Mam pytanie odnośnie układu 4093 (tego ostatniego przed transformatorkami sterującymi), 1.czy kolega go wymieniał, 2. skąd przychodzi sygnał na pin 9, 3. które wyjścia sterują transformatorkami, 4. czy po zwarciu 9 i 10 da się spawać (nie wiadomo czy działa ograniczenie pradu w przypadku przyklejenia elektrody więc proponuje sztuczne obciążenie), 5. czy spawarka ma typowy układ pwm, bo moim zdaniem jest to robione na kilku układach logicznych
Układ 4093 był wymieniony .
Zaobserwowałem że sygnał na bramkach mosfetów zawsze jest o takim samym wypełnieniu - zawsze równy prostokąt , natomiast regulacja mocy , prądu spawania odbywa się za pomocą przesunięcia fazowego miedzy tymi sygnałami z dwóch małych transformatorków .
Dwa sygnału prostokątne idą do bramek 4093 bezpośrednio z górnej płytki ( jeden biegnie przepaloną ścieżką połączoną kawałkiem białego przewodu) .
3 , 4 , 11 , 10 - to są wyjścia do par małych tranzystorków .
6 - sygnał prostokątny pierwszy z górnej płytki
9 - sygnał prostokątny Drugi z górnej płytki
po zwarciu 9 i 10 - czy da się spawać? - Zwarłem wyjścia spawarki kawałkiem przewodu - to go przepaliło ) , podłączona szeregowo żarówka 200W i farelka 2KW.
Brak typowego układu pwm (kombinacja układów logicznych , generator z podstawą na kwarcu , dzielniki częstotliwości itd..)
Musze kupić oscyloskop 2 kanałowy - bo w jedno kanałowym wszystkie sygnały
wyglądają tak samo.
Nieustannie przełączając spawarkę zworą między trybami TIG/MMA ( Można by tam było doraźnie zamontować generator np na NE555) środkowym potencjometrem z górnej płytki można regulować prąd spawania . na pozostałe 2 potencjometry nie reaguje .
Tak się to zachowuje jak by nie było potwierdzenia ze transformator pracuje , sprawdziłem wszystkie elementy co są podłączone do wtórnego narażone na napięcie z jonizatora , podmieniłem układy ze wzmacniaczami operacyjnymi - brak efektu .
Jeszcze spróbuje podmienić układ obok potencjometr nastawy prądu spawania .
Dodano po 4 [godziny] 55 [minuty]:
Na górnej płytce znalazłem LM324
jak na 1 jest 0 to spawarka pracuje - reaguje na środkowy potencjometr ( żarówka świeci ciemniej , jaśniej jak kręcę potencjometrem. )
Wejście 3 tego wzmacniacza operacyjnego reaguje na podłączenie oscyloskopu ( spawarka pracuje ) , można by tam było wlutować rezystor to by spawarka działała w trybie MMA .
Nadal nie działa funkcja TIG - brak reakcji na przycisk , na dolnej płytce wszystko sprawdziłem .
Przylutowałem rezystor 10KOhm na wejście nr 3 a masę LM324 , spawarka pracuje w trybie MMA , reaguje tylko na środkowy potencjometr , jutro podłącze kable i sprawdzę czy tym da się spawać .
Dodano po 15 [godziny] 26 [minuty]:
Spawarka spawie w trybie MMA elektrodom 3,25 prawidłowo , uzyskuje podczas spawania na oko jakich 150 A - 160 A.
Regulacja prądu działa tylko na środkowym potencjometrze .
W ustawieniach trybów pracy jest funkcja standardowa i czasowa , lecz działa tylko opcja podwójnego naciśnięcia przy włączeniu i wyłączeniu , muszę szukać dalej padniętego układu .