Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan Primera P11 - Nie działająca tylna wycieraczka

wer182 16 Apr 2016 15:03 2934 4
Relpol
    wer182
    Level 9  
    Cześć,
    mam problem z tylną wycieraczką samochodową w Nissanie Primera P11. Wycieraczka nie działa. Poniżej wrzuciłem zdjęcie przekaźnika oraz gniazdo silnika wycieraczki z kolorami przewodów. Sprawdziłem bezpiecznik jest OK. Przekaźnik sprawdzony jest OK. Silnik po podpięciu bezpośrednio do akumulatora wychyla ramię wycieraczki. Po załączeniu stacyjki wycieraczka kończy cykl pracy i wraca na pozycje startową. Co może być przyczyną awarii? Co jeszcze powinienem sprawdzić? Posiada może ktoś schemat elektryczny do tego pojazdu?
    Jak ma działać taka wycieraczka?

Nissan Primera P11 - Nie działająca tylna wycieraczka Nissan Primera P11 - Nie działająca tylna wycieraczka Nissan Primera P11 - Nie działająca tylna wycieraczka
  • Relpol
    Sipek011
    Level 3  
    Jeżeli jest tak jak mówisz to wina leży po stronie włącznika. Sprawdź czy przy włączeniu wycieraczek jest zasilanie na silniczrk bo podejrzewam że nie.
  • Relpol
    wer182
    Level 9  
    Jeżeli przykładam miernik do przewodów czarnego i niebieskiego na kostce to jest 12 V natomiast jeżeli przykładam miernik do czarnego i czerwonozielonego to napięcia nie ma żadnego. Dodam że jeżeli załączę wycieraczki to słychać pod maską że przekaźnik pracuje.

Dodano po 8 [minuty]:

Dodam też że robiłem test z żarówką . Przyłożyłem zarówkę do czarnego i niebieskiego na kostce przy silniku i świeciła natomiast jeżeli przyłożyłem do czarnego i czerwonozielonego powinna świecić w momencie w którym ma zadziałać wycieraczka i niestety nie świeciła
  • Helpful post
    cojac
    Level 12  
    Wiązka nadwozie - klapa, gumowa przelotka
    wer182
    Level 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Powodem awarii był przerwany jeden z przewodów w gumowej przelotce na tylnej klapie