Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tablet Lenovo S8-50l, dotyk sam się naciska po wymianie digitizera

Jarakasanka 16 Apr 2016 10:17 2934 4
    Jarakasanka
    Level 2  
    Witam, jak w temacie problem z digitizerem. Tablet uległ wypadkowi i dotyk się stłukł, postanowiłam więc wymienić. Dodam, że wyświetlacz nie uległ zniszczeniu, obraz był bez skaz i urządzenie działało poprawnie przed wymianą po podłączeniu myszki. Wysłałam zatem urządzenie do serwisu i wymieniono dotyk. Tablet wrócił ,jednak nie mogłam nic na nim zadziałać ponieważ dotyk rządził się sam. Uruchamiały się różne widżety czy programy z menu. Odesłałam do reklamacji, wrócił po prawie 2 tygodniach niby sprawny w 100% jednak po uruchomieniu nie minęło 40 minut a znów sam się wciskał dotyk. Zadzwoniłam z informacją do serwisu i oczywiście zapewniano mnie, że odsyłali sprawny. Poprosili o wykonanie recovery i sprawdzenie tym samym czy to może wina systemu i aktualizacji. Tak też uczyniłam ale problem wciąż istnieje. Zauważyłam jednak coś interesującego a mianowicie problem zmniejsza się i rzadziej występuje ghost touch gdy dłużej używam tabletu i jest on rozgrzany, jednak po całonocnym odpoczynku znów szaleje. I teraz pytanie czy to wina systemu, który się aktualizował czy uszkodzony dotyk.
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    Jarakasanka wrote:
    I teraz pytanie czy to wina systemu, który się aktualizował czy uszkodzony dotyk.
    Z systemem ma to niewiele wspólnego.
    Osobiście miałem kilka takich sytuacji, po wymianie digitizerów, ale najczęściej było to spowodowane moimi błędami.
    Np. nie usunąłem wystarczająco dokładnie kleju, po starym ekranie dotykowym i jeden z rogów był "uniesiony', co powodowało 'fantomowy dotyk' w tych okolicach.

Z tego i wielu innych powodów doradza się, żeby wymieniać digitizer razem z fabrycznie zamontowanym wyświetlaczem.

U kolegi, ta czasowa zwłoka może być związana wzrostem temperatury niektórych elementów, co wpływa także na kształt obudowy itd. itp.

Można ten problem zdiagnozować, pozostawiając na tablecie włączony tester dotyku (który np. rysuje kreski w momencie dotknięcia ekranu).
    Jeżeli ekran zacznie wariować, to łatwo jest sprawdzić, czy to 'fantomowy dotyk' czy jakieś inne uszkodzenie.
    Jarakasanka
    Level 2  
    Zrobiłam test i zaniepokoił mnie fragment ekranu gdzie kreska nie ukazywała się, mimo ciągłości dotyku. Aby linia była pełna musiałam wykonać bardzo powolny ruch. Dodam, że ekran jest wyczyszczony a ręce czyste więc z mojej strony nie było powodów do zakłóceń. Jeśli fantomowy dotyk będzie nabierał na częstotliwości to po prostu odeślę do reklamacji i dopłacę do wymiany ale wtedy wymienią cały panel ( wyświetlacz i digitizer). Dodaję zdjęcie rysunku. Czy może to oznaczać brak styku w tym rejonie? Dotyk w tym obszarze gdzie jest przerwana linia jest utrudniony i nie zawsze reaguje.
    arnoldziq
    Moderator of Programming
    Jarakasanka wrote:
    dopłacę do wymiany ale wtedy wymienią cały panel ( wyświetlacz i digitizer)
    To chyba najlepszy pomysł.
    Jarakasanka
    Level 2  
    Odesłałam do wymiany razem z wyświetlaczem, chociaż gość z serwisu przez telefon przełknął kolejną reklamację to kombinował abym nie zmieniała wyświetlacza bo " trzeba szukać przyczyny w systemie". Uparłam się i powiedział że wymieni. Zobaczymy co z tego będzie...