Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka inwertorowa Sherman TIG315P AC/DC- uszkodzone tranzystory mocy

Andrzej Borowiec 20 Apr 2016 20:15 1953 3
  • #1
    Andrzej Borowiec
    Level 20  
    Po uruchomieniu a następnie zbliżeniu elektrody do spawanego materiału coś w spawarce strzeliło i zadziałały bezpieczniki na sieci. Obejrzałem wizualnie wnętrze. Na module tranzystorów mocy- kilka rozerwanych. Po wypięciu wtyku CON3 od modułu mocy (PM-39-A1) uruchamia się, świeci wyświetlacz. Na module PM-39-A1 doszło do uszk. 18 szt. 2SK3878. Ocalały jedynie U13, U15, U17, U21, U23. W bramkach mosfetów namierzyłem uszk. 8 rezystorów 4R7 0,125W, na module (PK-08-A6) trafka sterującego na zwarcie bądź przerwę poleciały 2 Zenerki 2V7 oraz 9 szt 1N4148. Wizualnie obejrzałem moduł generatora (PK-170-A2). Pomiędzy nogami 1 i 2 układu U6-UC3843BN oraz nogą R32 a masą, jest wyraźny ślad po przeskoku iskry. Tranzystory sterujące U2, U3, U4, U5 jak i Q6, Q7, Q8, Q9 wyglądają na sprawne. Spawarka jest u znajomego ponieważ nie mam możliwości przyłączenia jej do sieci 3 fazowej. Na chwilę obecną zdemontowałem moduły: tr. mocy i generatora, celem dokonania oględzin i wstępnych pomiarów. Jak podjadę do sprzętu to zapnę moduł generatora i dokonam pomiarów napięć 24V, 12V, 5V, obejrzę także przebieg na 5, 11, 14 nodze KA3525A (U3). Jak oscylogramy będą poprawne to zapnę moduł mocy z zamontowanymi jedynie 4 tranzystorami (z dalej wypiętym złączem CON3 ) i obejrzę przebiegi na ich bramkach. Kolejny krok to podanie zasilania (np. przez żarówkę ) na moduł mocy. Co mogło być przyczyną tak rozległego uszkodzenia ?. Spawarki inwertorowe naprawiam sporadycznie, czy planowany przeze mnie sposób naprawy będzie właściwym ?
  • #2
    Andrzej Borowiec
    Level 20  
    Po dotarciu do spawarki w pierwszym kroku przyjrzałem się przyłączeniu urządzenia do zasilania.
    Okazało się, że 3 fazowym gnieździe ( 4 pinowe, montowane na ścianie ), upalony, przerwany był przewód zerowy. Czy brak zera mógł być przyczyną powstania usterki ?. Po przywróceniu poprawności zasilania, podłączyłem moduł generatora i uruchomiłem urządzenie. Napięcia zasilające 24V, 12V, 5V, 15V- poprawne. Na 5 nodze KA3525 prawidłowy przebieg ( piła 2,5 Vpp ). W kolejnym kroku podłączyłem moduł tranz. mocy, nie zapinając jedynie wtyku zasilania CON3 . Po uruchomieniu spawarki w trybie tig obejrzałem sterujące przebiegi na 11 i 14 nodze KA3525- poprawne. Skontrolowałem zasilanie na złączu CON3 ( prawidłowo- ok. 600V ) po czym podałem je przez dwie 100W w szereg połączone źarówki. Po uruchomieniu urz. obejrzałem przebiegi na bramkach mosfetów- prawidłowe ( prostokąt ok. 20 Vpp) . Delikatna próba ( zamontowane jedynie 4 szt. 2SK3878 ) wypadła pomyślnie. Wygląda, że pozostaje zakupić i uzupełnić brakujące mosfety.
  • #3
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Ten przeskok iskry o którym pisałeś mógł być pokłosiem brudu/kurzu/wilgoci ? jeśli tak to masz przyczynę i naprawa nie powinna generować nieoczekiwanych niespodzianek.
  • #4
    Andrzej Borowiec
    Level 20  
    Przyczyną usterki okazała się podkładka silikonowa pod jednym z tranzystorów mocy ( przebicie ). Po wymianie wszystkich podkładek izolacyjnych pod tranzystorami mocy ( na mikowe ) sprzęt pracuje poprawnie .