Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikser Zelmer 281 i 481 - stojak

art1976 16 Apr 2016 21:06 4971 8
    art1976
    Level 9  
    Mam pytanie czy stojak od miksera 281.6 będzie pasował do miksera 481.4 ???
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    piotrek22101
    Level 39  
    481.4 nie ma przewidzianej misy. I nie ma uchwytów do niej.
    art1976
    Level 9  
    ok. Dzięki a jaki zelmer byś polecał pod misę... stary niestety 281.6 (robi) padł... :(
    piotrek22101
    Level 39  
    Ja mam jeszcze tego co Ty i działa więc nie wiem który lepszy. A co padło?
    art1976
    Level 9  
    najpierw połamała się prowadnica od uwalniania trzepaczek, troszkę silnik po gruchotało... po wyczyszczeniu jakiś czas działał dobrze, niestety później zaczął terkotać na niskich obrotach i tracił moc, po rozebraniu wymieniłem szczotki, też na chwilę pomogło... niestety potem okazało się chyba... tak mi się wydaje, że oś (tuleja w silniku jest troszkę krzywa i nie można spasować, skręcić silnika aby nie obcierał... (ps. jak rozkręciłem silnik to widać było że w jednym miejscu tarło.... ech.) zabawa w kotka i myszkę domowymi sposobami... przykręcanie i luzowanie śrubek aby złapać rytm, który i tak psię rozreguluje... MA już 10 lat, więc może to już jego kres... może jeszcze raz spróbuję... ale bez warsztatu, porządnego stołu i spokoju... trójka dzieci na głowie to ciężko znaleźć czas.
    piotrek22101
    Level 39  
    Wiem coś o tym ,a części nie ma do niego? Nawet nie wiem jakie teraz z misą są .
    art1976
    Level 9  
    problem nie rozwiązany, aczkolwiek wszędzie mówią że miksery nowsze nie będą pasowały do misy starego typu... Jednak jak się przyjrzeć to tylko chyba wejście jest inne (tzw. skosy które można podciąć... więc będę próbował.... bo po co płacic 120-160 zł za nowy zestaw jak można 70 zł za mikser...
    Pozdrawiam.
    Przemeek1988
    Level 22  
    Bardziej bym polecam model 381 - starsza wersja ,lepiej dopracowana aniżeli 481. Misa i stojak będzie pasował z 281.
    W podobnej cenie znajdziesz Boscha z serii MFQ - wg mnie lepsza opcja od Zelmera. Ciszej pracują ,lżejsze i dobrze dobrane obroty mieszenia - pierwszy bieg jest wolny -nie masz kurzu z mąki dookoła jak robisz np. naleśniki...
    art1976
    Level 9  
    witam zakupiłem inny mikser zelmera... i pasuje do stojaka.... :) temat zamknięty.
    Ps. stary czeka na czas i może go jeszcze naprawię.