Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Manta 10" - Uruchamia się, działa, nie ładuje baterii

20 Kwi 2016 15:14 2550 2
  • Poziom 22  
    Witam!

    Temat trochę oklepany ale proszę o wskazówki.

    Tablet Manta 10" (nie znam dokładnych numerów bo etykiety wytarte).
    Tablet uruchamia się i działa normalnie, ale kompletnie nie ładuje baterii.

    Zacznę od początku.
    Dotarł do mnie wyładowany - po podłączeniu ładowarki zero reakcji.
    Po podłączeniu zasilacza uniwersalnego ekran z logo pojawia się oraz symbol ładowanej baterii. Pobór prądu bardzo niski na wyłączonym tablecie około 0,2A.
    Na 100% nie ładuje.

    Baterię naładowałem zasilaczem laboratoryjnym na prądzie 0,8A oraz napięciu 4,12V.
    Po 2h osiągnęła 57% naładowania wg. uruchomionego urządzenia.
    Procenty spadają błyskawicznie, a po podłączeniu zasilacz brak wzrostu zużycia prądu pomimo "pioruna" na symbolu baterii. Mam nawet wrażenia, że spada jeszcze szybciej pomimo napisu "trwa ładowanie"

    Samo złącze baterii na płycie głównej (bez baterii) daje 4,12V dokładnie.

    Czy bateria jest uszkodzona, czy układ ładowania?
    Nie chcę robić komuś kosztów, bo do wymiany ładowarka, luźne złącze ładowarki i być może bateria.

    Co sprawdzić?

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 9  
    Do wymiany kontroler baterii, jeśli to nie pomorze trzeba będzie wymienić baterię
  • Poziom 22  
    Kontroler i bateria przy okazji wymieniona - wszystko działa.

    Dziękuję za odpowiedzi.