Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LORCH TIG 210 szukam schematu

panstalin2 11 Sty 2017 12:50 9090 94
  • #31 11 Sty 2017 12:50
    panstalin2
    Poziom 19  

    Zamówiłem wszystkie chipy z tej górnej płytki .
    W dolnej płycie podmieniłem wszystkie układy , bez zmian ; na wyjściu 70 V kilka amper , brak możliwości wyboru funkcji , nie słychać zaworu od gazu.
    Podmienię po kolei układy zobaczę co dalej ...

  • Pomocny post
    #32 11 Sty 2017 21:35
    mateuszciupka
    Poziom 13  

    Moim zdaniem źle zabierasz się za naprawę tego urządzenia.

    Ja robię to całkiem inaczej, wymiana układów to ostateczność.
    Przy wymianie narobisz więcej szkód niż naprawisz.

    Wszystkie układy masz oznaczone, weź katalog cmosów, oscyloskop i po kolei mierz czy sygnały na kolejnych nóżkach są ok.
    Nie wierzę że naprawisz tą spawarkę przez wymianę wszystkich układów, najprawdopodobniej całkiem ją popsujesz.

  • #33 12 Sty 2017 12:27
    panstalin2
    Poziom 19  

    Układ generatora na 4060 posprawdzałem oscyloskopem działa prawidłowo - tego nie mam zamiaru podstawiać.
    Szukam przyczyny braku wyboru funkcji .

    Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

    LORCH TIG 210 szukam schematu
    U1 i U2 LM323 LORCH TIG 210 szukam schematu

    1- 15V
    2-0
    3-0
    4-15V
    5-0
    6-0
    7-0
    8-0
    9-5V
    10-0
    11-0
    12-5V
    13-8v
    10-0


    U2

    1-15V
    2-5V
    3-8V
    4-15V
    5-0
    6-0
    7-0
    8-15V
    9-0
    10-0
    11-0
    12-0
    13-8V
    14-0

    Brak reakcji na wybieranie funkcji .

    na U6 do U9 wykresy na oscyloskopie prawidłowe

    na U5 wykres piło kształtny i prostokątny

    Z górnej płytki sygnał z przełącznika trybów pracy trafia na płytkę dolną do układu U11
    LORCH TIG 210 szukam schematu


    LORCH TIG 210 szukam schematu

    U11 , sygnał występuje na wejściach 1 i 5 , na wyjściach tylko 0 , nie reaguje na przełącznik trybów pracy .

    Podmieniłem na nowy - brak zmian

  • #34 06 Maj 2017 10:05
    panstalin2
    Poziom 19  

    Dorobiłem zastępczy sterownik do tej spawarki , z regulacją prądu z przekładnika , przełącznikiem tryby pracy TIG / MMA i zabezpieczeniem termicznym i steruje elektrozaworem od gazu.
    Zamierzam to do tej spawarki podłączyć zamiast uszkodzonego sterownika , pracuje ten układ na ok 50KHz - czy ta częstotliwość może być do tego lorcha , jaka tam powinna być ?

    C6 i C7 z 2700pF zmienić na 4.7nF ?


    LORCH TIG 210 szukam schematu
    LORCH TIG 210 szukam schematu

  • Pomocny post
    #35 07 Maj 2017 14:17
    kazik70
    Poziom 28  

    Ale po co? Nie lepiej naprawić oryginalny? Nie jest aż tak skomplikowany, wiem bo sam niedawno robiłem podobną. I tak jak napisał mateuszciupka źle się za to zabrałeś. Nie lubię takich naprawiaczy jak ty później jest trzy razy więcej roboty. Usterka w jednym miejscu a rozgrzebana cała karta :( i o zgrozo planujesz jeszcze jakieś przeróbki.

  • #36 08 Maj 2017 11:10
    panstalin2
    Poziom 19  

    kazik70 - jaka była usterka w twojej spawarce co ostatnio naprawiałeś ??
    Przede mną była naprawiana ta spawarka przez kliku Niemców .
    W jednym widocznym miejscu jest ścieżka spalona , i dolutowane gniazdo z taśmą od HDD do górnej płytki .

    LORCH TIG 210 szukam schematu

    ta utleniona ścieżka idzie z przerzutnika z górnej płytki do bramki od sterownika driverami i tam wykres na oscyloskopie jest


    Dodano po 11 [godziny] 33 [minuty]:

    Znalazłem tylko jeden układ który się mocno nagrzewa HFE4093 4 bramki w środku , wymieniłem go na nowy lecz dalej się grzeje i nadal nie można przełączać funkcji tig/mma i na wyjściu spawarki jest minimalny prąd i 60V .
    Część połączeń z tego układu można zlokalizować lecz większość jest w 3 warstwie płytki

    Niema nigdzie podobnego schematu do tego ?
    LORCH TIG 210 szukam schematu

    Te 2 czerwone transformatory są sterowane sygnałem prostokątnym - wyglądającym jakby miała być pełna moc spawarki , czyli przyczyna leży jeszcze niżej a sprawdzałem tylko tranzystory mocy i były dobre .

  • #37 09 Maj 2017 09:11
    kazik70
    Poziom 28  

    Moja usterka którą miałem nie za wiele Ci pomoże bo była po prostu inna. Wyślij mi tel do siebie na pw.

  • Pomocny post
    #38 09 Maj 2017 11:19
    mateuszciupka
    Poziom 13  

    Jak się jakiś układ grzeje to albo padł, albo na wyjściu gdzieś jest zwarcie i płynie duży prąd.
    To jest prosta sprawa, pomierz gdzie jest zwarcie i czy dobrze zasilanie do niego dochodzi i gotowe.
    nie wiadomo czy dobrze jest on wlutowany (nie jest czasem na odwrót i masz w złym miejscu zasilanie ???)
    Ten biały kabelek po upalonej ścieżce jest w dobre miejsce wlutowany ???

    Te czerwone transformatory tak mają działać są sterowane z 4093 najbliżej nich. Przy braku prądu są na maksa wysterowane żeby podbić napięcie na wyjściu żeby lepiej łuk zajarzał. Gdy prąd zaczyna płynąć jest ograniczany do wartości jaką ustawimy na panelu.

    Trym MMA/TIG nie wybieramy z panelu tylko przełącza się on automatycznie po podłączeniu uchwytu TIG. We wtyczce jest zwora na dwóch pinach.

    Źle się zabrałeś za naprawę tego urządzenia. Ja nigdy nie postępuję w ten sposób. Wymiana wszystkiego jak leci zazwyczaj przynosi więcej złego niż dobrego.
    Ja zaczynam zawsze od zasilania urządzenia bo to podstawa i jeżeli mam pewność że wszystko jest ok to potem maksymalnie wszystko mierze. W takich urządzeniach bez schematu logiki to jedynie rozwiązanie to wziąć katalog z CMOS-ami i po kolei mierzyć oscyloskopem wejścia i wyjścia układów.

    Naprawiasz ja dla siebie czy komuś ???
    Bo jak komuś to robocizna dawno przekroczyła wartość tej spawarki :)
    A jak dla siebie to same plusy bo się czegoś nauczysz a może przy okazji ją naprawisz :)

    Znajdź przyczynę grzania się układu 4093 bo to pewnie jest cały problem czemu nie działa, a druga sprawa to uruchamiaj ją przez włączoną w szereg żarówką bo po ruszeniu może być bum w części wysoko prądowej jak coś jeszcze jet nie sprawne. A po co bawić się z wymiana kolejnych tranzystorów.

    Życzę powodzenia

  • #39 11 Maj 2017 07:55
    panstalin2
    Poziom 19  

    Układ co się grzeje HEF 4093 sprawdzę może go ktoś wlutował na odwrót , w rożnych pozycjach są pozostałe układy , ale skąd wiedzieć czy na pewno taki tam ma być z braku schematu .

    Biały kabelek jest dobrze wlutowany bo nim idzie jeden z dwóch sygnałów do sterowania tymi 2 czerwonymi transformatorami , wykres jest równy kwadratowy jak przy pełnej mocy

    We wtyczce brak zwory , nowy nie używany kabel , nowa wtyczka - wygląda to jak fabryczne do tego modelu ,wszystko pasuje wygląda na oryginał .

    Kupiłem wszystkie elementy do podstawienia . wymieniałem nie które elementy pojedynczo sprawdzając czy jest jakaś reakcja na zmianę
    Zacząłem od zasilania, wymienione sterowanie przetwornicą zasilającą , elektrolity i pojedynczo kilka układów wracając zawsze do punku wyjścia .

    Wg. katalogu z CMOS-ami sprawdziłem sygnał z generatora no i 4093 od 2 małych czerwonych trafo.
    Można powiedzieć że naprawiam do siebie , udało mi się kilka mareketowych spawarek naprawić a ta mię ćwiczy .

    Na wyjściu z TI jest wykres piło kształtny .
    Zdemontowałem płytę z tranzystorami - żeby się tam szeregowo za elektrolitami w piąć z żarówką - osobiście używam czajnika do herbaty .

    Tranzystory po kolei wlutować i ich pomierzyć sprawdzić ???; bo jak są równolegle to się wiele nie dowiem .

    Może diody są spalone na wyjściu ? 2,4KOhm między + a - , ile powinno być?

    Dodano po 4 [godziny] 8 [minuty]:

    Pod grzejącym się układem po prawej stronie jest 40106 do góry nogami wlutowany , wymieniłem na nowy , jutro sprawdzę co to powie

    Dodano po 19 [minuty]:

    W tej spawarce uzwojenie pierwotne transformatora jest podłączone szeregowo z kondensatorami - to konieczne jest podłączanie szeregowo żarówki ??? żeby nie wybuchły tranzystory ? wg mnie raczej nie powinno się nic stać ?

    Dodano po 12 [godziny] 9 [minuty]:

    Okazało się że jednak przywieźli mi spawarkę z odwrotnie wlutowanym tym układem :
    LORCH TIG 210 szukam schematu

    Wlutowałem nowy prawidłową stronom i pokazała się możliwość wyboru funkcji na przednim panelu co wcześniej tego nie było , jak ją poskładam to ją przetestuje .

    W trybie MMA na wyjściu pokazało się 130 V

    Dodano po 6 [godziny] 49 [minuty]:

    Jak podłączyć wtyczkę sterującą uchwytem TIG ?

    spawarka działa w MMA

    wtyczka 5 bolców

    zewrze 5 i 4 diody zapalają się od TIG i włącza się elektrozawór ale nie podaje prądu

    rozewrze to wskakuje na MMA i podaje prąd

    nie reaguje na mostki w innych kolejnościach tylko 5 z 4

    czego tam jeszcze może brakować ? pedału nożnego ? musi tam być ?

    Dodano po 15 [godziny] 49 [minuty]:

    Działa już wybór funkcji i przełączanie w trybie TIG / MMA (naprawiłem to co ktoś zepsuł przede-mną ).
    Poskładałem i podłączyłem spawarkę w warsztacie celem przetestowania.
    Brak prądu spawania - elektroda tylko trochę iskrzy ok 10 - 15 A , muszę szukać dalej

  • #40 11 Maj 2017 14:39
    mateuszciupka
    Poziom 13  

    LORCH TIG 210 szukam schematu

    We wtyczce jest jedna zwora na dwóch pinach i to jest tryb MMA/TIG. A kolejne dwa piny to załączanie prądu/HF/gazu.
    Po przełączeniu na TIG ale bez wciskania przycisku na uchwycie nie ma prawa się włączać gaz.
    Na schemacie masz to pokazane. Piny się nie zgadzają ale z tego co pamiętam to kolory kabli już tak. Można też się zorientować po tym gdzie te kable wchodzą.

    panstalin2 napisał:
    W tej spawarce uzwojenie pierwotne transformatora jest podłączone szeregowo z kondensatorami - to konieczne jest podłączanie szeregowo żarówki ??? żeby nie wybuchły tranzystory ? wg mnie raczej nie powinno się nic stać ?

    Ten transformator to część układu PCF, Są tam też czery mosfety które kluczują ten transformator. Popatrz na schemat spawarki z pierwszej strony twojego tematu. prawie wszystko się zgadza. Żarówkę wpinasz szeregowo w zasilanie sieciowe. Uchroni to tranzystory mosfet przed ewentualnymi twoimi błędami :)

    Pedału nie musi być.

    Przeglądnij schemat ze zrozumieniem zasady działania a wszystko stanie się prostsze.

  • #41 12 Maj 2017 10:13
    panstalin2
    Poziom 19  

    Podobny jest ten schemat DTF 180 serwisówka.pdf .
    1 wtyczka do dolnej płyty idąca z gniazdka jest 2 przewodowa na tym mam zworę , druga wtyczka jest 3 przewodowa - nic się tam nie dzieje jak cokolwiek zwieram .

    Jak włożę wtyczkę ze zworą do spawarki to przeskoczy w tryb TIG i cały czas trzyma zawór od gazu , brak reakcji w drugiej wtyczce jak cokolwiek zwieram .


    Ten schemat DTF 180 serwisówka.pdf jest od spawarki AC i niewiele się różni , co trzeba zrobić żeby ta spawarka spawała aluminium - zmostkować diody ?

    Dodano po 16 [minuty]:

    Ciekawą rzecz tam wyczytałem w tej serwisów-ce , żeby zasilić płytę z zewnętrznego zasilacza i porobić pomiary oscyloskopem nie włączając spawarki .

  • #42 13 Maj 2017 00:31
    mateuszciupka
    Poziom 13  

    Myślełem że ten schemat oglądałeś. Przecież podano Ci go na pierwszej stronie i jest w ok 98 procentach zgodny z twoją spawarką. W Twojej nie masz tylko tranzystorów IGBT do robienia AC.

    Nie masz tam wtyczki 5 pin ? Są one oryginalne ?? W spawarkach Lorch są zawsze wtyczki 5 pin.
    Piny 5 i 4 to wybór trybu TIG. Przyciski uchwytu to 2 i 1 oraz 2 i 3.

    Masz spawarkę MMA/TIG DC nie można ją spawać aluminium. Diod nie zwieraj bo będzie bum :)

    No na górnej płycie podpisane są dwa miejsca do podania zasilania.

  • #43 19 Maj 2017 15:22
    panstalin2
    Poziom 19  

    Znalazłem kolejny układ wlutowany odwrotnie :
    LORCH TIG 210 szukam schematu

    WG. Schematu ma być układ wlutowany w kierunku jak sąsiednie blisko niego natomiast zasilanie do niego dochodzi prawidłowo jak jest wlutowany do góry nogami .

    Czy tam na pewno ma być LM224

  • #44 21 Maj 2017 21:39
    stasiekb100
    Poziom 22  

    panstalin2 napisał:
    Brak prądu spawania - elektroda tylko trochę iskrzy ok 10 - 15 A , muszę szukać dalej

    To skąd bierze sie te 15A przecież głowna przetwornica coś musi w tym momencie pracować nawet na te 15 A. Sprawdź który układ odpowiada za Pwm. Ostatnie zdjęcie nie mogę przeczytać ale seria **24 sprawdź katalog jak powinien być zasilany i czy tak rzeczywiście jest.
    Sprawdź na układach 78** lub 317 czy mają prawidłowe napięcia .spotkałem się z sytuacją że było przekroczone 40 V.

  • #45 25 Maj 2017 09:17
    panstalin2
    Poziom 19  

    Na wyjściu jest ok 10 - 15A jak elektrodą zwieram do masy w trybie MMA .

    Przetwornica zasilająca wyremontowana , robi stabilne 15V .

    Wg. schematu LM224 na środku jest wlutowany odwrotnie , ale zasilany jest prawidłowo ( płytka nie zgodna ze schematem) bo raczej się tam chyba nie pokazuje jakieś szczątkowe napięcie na które reaguje miernik o odwrotnej polaryzacji ?
    LORCH TIG 210 szukam schematu

    Nie działa prawidłowo przełączanie z trybu MMA / TIG za pomocą zwory , nie reaguje na przycisk na pistolecie - połączone we wtyczce sterującej prawidłowo wg schematu .

    Mały transformatorek ferrytowy od regulacji prądu podłączony jest do górnej płytki , która już w ogóle jest całkiem odmienna niż na schemacie .

    LORCH TIG 210 szukam schematu

  • #46 28 Maj 2017 21:29
    stasiekb100
    Poziom 22  

    Teraz narysuj sobie kawałek schematu gdzie, do jakich układów i przez jakie rezystory dochodzą przewody od przycisku. Odłącz zasilanie, miernik z gwizdkiem i jedziesz.

  • #47 30 Maj 2017 20:07
    panstalin2
    Poziom 19  

    Na wyjściach z układu zaznaczonego na schemacie uzyskałem na oscyloskopie równy prostokątny wykres (pełna moc spawarki )

    LORCH TIG 210 szukam schematu

    Teraz podłączyłem szeregowo z transformatorem żarówkę i zamierzam sprawdzić jakie są sygnały na złączu do drugiej płytki , jak ta spawarka pracuje to ją słychać że piszczy a przy tej częstotliwości nie powinno - tak jakby połowa tych tranzystorów na drugiej płytce pracowała ....


    Sprawdziłem oscyloskopem z 4 par wyjść i wykres jest taki sam jak na zięciu w serwisów-ce .

    Czyli problem tkwi w płytce poniżej .

    Widać tam jeszcze jakieś drobne 4 tranzystory farbą zamazane, nie logiczne PCF Driver - po co ma całe zasilanie zwierać do masy ??? Rozładować elektrolity ?
    LORCH TIG 210 szukam schematu





    Jak sprawdzić te główne tranzystory w mostku bez wyjmowania ich ?

    Żaden nie jest zwarty , chyba ze odlutuję od każdego rezystor co idzie szeregowo na bramkę to wtedy tak ?



    Sprawdziłem tranzystory kilka wybiórczo reszta grupami - są dobre otwierają się i zamykają (podłączyłem szeregowo żarówkę samochodową i na bramki 5V )

    Wykres mają taki równy na bramkach :
    LORCH TIG 210 szukam schematu



    Zostały jeszcze diody do sprawdzenia ....

    Diody sprawdziłem na przewodność w jedną stronę i na zwarcia , wszystko OK , jutro sprawdzę pod obciążeniem z innego źródła .

    Napięcie zasilania falownika jest ok 320V .

    Jedynie co jest jeszcze muszę sprawdzić to diody D43-44 - coś blokuje ze to niema mocy .
    LORCH TIG 210 szukam schematu

    Też dobre.

    Dodano po 7 [godziny] 24 [minuty]:

    Może być tak ze przy zetknięciu elektrody z masą nagle się zmieni wykres na minim mocy ? zamiast utrzymać zadany amperaż ?

    Czyli murze podłączyć oscyloskop obserwować wykres i zrobić zwarcie na wyjściu ?

  • #48 30 Maj 2017 23:09
    mateuszciupka
    Poziom 13  

    Układ PFC reguluje pobór prądu z sieci. Prąd pobierany z sieci nie jest impulsowo tylko sinusiodalnie dzięki temu układowi.

    Jak spawarka nie ma siły spawać to sprawdź taśmę która łączy dwie płytki. miałem taki przypadek że nie sterowały się jedne tranzystory mosfet i był taki sam objaw jak piszesz. musi być przejście do G w mosfecie i S z górnej płytki.

    ten układ co zaznaczyłeś na zdjęciu w ostatnim poście to 4093. z niego wychodzą sygnały sterujące do czterech tranzystorów po lewej i czterech po prawej stronie układu. Sprawdż jaki sygnał wchodzi na jeden i drugi transformatorek. Powienien to być sygnał prostokątny. następnie sprawdź jaki sygnał wychodzi z jednego i drugiego transformatorka (uwaga w tym miejscu nie ma separacji i mierzysz na napięciu sieciowym !!!) . Też powinien być prostokątny (bez żadnych śmieci). Jakby nie wychodził sygnał prostokątny to trzeba sprawdzić elementy za transforamtorkiem. diody tranzystory i kondesatory.

    Następnie sprawdź sygnał wychodzący już na tranzystory mosfet. Pomierz oscyloskopem przebiegi na taśmie. Z tego co pamiętam 2-3 noga to pierwsza para, 4-5 druga para, 7-8 trzecia para, 10-11 czwarta para mosfetów(numery na taśmie od strony transforamtorka, wszystkie przebiegi prostokątne, takie same).
    Potem pomierz czy masz to samo na samych tranzystorach mosfet (G i S mosfeta to przebieg prostokątny).

  • #49 31 Maj 2017 00:10
    stasiekb100
    Poziom 22  

    Zwarcie na wyjściu może Ci wyłączyć główną przetwornice albo zmniejszyć tak wypełnienie cyklu że dodatkowe zakłócenia się pojawią. Podłącz oscyloskop i zacznij obciażać wyjście. Na początek proponuje 4 m drutu 1,2 od migomatu ( uwaga gorący !!!) . Przez ten drut popłynie prąd około 17 a przy 30 v. Do dużych nateżeń używam 24 m drutu 8 żebrowanego co przy migomatach sprawdza sie znakomicie. Jedyny mankament to wzrastający opór pod wpływem wzrostu temperatury. Nieraz są trudne przypadki że dopiero po 15 minutach spawania przestają działać.

    Dodano po 14 [minuty]:

    panstalin2 napisał:
    Na wyjściu jest ok 10 - 15A jak elektrodą zwieram do masy w trybie MMA
    Czy ta spawarka ma funkcję antistick, tak się dzieje gdy ta funkja jest załączana np: po wykryciu spadku napięcia na wyjściu poniżej 15v (pisze z głowy bo nie miałem okazji tej funcji testować).

  • #50 31 Maj 2017 07:56
    panstalin2
    Poziom 19  

    Jak kolega mateuszciupka pisze : "Jak spawarka nie ma siły spawać to sprawdź taśmę która łączy dwie płytki. miałem taki przypadek że nie sterowały się jedne tranzystory mosfet i był taki sam objaw jak piszesz. musi być przejście do G w mosfecie i S z górnej płytki. "

    Właśnie nie sprawdzałem jeszcze tej taśmy .

    Na Górnej płytce sprawdziłem sygnał na przyłączu taśmy , za wszystkimi transformatorkami itp.. co idzie bezpośrednio do do końcówki mocy , na wszystkich 4 parach przyłączy jest sygnał prostokątny bez śmieci .

    Sprawdzę taśmę - bo wychodzi na to że na tej taśmie się gubi sygnał do bramek mosfetów , na górnej płytce sygnał jest a na dolnej niema ( taki objaw jakby transformator nie mógł się przemagnesować w drugą stronę - jakby pół mostka mofetów działała )

    "transformator nie mógł się przemagnesować w drugą stronę" - nie wiem czy to jest fachowe określenie ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    kolega stasiekb100 pisał żeby zrobić opornik z drutu z miga , mam drut 1mm , nawinę go na cegłę i i podłączę do spawarki

    Dodano po 18 [minuty]:

    Znalazłem w taśmie 1 przerwany przewód co idzie do układu PCF a nie wygląda optycznie na uszkodzony , ale podejrzewam że inne też będą uszkodzone jak to wibruje od wentylatora .

    Można tam dać kabel z dysku HDD ? tam jest 300V

  • #51 31 Maj 2017 09:03
    mateuszciupka
    Poziom 13  

    Ja zazwyczaj przerabiam tą taśmę bo oryginalnie jest zazwyczaj taka jak ty masz albo taka stalowa taśma która często przełamuje się przy płycie.
    Ucinam ze skrętki albo jeszcze lepiej kabelka telefonicznego (musi być drut nie linka) przewody o dlugości ok 8cm i obieram z dwóch stron.
    Łącze tylko te piny które są potrzebne. Od strony transformatorka masz 1 pin wolny to go nie łączysz. Potem 2-3 dajesz przygotowane druciki i oba razem do cieniutkiej koszulki termokurczliwej - takiej na wymiar. Koszulki nie podgrzewaj będzie twarda. Następnie 4-5 lutujesz i razem do koszulki, potem 7-8, potem 10-11, potem 13, potem 15 i na koniec cały PCF (chyba 4-5 drucików). Sygnały między którymi są duże różnice napięć są oddzielone pojedynczymi wolnymi pinami. Sprawdź sobie te numery na listwie bo mogą się różnić, ale podejrzewam że we wszystkich lorchach jest tak samo.
    Taśmę HDD źle się lutuje a pojedyncze druciki z kabelka telefonicznego super. Nie zapomnj o koszulce termokurczliwej pomiędzy kolejnymi sekcjami bo tam jest duża różnica potencjałów.
    Koszulka koniecznie jak najcieńsza żeby była miękka. Na koniec możesz na samych płytach dać trochę kleju na gorąco żeby druciki nie ulatywały przy samej płycie (klej na koniec jak już wszystko zadziała).

  • #52 01 Cze 2017 19:38
    panstalin2
    Poziom 19  

    Zgadzało by się lecz u mnie podłączone w obu płytkach były jeszcze przewody od 17 do 21 , na każdy dałem osobną koszulkę.

    Stara taśma podczas demontażu w tych miejscach była zerwana od płyty .

    Poskładam i dam znać czy spawarka ruszyła .

    Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

    Jest jakiś postęp , szeregowo do transformatora wpięta żarówka zaczęła się jarzyć , przed tym nie świeciła .

    Dodano po 7 [godziny] 49 [minuty]:

    Zmontowałem spawarkę i dalej to samo bez zmian.
    Zorbie ten opornik z drutu z MAGA jak kolega radził podłącze oscyloskop i zobaczę co się tam dzieje...

  • #53 03 Cze 2017 09:52
    panstalin2
    Poziom 19  

    Podłączyłem oscyloskop wykres równy prostokątny , zwieram cieniutkim drucikiem ze skrętki komputerowej wyjścia ze spawarki delikatnie iskrzy , na oscyloskopie 0 zmian brak żadnej reakcji.

    Jak jest ten malutki transformatorek ferrytowy toroidalny 1:50 na przewodzie od uzwojenia pierwotnego , podłączyłem do niego oscyloskop występuje tam ok 0,2V tak jakby przez uzwojenie głównego transformatora prawie nic prądu nie płynęło .

    320V tam jest tranzystory sprawdzone żarówką samochodową , jedyne co jest szeregowo z transformatorem to bateria małych kondensatorów - zeby one były uszkodzone , wizualnie wyglądają dobrze ???
    LORCH TIG 210 szukam schematu

    Duży prąd przez nie płynie , był taki przypadek ze padły te kondensatory ze starości , przemęczenia ???


    Jeszcze jedno - Jakby się generatorowi pochrzaniło i niewłaściwie generuje sygnał do tego falownika i on nie działa tak jak ma działać , oscyloskop mam 1 kanałowy , na 2 kanałowym by to było widać , a jakby zrobić tester z 2 bramek
    i wpiąć go do 4093 koło tych 2 czerwonych transformatorków i w tym testerze na wyjściu zamontować ledy
    1 +0 =1 led świeci 0+0 =1 1+1 = 0 led nie świeci

    Te sygnały muszą być rożne ...


    To nawet nie trzeba bramek wystarczy led z rezystorem .

  • #54 03 Cze 2017 10:46
    stasiekb100
    Poziom 22  

    Na wtórnym uzwojeniu malutkiego trafo od mierzenia prądu jest przebieg jak na zdjęciu. Spawarka na pełnym mostku, trafo głowne połączone szeregowo z kondensatorami. Włączyłem kiedyś z odcłączonym transformatorem głownym to grzały sie tranzystory mocy.

  • #55 03 Cze 2017 10:59
    panstalin2
    Poziom 19  

    U mnie jest o połowę mniejsza amplituda wykres bardzo podobny , mierzyłem na podłączonym transformatorku .

    Pomiar robiłeś z podłączonym transformatorkiem do mierzenia prądu do płytki czy odlutowane przewody ?

  • #56 03 Cze 2017 11:07
    stasiekb100
    Poziom 22  

    Z podłaczonym u mnie pomiar natężenia odbywa sie na plusie do tranzystorów mocy. Mam inne urzadzenie ale przebiegi powinny być podobne. Podłącz sie na wtorne głównego trafo tam też powinien być prostokąt, zaraz Ci podeśle swój. Przebieg na biegu jałowym 5 v na diałke

  • #57 03 Cze 2017 11:16
    panstalin2
    Poziom 19  

    U mnie jest podobnie , że tam mam mniejsze napięcie to inne przełożenie jest 1:50 czy 1:100 a nawet 1:300 na tym małym transformatorku .

    Czyli pierwotna strona głównego transformatora pracuje , szeregowo z transformatorem podłącze żarówkę halogenową to widać ze żarnik jest czerwony .
    Na wtórnej stronie niema prądu diody dobre .

    Nie widać żeby było coś okopcone.

    Jakim światłem się ma żarzyć żarówka 200W wpięta w szereg z transformatorem na biegu jałowym ?

  • #58 03 Cze 2017 11:49
    stasiekb100
    Poziom 22  

    Podłaczyłem 60 W i 1/3 trafo głównego ( trzy połączone równolegle). Na biego jałowym żarówka świecie na czerwono, a po dołączeniu obciążenie do wyjścia świeci pełną jasnością. Jeszcze przebieg na wtórnym bez żarówki na pierwotnym z podłączonym drutem na cegle.

  • #59 03 Cze 2017 12:07
    panstalin2
    Poziom 19  

    Czyli mi za słabo świeci żarówka .

  • #60 03 Cze 2017 13:24
    stasiekb100
    Poziom 22  

    Odłącz pierwotne a wtorne zasil z wtornego jakieś dedry, ewentualnie z lutownicy transformatorowej. Stosunek U/f też ma tu zastosowanie.