Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

automatyczny zwijacz do kabla - otwieranie bramy

aksel_pl 21 Apr 2016 13:59 1638 17
    aksel_pl
    Level 25  
    Witam
    Chcę zrobić oświetlenie ostrzegawcze na bramie za pomocą ledów. Jak brama się otwiera i zamyka to ciągnie z sobą kabel zasilający. Czy ktoś ma pomysł na jakiś zwijacz automatyczny sprężynowy? Myślałem nad smyczą dla psa ale nie mam pewności czy bęben będzie miał po środku tunel aby przeprowadzić kabel bo inaczej będzie zwijać z obu stron.

Macie jakieś pomysły na niedrogi zwijacz, przy tym odkurzaczowy ma zbyt dużą siłę i mogłoby rozerwać przewód bo mowa o 0.3mm.

Pozdrawiam
    Templarious
    Level 22  
    aksel_pl wrote:
    Witam
    Chcę zrobić oświetlenie ostrzegawcze na bramie za pomocą ledów. Jak brama się otwiera i zamyka to ciągnie z sobą kabel zasilający. Czy ktoś ma pomysł na jakiś zwijacz automatyczny sprężynowy? Myślałem nad smyczą dla psa ale nie mam pewności czy bęben będzie miał po środku tunel aby przeprowadzić kabel bo inaczej będzie zwijać z obu stron.

Macie jakieś pomysły na niedrogi zwijacz, przy tym odkurzaczowy ma zbyt dużą siłę i mogłoby rozerwać przewód bo mowa o 0.3mm.

Pozdrawiam

Może wykorzystaj jakoś posów bramy, żeby krecił się jaki owal, w ten sposób zwijajac/nawijając kabel. Napięcie tego kabla załatwa sobie prostą sprężynką z drugiej strony (z przecinej do tego walca)
    rafbid
    Level 33  
    A przewód spiralowany( kabel sprężyna)?
    kkknc
    Level 43  
    Akumulator na bramie a na końcu styki jak w drzwiach samochodowych. Brama się zamyka styki łączą akumulator się ładuje. Możwsz też naklejić czy przymocować izolowane ślizggi że sczotkami i masz zasilanie. Przewód spiralny też bez problemu kupisz tu.
    https://lapppoland.lappgroup.com/
    kkknc
    Level 43  
    Tej firmy bez problemu. Popatrz na specyfikację masz przecież różne temperatury. Tylko nie przekraczają max długości bo się nie zwinie. Masz też łańcuchy a w nich przewody. Drogie rozwiązanie, ale się sprawdza.
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    A nie lepiej zainstalować dwie listwy od spodu plus dwie szczotki z silnika i zbudować taką listwę zasilającą jak w suwnicach. Nazywa się to szynoprzewodem. Można kupić fabryczne. Albo przewód wiszący na rolkach tzw: firanka to chyba najbardziej prosty sposób chodź przyznam mało estetyczny. Można zastosować prowadniki do przewodów tzw: prowadniki gąsienicowe. Przewód spiralny w zimę szybko po pęka i się wykruszy.
    piotrek22101
    Level 39  
    Listwy/szynoprzewody, nie bardzo na podjazd się nadają. Brud,śnieg itp.brudzą kanały prądowe. Prźnajmniej te co widziałem.
    kkknc
    Level 43  
    Nie przesadzaj przecież wystarczy ci przewód 1m który rozciąga się do 2m. Co da ci bramę o długości 4m. Sam przewód wystarczy dwu żyłowy i do cieńki bo ileż te diody prądu zjedzą.
    aksel_pl
    Level 25  
    3 diody w szeregu. Diody wysterowane na 1A przy napięciu około 3.4V. Diody Cree XB-D na aluminiowej podstawce Niviss.
    Niestety Kabel może być tylko z jednej strony gdyż słupek jest dość wysoki i kabel podczas przesuwania będzie haczył, generalnie istnieje możliwość że się zachaczy tak że rozerwie kable albo wpadnie w zębatkę. Także jedynie może być na tylnej stronie bramy.
    kkknc
    Level 43  
    Zębatkę da się zabezpieczyć blachą. Wysoki słupek bardzo dobrze, daj zasilanie z góry tego słupka. Przewód można sprężyną podwiązać. Trochę inwencji.
    aksel_pl
    Level 25  
    Próbowałem zabezpieczyć zębatkę ale musi być miejsce na magnes który pełni funkcję czujnika krańcowego. Także jak zabezpieczę zębatkę to magnez nie wjedzie, jak zabezpieczę tak aby magnes wjechał to znowu kiedy magnesu nie ma to kabel wjedzie. Próbowałem i właśnie przecięło kabel.
    Odnośnie pomysłu z sprężyną, to kabel ma być generalnie nie widoczny, albo jak najmniej widoczny, a nie jak liny na maszcie statku :)

Kupiłem dziś kabel sprężynowy domofonowy, ale niestety rezystancja katastrofa, jednak rozciągał się i kurczył pięknie:)
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Po wisi na słońcu i rozpierniczy się. Kurczliwość jest też nie najlepsza. A rezystancja no cóż, taka miedz użyta. Po za tym kształtowane są termicznie. Pytałeś gdzie można kupić ? A próbowałeś wy goglować ? Można by zastosować zwijacz od odkurzacza.

Piotrek 22101 widziałeś kiedyś szynoprzewody do suwnic ? Widzę ze nie, a mają uszczelki wzdłużne. Zresztą kto każe zakładać je z boku na bramie ? Ja na pewno nie. Można je założyć pod bramę nic nie będzie brudne. Widziałem gorsze miejsca, bardziej zasyfione niż teren przed bramą. A mianowicie hale spawalnicze, huty itp. Gdzie bez problemu takie szynoprzewody sobie radzą. A swoją drogą co to za problem przeczyścić raz w roku szyny ?
    piotrek22101
    Level 39  
    Kurz spawalniczy napewno jest inny od :śniegu,błota,wody. Te co widziałem były pod dachem i nie były na to narażone.
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Nie kurz miałem na myśli lecz dym z cząstkami metali oraz grafitu. A to jeszcze mało widziałeś bo suwnice zewnętrzne też z takich szyn korzystają. Szyny lub firanki. Zresztą zawsze można założyć wycieraczkę czyszczącą, żaden problem.
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    A ludzie głupoty piszą bo wielu rzeczy nie widzieli w praktyce. Zwijacz bębnowy się prędzej sprawdzi, tylko wybierz sobie ile tam metrów potrzebujesz. Są takie bębnowe zwijacze automatyczne klasy przemysłowej. Zwijacze takie typowe do odkurzacza to max 6 metrów.