Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Basowy Hartke Ha3500 - Wywala Bezpieczniki

jarek231 18 Apr 2016 16:11 1641 23
  • #1
    jarek231
    Level 7  
    Ostatnimi czasy kupiłem sobie nowy wzmacniacz basowy, wszystko działało bardzo dobrze do czasu gdy po raz 10 włączyłem wzmacniacz i wywaliło bezpieczniki. Dzieje się tak gdy włączam wzmacniacz po iluś razach, zwykle za pierwszym razem działa bez zarzutów ale jednak ten problem jest uciążliwy, proszę o pomoc i jakieś porady co wymienić co sprawdzić itp :/
  • #2
    _PREDATOR_

    VIP Meritorious for electroda.pl
    Może by tak podać model sprzętu?
  • #3
    jarek231
    Level 7  
    Hartke Ha3500
  • #4
    kwazar
    Level 29  
    Z tego co widać z parametrów zasilania (350 W), to nie jest tak wiele.
    Jeżeli jest w środku transformator toroidalny, to nie powinien stwarzać większych problemów.
    Najpierw trzeba sprawdzić jaki masz bezpiecznik, tzn. jakiej wartości, poza tym powinien być zwłoczny.
    Jeżeli z zabezpieczeniami jest OK, to można jeszcze pomyśleć o soft-starcie do transformatora.
  • #6
    kwazar
    Level 29  
    Ale nic nie napisałeś jaki to bezpiecznik.
    Jakie są na nim oznaczenia, jaki prąd i ewentualnie szybkość, czyli oznaczenia cyfrowe i literowe.
    Czy tam jest oryginalny bezpiecznik, czy wymieniałeś go na inny?
    Co pisze w specyfikacji urządzenia?
  • #7
    aksakal
    Tube devices specialist
    A przypadkowo nie wykorzystujesz tak zwane szybkie bezpieczniki? Spróbuj włączyć wzmacniacz do sieci przez żarówkę 150-200W. Jeśli bezpieczniki przy czym nie spłoną, a wzmacniacz funkcjonuje sprawnie można wykorzystać, jak ci już polecił jeden z koleg, soft - start. W ostateczności, można wykorzystać bezpiecznik na 1А większego nominału. Być może u ciebie napięcie sieci przekracza nominalne znaczenie.
  • #8
    jarek231
    Level 7  
    Wzmacniacz kupilem miesiac temu w takim stanie, nie mam do niej zadnej ksiazeczki wiec nie potrafie Ci odpowiedziec na Twoje pytanie :/
  • #9
    aksakal
    Tube devices specialist
    Na zdjęciu schemat wzmacniacza z wskazaniem nominałów elementów. Wzmacniacz Basowy Hartke Ha3500 - Wywala Bezpieczniki

    Dodano po 14 [minuty]:

    Schemat zasilania wzmacniacza. Wzmacniacz Basowy Hartke Ha3500 - Wywala Bezpieczniki
  • #10
    kwazar
    Level 29  
    W manualu do tego wzmacniacza jest napisane, że przy 230 V powinien być bezpiecznik 4 A.
    Na schemacie powyżej również.

    Dodano po 4 [minuty]:

    jarek231 wrote:
    Wzmacniacz kupilem miesiac temu w takim stanie, nie mam do niej zadnej ksiazeczki wiec nie potrafie Ci odpowiedziec na Twoje pytanie :/

    Jeżeli możesz to odczytaj co jest napisane na bezpieczniku.
  • #11
    aksakal
    Tube devices specialist
    A że, na zdjęciu schematu nie dosyć wyraźnie jest wskazany nominał bezpieczników? .

    Dodano po 3 [minuty]:

    Kolega, kwazar! Twoja poprawka do napisanego zapóźniła i spytałem . Bardzo żal.
  • #12
    jarek231
    Level 7  
    Czy to o to chodzilo? Jesli nie to wybaczcie, ale jestem zielony w tych sprawach :/
    oraz mam pytanie jakiego soft starta do tego wzmacniacza wypadalo by kupic? Jakbyscie mogli odrazu z jakims linkiem podeslac to bylbym wdzieczny, i jak drogie to jest? :/ Oraz czy w zwyklym sklepie elektrycznym bedzie on dostepny?
  • #13
    kwazar
    Level 29  
    Wywala Ci bezpiecznik ten we wzmacniaczu, czy instalacyjny?
    Jaki jest bezpiecznik ten co wylatuje?
  • #15
    kwazar
    Level 29  
    To akurat jest licznik. Zrób zdjęcie bezpiecznika, który wyłącza zasilanie.
  • #16
    jarek231
    Level 7  
    Typ B - 10A bezpiecznik
  • #17
    arecoag
    Level 19  
    Masz spaloną końcówkę wzmacniacza i żaden softstart nie pomoże.
  • #18
    jarek231
    Level 7  
    Podłączyłem teraz wzmacniacz pod 16A, i spaliło bezpiecznik we wzmacniaczu :/
    W takim razie co powinienem zrobić? Bo teoretycznie wzmacniacz włącza się i chodzi :/
  • #19
    arecoag
    Level 19  
    Co chodzi, bo nie rozumiem, piszesz że wywala bezpieczniki wzmacniacza. To które wywala?
  • #20
    jarek231
    Level 7  
    Gdy podpinam pod mniejsze natezenie niz 16A wywala czasami bezpieczniki w domu, nir zawsze a gdy pod wieksze po okolo 10x wlaczeniu i wylaczeniu spalil sie bezpiecznik. Mam na mysli to ze poza przyadkami kiedy wywala bezpieczniki to wzmacniacz dziala bez zarzutow
  • #21
    arecoag
    Level 19  
    Trochę mnie zatkało. Z takim przypadkiem nie miałem do czynienia ale uporządkujmy. Wzmacniacz ma zgodnie z dokumentacją bezpiecznik topikowy 4A, a tobie wywala 16A zabezpieczenie w domu? Jedno co mi się nasuwa to że musisz mieć jeszcze coś podłączonego i suma mocy jest za duża, lub inaczej wymień bezpiecznik w domu na 16A z charakterystyką C dla obciążeń indykcyjnych. Jak to nie pomoże to już nie wiem.
  • #22
    kwazar
    Level 29  
    Tak jak radził wcześniej aksakal spróbuj podłączyć wzmacniacz do sieci przez żarówkę przynajmniej 150 W.
    Ja mam taki "przyrząd", którym sprawdzam wzmacniacze, zasilacze impulsowe np. ATX itp.
    Włączam go do gniazdka, a do niego odbiornik, na zewnątrz tego "przyrządu" jest żarówka 150 W. W przypadku wzmacniacza po włączeniu, żarówka zaświeca się pełną mocą, a po kilku sekundach płynnie gaśnie. Czas świecenia żarówki zależy od pojemności kondensatorów w filtrze zasilacza wzmacniacza.
    To jest naprawdę dobry sposób na sprawdzenie.
    Być może masz wewnątrz dość duży, nadmiarowy transformator toroidalny. One się tak zachowują. Jeżeli wzmacniacz jest sprawny to zostaje tylko soft-start.
    Np. takie coś:
    http://www.google.pl/url?url=http://www.akces...RJ5AMQ&usg=AFQjCNFDfIuNpnmlrGRRjGSdFtFXZ4ufyA
    Jest tego dużo w sieci o różnym stopniu skomplikowania, można zrobić samemu, można kupić. Podpiąć wewnątrz urządzenia na zasilaniu i będziesz miał spokój.
  • #23
    jarek231
    Level 7  
    Nie nie, gdy podpialem pod 16A spalilo bezpiecznik we wzmacniaczu
    gdy podlaczam wzmacniacz do gniazdka o mniejszym natezeniu (ile dokladnie nie wiem) to wywala bezpieczniki
    sproboje to z zarowka jesli bede umial i rozejrze sie za jakims soft start'em skoro to nic powaznego i nie drogiego ;)
  • #24
    jarek231
    Level 7  
    wymieniłem sobie ten spalony bezpiecznik we wzmacniaczu na inny 4A, i jak na razie wszystko działa sprawnie, i nie wywala bezpieczników