Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprzęt diagnostyczny 2011- co wybrać. Opinie i recenzje.

actron 19 Oct 2011 10:34 19293 558
Texa Poland
    autoelektron
    Level 10  
    daniel_lhr wrote:
    witam
    zastanawiam sie nad kupnem dec superscan 3 w wersji full , pracuje ktos na tym prosze o opinie. Naprawde robi to co orginalne serwisówki?

robi wiecej np pin z uch w renault

daniel_lhr wrote:
    witam
    Pytalem o niego jednego ze sprzzedawców ale zamiast niego polecil autobossa bo niby lepszy tak ze dalej nic nie wiem.

bo ma pewnie wieksza marze na chu...wym autobosie ;)

dylan1 wrote:
    powiem tak Dec nie robi tego co reflex w grupie fiata, wiem bo mam. Reszta OK.

moze mamy innego deca
    sasiedni warsztat ma reflexa, robi duzo lancii, pozyczaja ode mnie deca
    w szczegoly nie wchodzilem ale moge sie spytac
  • Texa Poland
    User removed account
    User removed account  
    ardiw
    Level 10  
    Dzięki dylan1 za zainteresowanie.Uważam jednak że lepiej kupować u nas,mniej kłopotów z serwisem a razie czego.
    dylan1
    Level 19  
    właśnie problemy sa w PL z reklamacjami bo w Pl nie produkują sprzętu tylko są przedstawiciele
  • Texa Poland
    User removed account
    User removed account  
    daniel_lhr
    Level 13  
    witam a co myslicie o tym , to jest korenspondencja z jednym przedstawicielem
    >>>cytat usuniety.<<<

Panowie jak jest z tym mercem w decsuperscan. W jednych opisach jest ze robi w innych ze nie ,oraz ewentualnie na jakim, poziomie? Jakich jeszcze aut nie tyka ? Dobrym uzupelnieniem bylby jeszcze launch?

oraz czy ktos moze mi sie przyczepic jak bede uzywal launch x431 diagun za 3200zł z allegro ? i nie wiem czy warto sie w to pchac
    User removed account
    User removed account  
    autoelektron
    Level 10  
    daniel_lhr wrote:

Panowie jak jest z tym mercem w decsuperscan. W jednych opisach jest ze robi w innych ze nie ,oraz ewentualnie na jakim, poziomie? Jakich jeszcze aut nie tyka ? Dobrym uzupelnieniem bylby jeszcze launch?

mercedesa nie ma niby ma byc z bmw slabo, francja, fiat rewelacyjnie, ford, landrover swietnie opel dobrze
    co do listu od przedstawiciela to pewnie z zywca, byl u mnie na slasku i wciskal mi tez autobossa niestety po paru samochodach podlonczonych podziekwalem,
    ten handlowiec jakis noierozgarniety
    jezeli chodzi o obsluge to nie moge narzekac - osiowania w jakims fiacie nie moglem zrobic w tym samym dniu przyslali skrypt i zrobione, bylo podobnie pare razy i zawsze pomogli, jakiejs opcji w bsi brakowalo w c4 i tez zrobili
    zglaszane problemy w nastepnych aktualizacjach sa naprawiane klienci do mnie wracaja i sprawdzam jak cos nie hula
    co mnie wkurwia? tlumaczenie, czesciowo jest bardzo dobrze przetlumaczone a czesciowo jak z translatora, jakby kto inny tlumaczyl
    dylan1
    Level 19  
    ja mam ustawiony w wszystkich testerach język angielski i problemów nie ma
    User removed account
    User removed account  
    dylan1
    Level 19  
    ja mam DECa ale 2 i pasuje. A angielski język mi w niczym nie przeszkadza. Większość programów testerów mam w england
    daniel_lhr
    Level 13  
    Co poradzilibyscie do programowania imobilizerów , odczyt pin , glownie opel, vag , oraz francja?. Myslalem nad mgic dash can do vag z opcja na liczniki rb4 i rb8 za ok 2000zł , oraz ewentualnie carprog opcja na opla 4100zł +opcje VAG EDC16, EDC15, MED9, MED7 by OBDII (odczyt/zapis przebiegu, odczyt danych z immobilizera)+CARPROG S4.8 VAGKEY - programowanie transpondera dla VW, Audi, Skoda, Seat. Oraz co zawiera carprog w wersji uniwersalnej za 2600zł ?
    dylan1
    Level 19  
    polecam MVP pro lub AD100 z odpowiednim softem
    daniel_lhr
    Level 13  
    SKT-100 SUPER KEY TOOL 2.1 a co sadzicie o tym ? i gdzie to mozna kupic w legalnej wersji jak rowniez mvp pro lub ad100 info na pw , Prosilbym o jakis namiar
    daniel_lhr
    Level 13  
    Co by bylo lepsze do odczytu epromów w układzie oraz procesorów ?, myślalem nad UPA usb , oraz teraz jeszcze wpadl mi w oko Carprog troche drozszy ale z wiekszymi mozliwosciami . Da rade nim doprogramowac karte do renault?
    Grupe vag ladnie obsluguje wraz z prekodowaniem i dokodowaniem kluczy , ople tez spoko
    mota88gb
    Level 19  
    Właśnie tez szukam jakiejś maszynki do Renault Scenic Laguna. Coś tańszego od Renault Explorer. SBB da rade to robić? Znalazłem jeszcze takie coś jak Renault + Nissan Key Prog.
    jarekmax
    Level 12  
    A co powiecie na porównanie X431 Diagun z AUTOCOM mówie o tych z allegro. Co bardziej jest warte swej ceny. Autocom jest tańszy ale lapka trzeba jeszcze kupić wiec wychodzi podobnie cenowo. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
    krbl
    Level 17  
    jarekmax wrote:
    A co powiecie na porównanie X431 Diagun z AUTOCOM mówie o tych z allegro. Co bardziej jest warte swej ceny. Autocom jest tańszy ale lapka trzeba jeszcze kupić wiec wychodzi podobnie cenowo. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

wita

dawno nic nie napisał
    :(
    to napisze

autocom- baaardzo małe mozliwości - dla szukających sprzetu do odczytu błedów parametrów ok

ale jak chcesz cos wiecej zrobic z autem - x431 5x lepszy

Dodano po 5 [minuty]:

daniel_lhr wrote:
    Co poradzilibyscie do programowania imobilizerów , odczyt pin , glownie opel, vag , oraz francja?. Myslalem nad mgic dash can do vag z opcja na liczniki rb4 i rb8 za ok 2000zł , oraz ewentualnie carprog opcja na opla 4100zł +opcje VAG EDC16, EDC15, MED9, MED7 by OBDII (odczyt/zapis przebiegu, odczyt danych z immobilizera)+CARPROG S4.8 VAGKEY - programowanie transpondera dla VW, Audi, Skoda, Seat. Oraz co zawiera carprog w wersji uniwersalnej za 2600zł ?

jeżeli za 2600
    to zapewne to
    http://allegro.pl/programator-carprog-korekty-licznikow-micronas-obd-i1958846973.html

carprog full troche kosztuje- ale cokolwiek da sie nim zrobic
    aby nie było tak różowo- nie wszystko co obiecuje

jest jeszcze rodzimy produkt - superprog

i tak można mnożyć dalej

pozdr
    jarekmax
    Level 12  
    To ja już chyba zgłupiałem. Jedni mówią ze AUTOCOM ma większe możliwości niż diagun zwłaszcza na początek przygody z diagnostyką. Na razie kupiłem Diaguna i zastanawiam się nad systematycznym doposażeniem w interfejsy pod konkretne marki. Co byś polecał pod europejskie marki. Ja myślałem nad takim zestawem: Lexia, Clip, VAGcom, TECH2. Co ty na to?
    krbl
    Level 17  
    daniel_lhr wrote:
    Co by bylo lepsze do odczytu epromów w układzie oraz procesorów ?, myślalem nad UPA usb , oraz teraz jeszcze wpadl mi w oko Carprog troche drozszy ale z wiekszymi mozliwosciami . Da rade nim doprogramowac karte do renault?
    Grupe vag ladnie obsluguje wraz z prekodowaniem i dokodowaniem kluczy , ople tez spoko

nie czytamy w układzie - i to najlepsze rozwiązanie

a upa i carprog ni jak się nie da porównać
    chcesz mieć prog ok- kup upa
    chcesz coś zrobic przy okazji przez obd kup carproga

Dodano po 3 [minuty]:

jarekmax wrote:
    To ja już chyba zgłupiałem. Jedni mówią ze AUTOCOM ma większe możliwości niż diagun zwłaszcza na początek przygody z diagnostyką. Na razie kupiłem Diaguna i zastanawiam się nad systematycznym doposażeniem w interfejsy pod konkretne marki. Co byś polecał pod europejskie marki. Ja myślałem nad takim zestawem: Lexia, Clip, VAGcom, TECH2. Co ty na to?

jej to temat jak widać rzeka

kupujesz uniwersala- najlepiej org

a później to co ci potrzeba z serwisowych- tu już raczej clony - jak się domyślam

chcesz psa- kupisz lexia
    chcesz reno kupisz clip - no chyba ze masz nowe auta to juz nie da razy
    chcesz bmw kup ista
    itd

a co do autocom- to dobrze mówią- na początek przygody ...
    jarekmax
    Level 12  
    Czyli mimo wszystko Diagun lepszy jako baza?
    krbl
    Level 17  
    mota88gb wrote:
    Właśnie tez szukam jakiejś maszynki do Renault Scenic Laguna. Coś tańszego od Renault Explorer. SBB da rade to robić? Znalazłem jeszcze takie coś jak Renault + Nissan Key Prog.

jezeli masz dwa auta do zrobienia- to nie szukaj takich zabawek- to raczej dla tych co biorą sobie :(

sprzętu do zakodowania kluczy czy kart - jest cała masa
    radzą sobie - potrzeba tylko pin albo kod wejścia
    i już

Dodano po 37 [sekundy]:

jarekmax wrote:
    Czyli mimo wszystko Diagun lepszy jako baza?

jeżeli nie polegasz tylko na PL
    to tak
    jarekmax
    Level 12  
    Orłem nie jestem w Angielskim ale daje rade. A czego nie bardzo rozumiałem to tłumaczyłem przez WWW.
    dylan1
    Level 19  
    ale czego wy wymagacie od sprzętu za 3 tysiaki... porządny sprzęt kosztuje 4 razy tyle. Diagunem bym sobie głowy nie zawracał. mogę polecić sprzęt na jakim pracuje i a robi na nim ładnych parę lat i mogę dużo o nim powiedzieć.
    888kf
    Level 12  
    A co powiecie o AUTOCOM dla ciężarówek i o VASie i LEXII (te z Allegro) ? Jako uniwersalny diagnoskop mam cdif2 i jest w miarę OK. Chcę rozbudować trochę wyposażenie o ciężarowe i większe możliwości dla popularnych marek.
    dylan1
    Level 19  
    888kf wrote:
    A co powiecie o AUTOCOM dla ciężarówek i o VASie i LEXII (te z Allegro) ? Jako uniwersalny diagnoskop mam cdif2 i jest w miarę OK. Chcę rozbudować trochę wyposażenie o ciężarowe i większe możliwości dla popularnych marek.

do tego co kupiłeś to drogie jest oprogramowanie.....

do ciężarówek kup jaltest
    888kf
    Level 12  
    Jak sprawdzałem to ten Jaltest kosztuje ponad 20tys. i licencje ma na rok. Ja aż tak profesjonalnie nie zajmuję się ciężarówkami i chciałbym coś tańszego (AutoCom na alegro stoi po 2200PLN). Jeśli chodzi o cdif2 to abonament roczny nie jest wysoki (od nowego roku podnieśli na 800PLN), ale bez aktualizacji też sprzęt w pełni chodzi.
    larix1
    Level 10  
    Typowe Polskie zachowanie najlepiej najtaniej i wszystko. Wiele fajnych interfejsów jest na rynku ale najbardziej w butelkę nabijają się co kupili Gutmana (zawodowo wygląda i tyle) bo jakość do ceny jest nieproporcjonalna. Sprawdzenie i usunięcie błędów to każdym ELM itp zrobimy. W przypadku VW ograniczony jest strasznie już nie wspomnę o GM gdzie nie jest w stanie pomóc w logowaniu sprzętów. Za ta cenę Adako proponuje większość (razem) interfejsów oryginalnych.
    User removed account
    User removed account