Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Corsa C - Błąd P0170 oraz gwizd przy dodawaniu gazu

elpolako09 19 Apr 2016 12:02 3822 11
    elpolako09
    Level 9  
    Witam. Od jakiegoś czasu posiadam Corsę C 1.2 75km w której nigdy nie był zamontowany gaz (przede mną jeździła tym autem moja babcia, a przed nią jakiś niemiec :D ) i od kiedy ją mam świeci się Check Engine a kod błędu to P0170. Byłem u znajomego mechanika, żeby usunął mi ten błąd i faktycznie usunął ale po 25 km znowu się błąd zaświecił, następnie jak usunąłem to znowu się zaświecił znowu... Opis błędu to zła dawka paliwa na 1 cylindrze. Zauważyłem też, że samochód zaczął gwizdać przy dodawaniu gazu, szczególnie jest to słychać przy dodawaniu gazu podczas cofania, zupełnie jakby była turbosprężarka :D na dodatek świeżo po odpaleniu słychać jakby z tłumika piszczenie. Na pewno tłumik jest szczelny bo sprawdzałem. Na początku jak go odkupiłem to palił minimum 10 litrów czasami nawet do 12, a jeździłem bardzo spokojnie, lecz problem ten został zlikwidowany bo winę miały zaciśnięte klocki hamulcowe z przodu (wymienione na nowe i koła lekko się toczą) oraz chyba był to przepływomierz który został zmieniony (nie pamiętam dokładnie bo wujek mi to naprawiał). Albo te corsy c są takie albo mój bak jest jakiś dziwny bo jak jadę z punktu A do B to wskazówka malutko spada (przykładowo 50km jadąc) a następnie jak znowu odpalę silnik i przejadę 25 km to wskazówka spada jakbym przejechał 100km. Pomocy!
    lukkil
    Level 20  
    witam kolego, poradziłeś sobie z tym błedem?
    elpolako09
    Level 9  
    niestety nie
    carrot
    Moderator of Cars
    Błąd 0170 dotyczy zbyt bogatej mieszanki, a nie cylindra 1
    Dziwne odgłosy z wydechu mogą wskazywać na niedrożny katalizator
    elpolako09
    Level 9  
    zbyt bogatej czyli jak to naprawić?
    lukkil
    Level 20  
    ja mam to samo i typuje sonde lambda
    a czy EGR ma z tym bledem cos wspolnego?
    wopik6
    Level 14  
    elpolako09 wrote:
    ...Opis błędu to zła dawka paliwa na 1 cylindrze...

Jeśli taki opis podał Twój mechanik to na początek zmień go na innego, najlepiej na takiego który powie jak wygląda praca sondy lambda, jakie są korekty paliwa itd.
    andrzej20001
    Level 43  
    Poluzuj wydech za kolektorem
    carrot
    Moderator of Cars
    Niestety tak się nie da w tym samochodzie, kat jest integralną częścią kolektora wydechowego.
    lukkil
    Level 20  
    kto podpowie jak przy pomocy op-coma, zdiagnozować czy sonda lambda jest sprawna?