Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup używanego oscyloskopu

SKORPION-SKO1 16 Apr 2016 08:42 2883 21
    SKORPION-SKO1
    Level 10  
    Jestem typowym amatorem elektroniki, ostatnio zacząłem szukać sobie oscyloskopu do 450zł. Nigdy nie miałem do czynienia z tym sprzętem i chciał bym się zapytać na co zwracać uwagę. Zauważyłem że większość tłumaczy się w następujący sposób "Nie mam sondy, nie umiem tego obsługiwać, nie wiem czy działa".

Skoro nie ma sondy to czy zamiast niej można użyć zwykłego kawałka przewodu aby się wpiąć we wbudowane wyjście przebiegu prostokątnego?

Zakup używanego oscyloskopu
    goldi74
    Level 43  
    SKORPION-SKO1 wrote:
    Skoro nie ma sondy to czy zamiast niej można użyć zwykłego kawałka przewodu aby się wpiąć we wbudowane wyjście przebiegu prostokątnego?

Do szybkiego sprawdzenia można użyć przewodu bez sondy.

SKORPION-SKO1 wrote:
    Zauważyłem że większość tłumaczy się w następujący sposób "Nie mam sondy, nie umiem tego obsługiwać, nie wiem czy działa".

Najczęściej oznacza to, że oscyloskop jest uszkodzony.
    SKORPION-SKO1
    Level 10  
    SKORPION-SKO1 wrote:
    Zauważyłem że większość tłumaczy się w następujący sposób "Nie mam sondy, nie umiem tego obsługiwać, nie wiem czy działa".

Najczęściej oznacza to, że oscyloskop jest uszkodzony.[/quote]

Wiem o tym, dlatego zawsze dzwonię i i proszę o dodatkowe zdjęcia właśnie z ukazanym przebiegiem prostokątnym. Do tej pory odrzuciłem już w ten sposób 4 oscyloskopy, teraz znalazłem sobie dt6620 za 350zł.
    Krzysztof Gustaw
    Level 23  
    Witam!
    Średnica ekranu lampy - zalecane minimum 8 cm (np można wtedy zaobserwować zniekształcenia, dołączyć jakieś przystawki np wobulator, charakterograf ltp), zakres częstotliwości (czy chcesz się bawić w zakresie m.cz np wzmacniacze elektroakustyczne wystarczy 1 MHz, a jak np CB to 100MHz), ilość kanałów (najlepiej dwukanałowy, możesz porównać przebieg wejściowy z wyjściowym), zakres napięć na wejściu pomiarowym, zakres generatora podstawy czasu.
    Można jeszcze sprawdzić czy ma zewnętrzne wyjścia z generatorów odchylania (piła, prostokąt) którymi można wysterować np wobulator.
    - Skoro nie ma sondy to potwierdzam wpis Kol. SKORPION-SKO1; kabel koncentryczny 50Ω zakończony z jednej strony wtykiem BNC i wyprowadzonym dodatkowo z ekranu przewodem masy zakończonym np krokodylkiem a z drugiej wtykiem bananowym lub innym, do którego można wpinać różnego rodzaju końcówki pomiarowe (krokodylki, klepsy itd). Inna rzecz np sondy w.cz jeśli nie zależy na dokładności, to w necie są różne schematy. Co do sond w.n. lepiej kupić sprawne fabryczne (dla własnego bezpieczeństwa!) lub zlecić ich wykonanie wyspecjalizowanemu zakładowi.
    Pozdrawiam
    KG
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @Krzysztof Gustaw sonda kosztuje 30-50zł szkoda zachodu na ręczną robotę. "zewnętrzne wyjścia z generatorów odchylania" jeszcze takiego nie spotkałem.

1MHz to nie bardzo do audio się nadaje, bo będzie tandetny.

Średnica lampy - no raczej przekątna, okrągłe lampy bez podziałki dziś, to strzał w kolano.

@SKORPION-SKO1 sygnał wewnętrznego kalibratora można podłączyć jakimkolwiek drutem, oscyloskop winien pokazać prawidłowo, najczęściej prostokąt.

Zajrzyj tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3136809-30.html
    SKORPION-SKO1
    Level 10  
    Dobra, temat do zamknięcia @ciasteczkowypotwor dziękuje za link, dzięki niemu zdecydowałem się ostatecznie na zakup KENWOOD CS1021. Wszystkim dziękuje za pomoc, mam nadzieje że szybko nauczę się go obsługiwać. ;)
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @SKORPION-SKO1 Warto, oscyloskop od osoby zajmującej się naprawą oscyloskopów.
    Krzysztof Gustaw
    Level 23  
    Witam!
    Do Kol. ciasteczkowypotwor
    Ad 1 Oczywiście miałem na myśli 10MHz ale uciekło mi 0. Zewnętrzne wyjście z generatora odchylania poziomego - piła, prostokąt, np oscyloskop - DT4200. Gniazda wyjściowe znajdują się na płycie tylnej.
    Ad2 Średnica lampy to praktycznie przekątna.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @Krzysztof Gustaw Czy to nie jest aby wejście, a nie wyjście?
    Krzysztof Gustaw
    Level 23  
    Witam!
    Zdecydowanie wyjścia. Sprawdzałem. Mam taki oscyloskop. Jest to oscyloskop produkowany swego czasu w wrocławskiej RADIOTECHNICE. Widocznie przewidziano możliwość dołączenia przystawki zewnętrznej np wobulatora czy charakterografu.
    Jest też zewnętrzne wejście odchylania poziomego ale na przedniej ściance obudowy.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @Krzysztof Gustaw Pokaż jak są one opisane, bom ciekaw.
    Krzysztof Gustaw
    Level 23  
    Witam!
    Posyłam zdjęcia.
    Zakup używanego oscyloskopu Zakup używanego oscyloskopu Zakup używanego oscyloskopu
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @Krzysztof Gustaw tam rzeczywiście jest podstawa czasu? Mi to bardziej bym pasowało na wejście zewnętrznej podstawy, wyzwalani i wygaszania.
    Krzysztof Gustaw
    Level 23  
    Witam!
    Tak, podstawa czasu. Sprawdzałem - Przy zwarciu wyjścia"piły" z wejściem np A, przebieg stanowił przekątną przy dowolnej nastawie podstawy czasu. Wyjścia oczywiście - gniazda bananowe.
    marek kolbusz
    Level 16  
    Wyjście podstawy czasu miały w standarcie praktycznie wszystkie Tektronix-y z serii 7xxx., 453, 454 i jeszcze kilka starszych jako wyjście do wobuloskopu lub charakterografu.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @marek kolbusz oczywiście masz rację.
    ^ToM^
    Level 41  
    marek kolbusz wrote:
    Wyjście podstawy czasu miały w standarcie praktycznie wszystkie Tektronix-y z serii 7xxx., 453, 454 i jeszcze kilka starszych jako wyjście do wobuloskopu lub charakterografu.

ciasteczkowypotwor wrote:
    @marek kolbusz oczywiście masz rację.

Bywało, bywało :)
    SKORPION-SKO1
    Level 10  
    Skoro już toczycie tutaj dalsza rozmowę, to może macie jakiś link do tematu "jak nie używać oscyloskopu" albo coś w tym stylu? Boje się że by go nie uszkodzić.
    ^ToM^
    Level 41  
    SKORPION-SKO1 wrote:
    Skoro już toczycie tutaj dalsza rozmowę, to może macie jakiś link do tematu "jak nie używać oscyloskopu" albo coś w tym stylu? Boje się że by go nie uszkodzić.

Trzeba zwracać uwagę na to, jak się go włącza w badany układ. Szczególnie, jeśli jest on zasilany z sieci 230/400 VAC.

Jeżeli zamierzasz naprawiać np. zasilacze impulsowe, komputerowe to naprawiane urządzenie zasilaj poprzez specjalny transformator separacyjny lub wykonany samodzielnie jak poniżej:

Podłącz uzwojeniami wtórnymi dwa dowolne, sieciowe transformatory o mocy 50-100 W i wsadź do jakiejś obudowy izolacyjnej. Powinny to być jednakowe transformatory. Uzyskasz transformator z podwójną izolacją i przekładnią 1:1. Takie urządzenie bezpiecznie odizoluje urządzenie naprawiane i uchroni Ciebie i oscyloskop od uszkodzenia, np. przy nieopatrznym dotknięciu masą oscyloskopu do "gorącego" punktu w obwodach zasilacza.
    Swoje trafo separacyjne zrobiłem z 300 watowego transformatora z zasilacza OTVC Rubin 714p na miedzianym uzwojeniu. Po prostu ma on gotowe uzwojenie anodowe, które posłużyło jako przełożenie 1:1. Natomiast szukać takiego trafa nie ma sensu i starczy kupić dwa mniejsze trafa o mocy odpowiedniej do badanych gratów. Ewentualnie możesz też odseparować sam oscyloskop, tedy dwa trafa o mocy 30-50W starczą w zależności od mocy oscyloskopu. Jednak tedy pozbywasz się możliwości uziemienia oscyloskopu co jest zwykle korzystne przy badaniu (zakłócenia, EMI).

Wszystkie układy o niskim napięciu, zasilane z baterii, akumulatorów czy zasilaczy to już możesz bezpiecznie badać, bez obaw właściwie.

Pzdr!
    SKORPION-SKO1
    Level 10  
    Czytałem że niektórzy odłączają po prostu uziemienie od oscyloskopu, czy to też pomaga?
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @SKORPION-SKO1 nie, jeśli oscyloskop jest wykonany w pierwszej klasie ochronności, to uziemienie być musi.