostały uszkodzone. Zdenerwowany podpiąłem tak samo kolejne Pro mini testowo na podłodze wszystko podłączyłem i wszystko działało jak należy. Plafon w górę odpalam światło i może wszytko działało przez 5 sekund. zdjąłem i pogodziłem się, że znów złom ale tym razem tylko pin RAW nie działa za to odbiornik RF nie uległ uszkodzeniu wszystko działa teraz jak ta lala na wspomnianym zasilaczu 4,9V i podłączeniu go do VCC i GND w płytce

Czy jest w ogóle szansa, zasilaczowi LED 12V (z trzeciego opisu) coś się pomerdało i przy podawaniu napięcia przekraczały podczas startu 12V i czy to mogło we wspomniane 2 różne sposoby uwalić mi płytki?
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    shadow4601243
    Level 23  
    1. Zasilacz 5V nawet lepiej bezpośrednio podłączyć pod VCC, bo stabilizator zawsze daje jakiś spadek napięcia. (o ile masz arduino 5v a nie 3.3V).

2. Podłączenie odwrotnie zasilania w najlepszym wypadku uwali stabilizator i będziesz mógł zasilać arduino tylko przez VCC napięciem 5/3.3V.

3. Obstawiam nie błąd z zasilaniem tylko coś w dalszej części układu.

Stabilizatory w tych chińskich arduino mają minimalną wydajność, upewnij się, że ich nie przeciążasz (co mogło mieć miejsce przy uwaleniu i odnośnie pkt 2 i 3)

Robiłem już naprawdę dziwne rzeczy z tymi arduino i żadnego nie udało mi się całkowicie upalić.
    Wrzuć pełny schemat któregoś ze swoich projektów gdzie arduino się uszkodziło.
    andrzej55
    Level 36  
    Witaj.
    Sprawdź przede wszystkim z jakim stabilizatorem masz do czynienia -jego maksymalne napięcie wejściowe, prąd wyjściowy. Np. miałem egzemplarze Pro Mini z XC6206 dla którego absolutne max. to 7V !
    tucani
    Level 2  
    shadow4601243
    dziękuję za szybkie info.

Mam jeszcze pytania odnośnie:
    AD 2.
    Napisałeś, że w najlepszym wypadku uwali stabilizator. w najgorszym rozumiem uwali całą płytkę ale czy jest możliwe że nic nie zostanie uszkodzone czy zawsze odwrotne podpięcie + i - coś uszkodzi?
    Nurtuje mnie bardzo także pytanie dlaczego dioda na płytce świeci się, a nie mogę zrestartować mojego Pro mini(jaki element może za to odpowiadać po przygodach, które opisałem?)

co do schematu to nie mam teraz możliwości i umiejętności by taki sporządzić ale na zasilaczu 4,9V wszystko chodziło i chodzi ok więc technicznie schemat podłączenia podzespołów jest ok nurtuje mnie tylko zagadnienie alternatywnego rozwiązania wyższego niż wspomniana ładowarka 4,9V oraz informacje co mogłem uszkodzić bo może zamiast kupować nowe płytki coś po prostu przelutuje

andrzej55
    dzięki za trop. nawet o tyn nie pomyślałem! w domu sprawdzę może i u mnie 12V powodowało uszkodzenie stabilizatora - bo rozumiem, że ten w pierwszej kolejności ulega uszkodzeniu i nic dalej nie powinien za sobą pociągnąć prawda?
    andrzej55
    Level 36  
    Niestety w moim przypadku stabilizator(XC6206) dostał przebicia i w krótkim czasie ubił Atmegę przy ok. 9V na zasilaniu.