Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Evasion 2.0 HDi 8V - Węże podciśnienia

krystianlg 18 Apr 2016 14:21 1482 2
    krystianlg
    Level 1  
    Witam, kupiłem Citroena Evasiona 2000r z silnikiem 2.0 HDi 8 zaworowy. Problem polega na tym, że silnik został przez poprzedniego właściciela wyjęty z komory silnika (razem ze skrzynią, instalacją elektryczną itd, komora silnika praktycznie pusta). Podczas składania wszystkiego do kupy okazało się, że brakuje wielu elementów. Obecnie silnik jest już zamontowany, odpala i chodzi dobrze ale nie mogę się połapać z wężami podciśnienia, być może , że nie wszystkie posiadam w związku z tym pytanie do was:

Czy ktoś ma takie auto? Potrzebuje chociaż kilka fotek lub jakiś schemat podłączenia tych węży. Najlepiej kilka fotek komory silnika w których te oto węże są zamontowane i turbo działa prawidłowo.
  • Helpful post
    citroenxm
    Level 2  
    W tym silniku zapotrzebowanie na podciśnienie nie jest bardzo rozbudowane.Z wacum pompy cienki węzyk podłączasz do 2-ch elektrozaworów poprzez trójniki,a z drugiej strony elektrozaworów jeden jest do EGR-a,a drugi do turbiny.
    krystianlg
    Level 1  
    Dziękuję za odpowiedź, ale niestety nie jest dla mnie wystarczająca. Mój mechanik który składa auto twierdzi, że te węże, które ma są za krótkie, mówi, że da się to połączyć ale węże są bardzo naciągnięte a tak raczej nie powinno być. Więc wydaje mi się, że czegoś tam brakuje lub mamy jakiś nieodpowiedni wąż.

Nasuwa się pytanie czego tam brakuje?
    Może ma ktoś takie auto i mógłby mi zrobić jakieś foto tej całej instalacji, jak to wygląda?

Z góry dziękuję.