Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony UVW-1800P - Error02-403

CodeBoy 20 Kwi 2016 15:17 2022 11
  • #1 20 Kwi 2016 15:17
    CodeBoy
    Poziom 20  

    Trafił do mnie magnetowid w systemie betacam. niestety po uruchomieniu pojawia się błąd Error02-403. Z tego co wyczytałem to dość popularny błąd w tym urządzeniu ale nie znalazłem rozwiązania. Może macie jakiś pomysł, czy i jak to naprawić ?
    Sony UVW-1800P - Error02-403

    0 11
  • #3 20 Kwi 2016 21:55
    CodeBoy
    Poziom 20  

    Dzięki za instrukcję na pewno się przyda, niestety nie ma tam kodu błędu. Ale wcześniej trochę googlowałem i znalazłem jakieś opisy, tylko nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Może nie umiem. Ogólnie jest to problem z zaciętą kasetą. Więc jeśli masz gdzieś tablice błędów z opisem jak to ruszyć t bardzo chętnie. (dla wyjasnienia w tym egzemplarzu nie ma już kasety)

    Podłączyłem go pod monitor i dostałem ciut więcej informacji:
    Sony UVW-1800P - Error02-403

    jeszcze wrzucę kilka zdjęć mechanizmu może komuś się coś rzuci w oczy:
    Sony UVW-1800P - Error02-403
    Sony UVW-1800P - Error02-403
    Sony UVW-1800P - Error02-403

    0
  • #4 20 Kwi 2016 22:43
    stefanisko
    Poziom 13  

    Jutro zadzwonię do kolegów w Telewizji i poproszę listę errorów. Jeżeli dostanę to ci wyśle. Czy kaseta jest w magnetowidzie?

    0
  • #5 21 Kwi 2016 08:21
    CodeBoy
    Poziom 20  

    Nie, kasety nie ma, nawet tak jak na zdjęciach próbowałem zdemontować winde, żeby zobaczyć czy coś tam nie jest zablokowane.

    No chyba wiem gdzie jest problem, tam do niego była dołączona czysta kaseta betacam ale digital, a to urządzenie jest analogowe, wiec tylko kwestia potwierdzenia. Bo na logikę, to to są zupełnie inne taśmy ?

    0
  • #6 21 Kwi 2016 21:50
    stefanisko
    Poziom 13  

    Kaseta musi być dla analogu, cyfrowa uruchamia inne czujniki.

    0
  • #7 28 Kwi 2016 18:36
    CodeBoy
    Poziom 20  

    Zakupiłem kasetę na allegro, ale niestety nadal ten sam objaw, nie chce połknąć taśmy :(

    Sony UVW-1800P - Error02-403
    Sony UVW-1800P - Error02-403

    0
  • #8 28 Kwi 2016 22:31
    stefanisko
    Poziom 13  

    Z tego co widzę na zdjęciu nr.2 napędy talerzyków są w pozycji "duża kaseta". Spróbuj palcem przy wyłączonym magnetowidzie pokręcić ślimakiem na osi między talerzykami, tak żeby talerzyki znalazły się w położeniu "mała kaseta". Pokręć do końca aż do oporu. Mam trzy taśmy 20 minutowe jak chcesz to ci wyślę. Dostałem je za darmo. Ta taśma którą kupiłeś jest 5-cio minutowa.

    0
  • #9 29 Kwi 2016 08:36
    CodeBoy
    Poziom 20  

    Ok, po południu sprawdzę i dam znać. Kasetę chętnie bym spróbował dużej. Kupiłem najtańszą nie chciałem inwestować za dużo na początek :)


    próbowałem kręcić ślimakiem w jedną i w drugą stronę, ale po kilku obrotach jest jakby zablokowany, a bałem się mocniej. Bo mogę coś uszkodzić.

    0
  • #10 30 Kwi 2016 15:57
    stefanisko
    Poziom 13  

    Spróbuj ruszyć ręką talerzyki i sprawdź czy nie są zatarte prowadnice (metalowe pręty po których przesuwają się plastikowe dźwignie talerzyków).

    0
  • #11 01 Maj 2016 12:51
    CodeBoy
    Poziom 20  

    próbowałem, wyglądają na nowe, ale coś właśnie je blokuje :(

    0
  • #12 04 Maj 2016 13:50
    CodeBoy
    Poziom 20  

    Ok, udało mi sie przesunąć talerzyki. Ale niestety kasety nie chce zaciągnąć nie słychać aby winda choć próbowała. Martwa cisza.
    sprawdziłem na krótko silnik od windy, po podłączeniu zasilania winda działa i nie jest nigdzie zablokowana. Nic nie haczy. Czujniki włożenia kasety mechanicznie działają, elektrycznie nie wiedziałem jak się do nich dobrać, ale to 2 sztuki optyczne to raczej 2 by nie padły. Podłączenie płytki windy z płytą główną sprawdzone i też wyglądają ok.
    Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, na ostatnim zdjęciu, jest puste złącze 2 pinowe, nie idzie ono do silnika ale bardziej do czujników, ale nigdzie nie znalazłem wolnych przewodów które mogły by tam być. (CN931)
    Kończą mi się pomysły Help :)
    Sony UVW-1800P - Error02-403 Sony UVW-1800P - Error02-403 Sony UVW-1800P - Error02-403 Sony UVW-1800P - Error02-403

    0
  Szukaj w 5mln produktów