Możesz coś konkretnego napisać? Bo takie farmazony to każdy może tu zamieścić. Jak rozpoznać podróbę na ten przykład? Pomoc techniczna to wyróżnik? Na czym polega pomoc techniczna ze strony Launch Polska w przypadku takiego skanera? Bo na czym polega różnica w cenie to ja rozumiem, ktoś tą bandę darmozjadów musi utrzymać. Nie gadaj bzdur, każdy w miarę inteligentny człowiek może sobie sprawdzić za ile sam Launch sprzedaje to w Chinach. Ogłupiać jak już to my możemy a nie nas...
Nie, jak sam zamówisz 1 sztukę to wyjdzie kiepsko. Lub porównywalnie. U nich ceny się zmieniają jak u Arabów, bierzesz 10 to rabat 50% nawet. Nie tak jak w Polsce, my mamy, my oficjalny dystrybutor, my musimy zarobić 100%. To jest chore w tym kraju. Zobacz ile to w USA kosztuje.
Albo jest oryginalne i ma aktualizacje albo nie jest. Nie ma czegoś takiego, że przez 2 miesiące. Facet se pierniczy bo pewnie w Srakenie czy gdzieś pracuje, zobacz jego posty.
A TERAZ JAŚNIEJ DLA TYCH CO NIE WIEDZĄ!!
KOPIA TO NA 1NYM SERIALU 1000 DIAGUNÓW!! TAK?? kupujesz takiego.... i masz aktualizacje... nagle jeden z 1000ca dzwoni do LAUNCHA-EUROPE bo mu cos tam niedziala alboc chce cos dokupic..podaje nr seryjny... oni sprawdzaja.. a tu juz 20 dzwonilo z tym samym numerem...!! I CO I BLOKUJĄ CAŁE 1000 SZTUK!! I MASZ PO AKTUALIZACJACH... wyjście to zmiana seriala na kolejny itd...
ok wiec:
JMB ELEKTRONIKA TO PIRATY- a nawet jeśli coś maja oryginalnego to musi być faktura od np VW POLSKA, PSA POLSKA, IDS VCM -frod Polska itp itd
SPRZET TO PRYSZCZ, NAJWAŻNIEJSZA JEST LICENCJA NA SOFT!!! JUŻ WIDZE ŻE CI JĄ DAJĄ...
Ostatnio dużo VAS-ów było na necie niby każdy oryginał... tylko żadnego rachunku z VW POLSKA nie było okazało sie ze potem problemy z CAN-em.
Można bylo VAS-y w Niemczech oryginały z faktura za ok 5000 kupić a ludzie u nas za 3000 kupowali klony.
TERAZ WADY KOPII :
NAJWAŻNIEJSZA -BRAK LICENCJI NA SOFT
PSA (lexia/proxia)- PEUGEOTY PO CAN-ie cześć działa część nie
RENAULT CLIP - brak elementów w środku np. oscyloskopu, brak filtrów(na płytach głównych) ryzyk przy reprogach
STAR DIAGNOSIS- HHT raz działa raz nie,najważniejsze SPRÓBUJ POŁĄCZYĆ SIĘ Z CIĘŻARÓWKAMI A ZOBACZYSZ CO WARTA! (większość ma takie ścieżki w środku ze po paru podłączeniach umiera na amen, bo się przepalają)
TECH II- to jeszcze jakoś działa ... ale CANDI w klonach to porażka połowa działa połowa nie . Karty 32MB CLONY- sypią sie czasami kilka razy trzeba wgrywać soft bo szlag go trafia. W związku z klonami TECH II, jest już nowy fejs nazywa sie MDI i chodzi online.
VOLVO VIDA DICE- spoko tylko ------już online
IDS VCM- brak pracy online, a z plyt na bieżąco są blokowane seriale kopii
TACHO UNIVERSAL TO KOPIA!! DIGA CONSULT- kup DIGE ma update i działa!! chyba że lubisz walke )
TO TYLE NA TEMAT
A teraz coś co może zastąpić piraty jeśli chodzi o Europe to DEC SUPERSCAN. Można powiedzieć ze zastępuje LEXIE/PROXIE, CLIPA , EXAMINERA, IDS-A, DIS-a, i CLIPA. Np przy wymianie BSI nie jest konieczne wprowadzanie kodu serwisowego jak w oryginalnym oprogramowaniu. I NAJWAŻNIEJSZE SOFT LEGALNY FUNKCJONALNOŚĆ ZBLIŻONA...
Decyzje musisz podjąć sam... ryzyko duże z tymi piratami szczególnie jak konkurencja zobaczy... no i wiadomo. Legal to legal albo lecisz na 50m zarabiasz rok dwa i zwijasz sie... albo maraton i ciągniesz bizz latami... spokojnie ale cały czas, i śpisz spokojnie.
Pozdrawiam
Kolego pier... opowiadasz
lexia, clip pracują jak w serwisie
Stardiagnostic w trybie konstrukcyjnym jest dużo lepszy niż w serwisie
IDS To Kicha przyznaje racje nie kazdy działa
Na tym DEC SUPERSCAN.
pracowałem i nie byłem zadowolony
ETHOS za 5000zł robi więcej przynajmniej się łączy
Dodano po 2 [minuty]:
cichowczyc wrote:
Panowie. Przeczytałem cały wątek i zdecydowałem się, że kupie X431 Diagun. Tylko moje pytanie, gdzie najtaniej go dostać ?
Tu na aukcji jest Australian Version ( jest też Europian ale nie wiem czym się różnią). Kosztuje 950 $ to strasznie tanio. Gdzie jest tutaj haczyk?
No dobrze... A te allegrowe za 4000-5000zł to nadają się do czegoś? Jak sprawdzić czy nie jest to podróbka?
Podróbką sie nie pocieszysz
Poczekaj launch polska niedługo opuści ceny
musi stracili 80% rynku przez podróbki
Dodano po 6 [minuty]:
Quote:
PIĘKNIE Sprzęt kopia... licencji na soft niet... kontrola .. i zamykamy warsztacik...
Np. koszt za nielegalna ADate ok 20tys... a nawet co Clipa Lexii jak reprogów nie ma, kodowań nie zrobisz bo wymagają kody online z serwera producenta samochodów.
Jest sprzęt który radzie sobie bez tego .. i LEGALNY!...
pir... opowiadasz
masz jeden kod do bsi który jest zależny od wersji
robisz kodowania, adaptacje
Lexia prawo ma Citroen, Peugot Ich podróbki nie interesują. Actia polska nie ma prawa do lexi
przy kontrolach jest wysyłane do stwierdzenia legalności i
Citroen peugot mercedes renault mają to grześ nawet nie odpowiadają.......
koledze zabrali sprzetu nastraszyli a PGO oddało wszystko
Dodano po 2 [minuty]:
Motronic wrote:
Ethos nie ma funkcji aktywacji podzespołów (no uruchomić jakiś elektrozaworek, siłownik, przekaźnik). To jednak wada.
Poza tym jest chyba abonament.
nie ma abonametu..
Tak jest to wada, ale od CDIF 10 razy lepszy
ale Europe robi rewalacyjnie forda porównywalnie z IDS
europe robi lepiej niz launch kts porównywalnie z Texa
CDIF axen system z gdańska przedaje przez hurtownie bo daje duże upusty dla hurtowni jęsli sprzedają 1000szt rocznie CDIF ich 1 szt kosztuje 999zł netto
a klientom wciskają po 3000zł a w programie jolajnościowym za darmo jeśli bierzesz części mechanik płaci około 5000zł a póżniej prezes na targach mówi ze na towarze jak nie ma 500% to interes .......
Dodano po 3 [minuty]:
Quote:
X431 i CARMAN... powiem ci tak jeśli masz zamiar robić japońce no to carman... no i polski jest.
LAUNCH-polski język zapomnij ... azja OK, europa benzyny ok ale opel, ford, citroen... kiszka -diesle
Połaczenie tych 2uch może być AUTOBOSS SPX V30 w miare równo leci EU I AZJE.. i ma Polski, launcha miałem sie wyleczyłem te wtyczkii smart obd, canbus ii , superobd ...szl...g mnie trafiał szczególnie jak wtyczka mi padała raz w miesiącu,
W v30 sa auktualizacje kilka razy w miesiącu nie płacisz za abonament , i za aktualizacje wstecz.
Jak zadzwonilem po 2 latach za aktualizacjami do launcha to powiedzieli m ze musze zaplacic 2x 999$ bo 2 lata nie aktualizowałem!!
a w BOSSIE od daty aktywacji aktualizacji rok do przodu nie musze bulić wstecz
Acha jeśli myślisz o pakowaniu sie w piraty to szkoda kasy, teraz wszystke testery online już chodzą!! i bedą tylko online działać, 2msce temu zablokowano już soft do STARDIAGNOZY najnowsza wersja na piratach juz niedziała, IDS VCM -PIRAT NIE ZROBISZ REPROGÓW BO WOŁA O UPDATE ONLINE... itp itd
Pozdrawiam
autoboss v30 to kicha jedynia japonia europa to pomyłka, Wtej firmie nie ma pomocy, olewają klienta są nastawieni na zysk
kupuja po 700$ a sprzedawają po 10999 dla klientów
a nam do intercarsu po 4200 netto
klienci nie są zadowoleni z tego urządzenia
DS708 wali to na głowe jeśli chodzi o europe i japonie
ten MAXIDAS to 20% AUTOBOSSA I LAUNCHA ... coś mi tu handelem cuchnie.... a pojecie to chopek ma ) ze hej.. to za ile masz tego maxidasa?? za 300$ bo po tyle sa hahaha
cytat z MISIU123
Quote:
"Pracowałem na ds 708 i daje rade nie jest to krzak
Na polskim ryku pojawiło sie to około 15 kwietnia jakaś firma tościąga widziałem na allegro
To jak kolega to testował?
Ja na tym pracowałem w USA ..."
a potem okazalo sie ze nagle nasz misiu z herculesem na allegro rzneli MAXIDASY HAHAHA
KUPIC CHCESZ!!?? TO SOBIE SPRAWDZ NA WARSZTACIE CO JAK CI PASUJE! A NIE DAJ SIE WKRECAC I KUP ORYGINAŁA CHYBA ŻE CHCESZ LATAĆ PO MISIACH ZEBY CI SOFT ZAŁATWILI ALBO NAPRAWILI HAHAH
ten MAXIDAS to 20% AUTOBOSSA I LAUNCHA ... coś mi tu handelem cuchnie.... a pojecie to chopek ma ) ze hej.. to za ile masz tego maxidasa?? za 300$ bo po tyle sa hahaha
cytat z MISIU123
Quote:
Na polskim ryku pojawiło sie to około 15 kwietnia jakaś firma tościąga widziałem na allegro
a potem okazalo sie ze nagle nasz misiu z herculesem na allegro rzneli MAXIDASY HAHAHA
KUPIC CHCESZ!!?? TO SOBIE SPRAWDZ NA WARSZTACIE CO JAK CI PASUJE! A NIE DAJ SIE WKRECAC I KUP ORYGINAŁA CHYBA ŻE CHCESZ LATAĆ PO MISIACH ZEBY CI SOFT ZAŁATWILI ALBO NAPRAWILI HAHAH
misiu firme ma elektroniką sie zajmuje serwisuje autka=----- i urządzenia diagnostyczne dla paru przedstawicielstw w polsce
wiec pojęcie ma
nic nie wciska i niczyn nie handluje bo niema czasu
jak bym sprzedał urządzenie nawet uszkodzone to bym kontrakt stracił i dlatego je niszczymy. i wiem które urządzenia sobie mechanicy chwalą a na które urządzenia to klamory
Dodano po 6 [minuty]:
misiu123 wrote:
Quote:
cytat z MISIU123
Quote:
misiu firme ma elektroniką sie zajmuje serwisuje autka=----- i urządzenia diagnostyczne dla paru przedstawicielstw w polsce
wiec pojęcie ma
nic nie wciska i niczyn nie handluje bo niema czasu
jak bym sprzedał urządzenie nawet uszkodzone to bym kontrakt stracił i dlatego je niszczymy. i wiem które urządzenia sobie mechanicy chwalą a na które urządzenia to klamory
do maxidasa aktualizacja jest przez 3 lataza darmo ciagnie sam po wifi KOLEGO nie znasz sie.
PRZYJACIELU jeśli maxidas kosztuje 300$ to zacznij hadlować zarobisz 1000$ na szt.
a nie pisać wymyślone pierd.... i mechaników wprowadzać w błąd,
kłamać to umiesz poszukaj miejsca w polityce
a co do ethosa to robi całkiem nieżle europe lepiej niz ......... nie bede pisał bo powiedza ze handluje
Aha i AUTEL jest z usa hahaha a WWW.AUTELTECH.COM to oczywiscie ich przedstawiciel 300$ to cena po jakiej idzie to kupic jak wezmiesz 10sztuk
AUTEL to robi fajne skanerki po 300zl , a ten maxidas to shi...t klepia go 2 lata dopiero, to sprzet porownywalny do CARBRAIN.. chociaz on wiecej robi jak MAXIDAS
Radze nie pakować sie w wynalazki! I TESTOWAĆ PRZED ZAKUPEM!
magneti w 2009r 31 grudnia rozdzieliło sie z texa
te ostatnie scanery byłu porównywalne z texa
czaderx napisał:
Witam,
poszukuje czegos uniwersalnego do 6000zl, nie musi byc zaawansowany ale dobrze by bylo gdyby kasowal inspekcje, airbagi, abs, etc.
za to kupisz
cdif 2 nie polecam
ethosa do europy ok
launcha- kombinowanego lub kombinowanego kts
magnetimareli- stare wersja bardzo dobra - nowa kiepska
do inspekci poszukaj programu na dte.com.pl jest darmowy nazywa sie inspektor
nawet w merc. w203, w211 robisz to z poziomu przycisków na kierownicy i liczniku
do tego co potrzebujesz wystarczy Ci scaner za 800zł na
Z tego co ja widze to problem jest taki ze kazdy by chcial sprzet za 3000zl no do 6000 ale zeby robil wszystkie marki i najlepiej wszystko a takiego czegos to nie ma i nie bedzie nigdy .Za sprzet serwisowy sie placi krocie trzeba miec na dana marke autoryzacje bo bez autoryzacji nie kupisz nowego z pod igly, a i tak trzeba zaplacic od kilu do kilkunastu tysiecy euro za sprzet i prawie kazdy sprzet serwisowy chodzi online a hasla leca maliem rano zeby sie zalogowac , co z tego ze sa bazy danych dostepne jak wszystkie kody leca z serwera po wklepaniu nr nadwozia, wlasnie takie uniwersalne sprzety po 6-15 tys. zl ktore nie robia polowy (i nigdy nie beda tego robic) tego co serwisowki maja powodzenie bo na gwarancji i tak czlowiek leci do serwisu jaki by on nie byl, a diagnostyka to 10-15% sprzet a pozostala czesc to to co ma sie w glowie i wie sie co ten blad oznacza i jak go usunac (przyczyne nie usterke ) a do tego wystarcza nawet poczciwy KTS.
Pewnie, że nie zrobią wszystkiego. Pewnie, że żaden uniwersalny nie może się równać z serwisówką. Mi tego nie tłumacz, bo miałem przyjemność robić takie auta, o których Bosch nawet nie myślał jeszcze. Problem jest jeden, każdy chce kupić taniej i jak najbardziej wszechstronny sprzęt. Każdy rozumny człowiek sobie zdaje sprawę, że będzie obarczony wieloma wadami. Bo cudów dla Polaka to nikt jeszcze nie zrobił. Tylko zobacz jedno, jest kilku krzykaczy. Na konkretne zadane pytania nie odpowiadają. Mam wrażenie, że ten wątek opanowali sprzedawcy, z wiedzą jaką zasłyszeli od Mietka. Tego co mu sprzedali to coś. Ja wciąż się nie mogę doprosić, po czym poznać "podróbę" od oryginału Diagun. A tylu znawców tu już pisało...
Tez sie nad tym zastanawialem po czym poznac klona i w sumie to sam nie wiem , jedyne co mozna zrobic zeby miec pewnosc to albo kupic u autoryzowanego przedstawiciela albo spisac numer seryjny ( o ile sie zgodzi sprzedawca ) i zadzwonic do autoryzowanego przedstawiciela i spytac sie czy ten numer istnieje w jego bazie danych, innych pomyslow to raczej mi brak po czym poznac bez rozbierania na czynniki pierwsze sprzetu i porownania z oryginalem od autoryzowanego przedstawiciela ( a to i tak nie gwarantuje sukcesu ) .
A widzisz, to już jest jakaś myśl. Tylko czy sprzedawca zgodzi się podać S/N? Wątpię, bo tym sposobem można właśnie klony rejestrować. Bo z tego co rozumiem, cała rejestracja i abonament na 12 miesięcy polega tylko i wyłącznie na S/N. W żaden inny sposób Launch nie sprawdza swoich skanerów przy rejestracji. Jeśli się mylę, proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Myślę, że sprzętowo to te klony się wcale nie będą różnić. To zwykłe PDA z kupą wtyków, nie takie rzeczy Chińczyk potrafi zrobić rżnąc z innego Chińczyka. Sęk tylko w oprogramowaniu bo kabelki to oni też potrafią ładne wyprodukować. A raczej w samym abonamencie.
W sumie to ciekawy wątek. Bo tu straszą, że jak kupisz klona to warsztat mogą zamknąć itd. Ale jak, ja kupuję w dobrej wierze, mam fakturę. Sprzedający zapewnia mnie o aktualizacjach i gwarancji. Jaka w tym moja wina? No i rodzi się kolejne pytanie, co robi już tu wspominany Launch Polska skoro wszystko taniej niż u nich to podróby? A ofert mnóstwo...
to jak przy paserce ,
sąd zawsze przyjmuje ze jesli kupujesz cos za polowe ceny to musisz wiedziec ze to moze byc "wedka" diaguny blokuja caly czas... bo to teraz plaga, z tego co wiem launch ma nowe urzadzenie ktore chce wypuscic koncem roku i ponoc nie bedzie latwo go zklonowac
do launch-ow sa 3 rzeczy wazne:
-serial
-pass z koperty do aktualizacji
-kod dealera
ale po serialu i tak ci powiedza czy to pirat...sami zdecydujcie.. ja tam mam fejsy oryginalne szkoda nerwow
Co do klonów to wcale nie są identyczne, podróby w Chinach robią różne fabryki i różne mają ceny oryginał vcds wygląda ładnie natomiast rozebrałem klona kolegi to łatane drutem, zimne luty cyna cynopodobna się klei jak ciasto, trzeba było całą usunąć. W niektórych sprzętach brak polakierowania zarówno montaż jak i elementy kiepskiej jakości,ręczna robota.. z czasem się upalają styki lub ścieżki gwarancja oczywiście door-to-trash. Znajomy był w "stolicy" - Shenzhen większość firm z super www to kontener budowlany lub bogatsze dwa, siedzą ludzie składają Launche nawet nie wiedzą poco i coto. Problem to faktycznie wysokie ceny i dyskusyjna funkcjonalność, a czasami jakość oryginałów. Co do cen to być powinny bo co drugi klient na allegro sobie kupi vaga opcoma diaguna i choć często sam nie naprawi to jednak odbiera pracę w jakimś stopniu warsztatom, a chodzi oto by każdy robił to na czym się zna i dał zarabiać innym.
witam
koledzy nie odbiegając od tematu potrzebuję porady ,wiemy że elektronika w autach co chwila przenosi się na wyższy poziom ,żeby przetrwać potrzebny jest odpowiedni sprzęt ,chęci do jego opanowania,i olej w głowie a nie młotek i przecinak i wciskanie kitu klientowi .
potrzebuje trochę fachowego spojrzenia w przyszłość co wybrać :
reflex 4130 , autoboss v30 , axon smart texa
chodzi o cena- jakość ,możliwość aktualizacji(kiedyś w przyszłości), wiadomo każdy sprzedawca chwali swoje i jego jest najlepsze a prawda jest inna ale wszystko wychodzi z czasem . Na tym forum po przeczytaniu dziesiątek stron postów widać że jest możliwość otrzymania naprawdę fachowej porady pozdrawiam i dzięki z góry za poważne potraktowanie pytania
Nie wiem co rozumieć pod hasłem legalny Launch i który to jest legalny dystrybutor na nasz kraj. Jak sam producent pozwolił sobie na coś takiego napisać.
Przy okazji co polecacie uniwersalnego do ciężarówek? sprzęty są drogie więc nie chciał bym utopić kasy: TEXA Truck, Launch Heavy Duty, Jaltest, ST6000..inne
Jakie zalety/wady
Jurek, patrz na to inaczej. Chłopak dopiero startuje, chce się uczyć. On się na tym chce uczyć posługiwania się oscyloskopem z tego co ja rozumiem. Moim zdaniem mu wystarczy, jak pójdzie dalej to to rzuci w kąt i kupi coś lepszego.
Posiadam chińskie klony różnych urządzeń diagnostycznych. Kilka z nich kupiłem bezpośrednio u producentów, bo są produkowane w Chinach. Można nazywać je klonami, ale są identyczne. Sztuka polegała na tym by zdobyć starsze oprogramowanie. Nie potrzebuję jednorazowych kodów itd. Nie robię nowszych jak 2008, ale to akurat dziś nie problem. Diagnozowanie zaczynam Maxidiagiem firmy Autel (800PLN). Ściągnąłem oprogramowanie prawie do wszystkich marek. Najważniejsze że mój Maxidiag jest legal i mogę spokojnie nim wymachiwać przed każdym klientem. Kompa odpalam w zaciszu. Poza tym klienci wolą widzieć scaner niż kompa i plątaninę kabelków. Uważam że kupowanie uniwersalnego urządzenia za kupe kasy to błąd. Dla mnie szczytem jest X431 który nie tyka Opla.
Tak kabelki najlepiej żeby już nie wyświetlały błedu po angielsku- bo mało kto umie, ani kodu, bo trzeba szukać opisu, tylko mają wyświetlać tutoriala 100% pewnej naprawy i jeszcze adresy sklepu z najtańszymi częściami.....
Dziękuje za odpowiedzi panowie.Oscyloskop ma służyć tylko na użytek własny,nie miałem wcześniej styczności z takim urządzeniem i chodzi o to czy tym sprawdze czujnik wału, wałka(czujniki indukcyjne),sonde,cewki?