Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką zmywarkę kupić 2010?

apkamil 21 Apr 2016 20:17 9537 401
Optex
    musculus
    Level 17  
    Dzięki za odpowiedzi. Poszedłem do sklepu i obejrzałem sobie parę zmywarek Boscha. Oglądałem 3 modele 45cm (SRS45T62EU, SRS55M52EU i SRS53E32EU) - rzeczywiście wszystkie mają metalowe dno i są "made in Germany". Z ciekawości obejrzałem też kilka 60-tek i faktycznie - w tych z metalowym dnem jest napisane "made in Germany", w tych z plastykowym - brak napisu określającego kraj produkcji.

Mam jeszcze pytanie odnośnie kosztów napraw - czy warto brać 5 lat gwarancji. Przy zmywarce za 1500zł koszt takiej gwarancji to 300zł (czyli za te dodatkowe 3 lata muszę płacić po 100zł rocznie). Tak sobie myślę: jeśli już decyduję się na Boscha to raczej się on nie popsuje - chyba że będę miał wyjątkowego pecha. A jeśli nawet się popsuje po gwarancji to chyba nie częściej niż raz na 3 lata i koszt naprawy nie będzie wiele wyższy niż te 300zł - zatem nie warto już teraz z góry wyrzucać tych pieniędzy. Przecież gdyby te zmywarki psuły się na potęgę to chyba nie cieszyłyby się dobrymi opiniami wśród klientów. Gdyby miały się psuć to chyba lepiej kupić jakieś Beko czy Amicę z pięcioletnią gwarancją producenta i za wyraźnie mniejszą cenę - najwyżej po tych pięciu latach by się je wyrzucało i kupowało nowe.

A jakie są w tym zakresie Wasze doświadczenia? Czy te zmywarki mają jakieś słabe punkty w których należy się spodziewać awarii? A jeśli tak - to jakie są koszta typowych napraw?
  • Optex
    popey111
    Level 21  
    Koszt naprawy przy boschu spokojnie przekroczy 300zł, chyba że naprawdę jakiś drobiazg.
  • Optex
    musculus
    Level 17  
    popey111 wrote:
    Koszt naprawy przy boschu spokojnie przekroczy 300zł, chyba że naprawdę jakiś drobiazg.

A jak z ryzykiem awarii? Czy są one czymś wyjątkowo rzadkim, czy są jakieś zdarzające się często usterki?
    popey111
    Level 21  
    Tego to najstarsi górale nie wiedzą, a po drugie możesz być tym pechowcem.
    josif
    Level 1  
    Witam

W temacie 45. Ostatnio dzwoniłem po sklepach z pytaniem o kraj produkcji. Usłyszałem odpowiedź, że niektóre produkowane są w Rosji. Trochę mnie to zakręciło. Jesteście pewni, że 45 są robione w niemczech. Interesuje mnie model SRV45T23EU. Jakaś rada się znajdzie?

Dzięki
    morfi84
    Level 13  
    Jakieś też sa chyba w turcji robione.
    Basi_a
    Level 1  
    Ludzie !!!! jesteście boscy:) Czytam wątek ze 4 dni....Mąż przekonał mnie do zmywarki 45 chociaż ja chciałam 60, znaczy nie wiem czy chciałam, poprostu z wpisów wywnioskowałam, że warto kupić 60 (jest nas trójka w domu). Jednak chyba stanie na 45.... wybrałam 2 Bosch srs45t62eu i Bosch srs45t72eu .....Pomóżcie wybrać. w sumie są takie same tylko te decybele.
    musculus
    Level 17  
    Basi_a wrote:
    wybrałam 2 Bosch srs45t62eu i Bosch srs45t72eu .....Pomóżcie wybrać. w sumie są takie same tylko te decybele.

Też zastanawiam się nad tymi dwoma modelami, ale różnica między nimi jest. Model 72 ma przyspieszone mycie (VarioSpeed) a 62 połowę załadunku (HalfLoad). Jak to się w praktyce sprawdza i czy warto za to dopłacać - nie wiem. Może ktoś o tym coś napisze?
    popey111
    Level 21  
    W sumie nie ma różnicy. Z tych opcji będziecie raczej i tak korzystać bardzo rzadko a na pewno z funkcji 1/2 z powodzeniem zastąpicie ją używając programu szybkiego lub automatycznego:). Już raczej variospeed jest ciekawszą funkcją ale jak czas was często nagli to inne firmy mają ciekawsze rozwiązania:)
    waldisobon
    Level 11  
    Koledzy, wybór padł na Boscha SRS43E18EU.

Ale zastanawiam się dlaczego na stronie Boscha nie ma tej zmywarki?
    Tzn. jest, ale trzeba użyć wyszukiwarki. W "normalnym" katalogu jej nie ma...

Co to może oznaczać, jakiś wycofany model?
    popey111
    Level 21  
    To znaczy że prostsze produkty tańsze, wersje promocyjne niewiele różniące się od oferty regularnej sprzedają w lepszych cenach:) ale za bardzo nie opłaca się im tym chwalić:)
    Sanio2005
    Level 11  
    witam - potrzebuje zmywarkę pod zabudowę 60 w cenie 2500-3000zł - widziałem z boscha które zużywają 9l wody czy to możliwe?
    -czy w ogóle warto tyle zapłacić za zmywarkę?
    -czy nie będzie to tylko ful funkcji z których wykorzystam jeden przycisk Eco bo lubię oszczędnie.
    musculus
    Level 17  
    Sanio2005 wrote:
    witam - potrzebuje zmywarkę pod zabudowę 60 w cenie 2500-3000zł - widziałem z boscha które zużywają 9l wody czy to możliwe?
    -czy nie będzie to tylko ful funkcji z których wykorzystam jeden przycisk Eco bo lubię oszczędnie.

Też chcę kupić zmywarkę i policzyłem sobie, że koszt wody stanowi około 10% kosztów zmywania więc tu chyba nie warto szukać oszczędności. Zasadnicze koszty to prąd i tabletki.
    Sanio2005
    Level 11  
    w takim razie potrzebuje najbardziej oszczędną no i wydajną zmywarkę 60 w cenie 2500-3000zł
    zarowka
    Level 13  
    Koszt wody to pewnie bliżej 1 procenta niż 10. W tej cenie kupisz zmywarkę oszczędną i cichą z koszem na sztućce u góry jeśli uważasz ze się przyda. 1KWh /10-12 litrów wody - szukaj cichej. Co do firm to za tę kwote znajdziesz dobrą każdej firmy choć polecam najlepszą subiektywnie w tym temacie firmę. Bosch-Siemens (jedna firma)

- Bosch SMV 58M00EU
    - Siemens SN 66M080EU (z wymiennikiem ciepła)
    - Siemens SN66T050EU wymiennik/ strefa intensywna/75 st 10 litrów/0,97KWh
    popey111
    Level 21  
    zarowka wrote:
    Koszt wody to pewnie bliżej 1 procenta niż 10. W tej cenie kupisz zmywarkę oszczędną i cichą z koszem na sztućce u góry jeśli uważasz ze się przyda. 1KWh /10-12 litrów wody - szukaj cichej. Co do firm to za tę kwote znajdziesz dobrą każdej firmy choć polecam najlepszą subiektywnie w tym temacie firmę. Bosch-Siemens (jedna firma)

- Bosch SMV 58M00EU
    - Siemens SN 66M080EU (z wymiennikiem ciepła)
    - Siemens SN66T050EU wymiennik/ strefa intensywna/75 st 10 litrów/0,97KWh

Ku ścisłości: wszystkie mają wymiennik ciepła:)
    waldisobon
    Level 11  
    To jeszcze zapytam - a jak jest z wibracjami zmywarek?
    Wydaje mi się, że nie powinny wibrować, ale wolę zapytać...
    conrdd
    Level 11  
    Basi_a wrote:
    Ludzie !!!! jesteście boscy:) Czytam wątek ze 4 dni....Mąż przekonał mnie do zmywarki 45 chociaż ja chciałam 60, znaczy nie wiem czy chciałam, poprostu z wpisów wywnioskowałam, że warto kupić 60 (jest nas trójka w domu)

Jeśli jest szansa na wciśnięcie 60 to tylko 60. Zmywarka świetnie się sprawdza nie tylko w talerzach czy kubkach ale przede wszystkim na garnków i patelni. A one zajmują już dużo miejsca - w 60 na dół wchodzą z 2 max 3 garnki plus kilka obiadowych talerzy. I pełno. W 45 to chyba już tylko jeden garnek.

Stąd - 60.

Dodano po 3 [minuty]:

waldisobon wrote:
    To jeszcze zapytam - a jak jest z wibracjami zmywarek?
    Wydaje mi się, że nie powinny wibrować, ale wolę zapytać...

W zmywarce wirują powoli (plus minus 60obr/min) jedynie ramiona zasilane strumieniami wody z dysz. To nie pralka.
    ~wac
    Level 21  
    Użytkowałem zmywarke 45 cm przez 13 lat.Teraz mam 60 cm i nie zamieniłbym sie na węższą.Codzień po obiedzie to tak wyglądało ,że zmywarka myła a ja i tak musiałem stać i myć duże garnki w rękach.Wkładałem je tylko wtedy ,gdy wiedziałem ,że bedą goście wieczorem i czy tak czy tak trzeba będzie jeszcze raz myć
    kris2
    Level 12  
    dokladnie, jesli ktos ma mozliwosc wstawienia zmywarki 60cm to nie ma sie co zastanawiac, 45cm to dla osob z malutka kuchnia, bo lepsza taka niz zadna

Quote:

moim zdaniem szkoda kasy i nie warto tyle wydawac, w praktyce jest tak jak mowisz, bedziesz tylko uzywal program szybki podczas wiekszych spotkan a tak na codzien np. Eco i to wszystko

( jak bym mial wydac 3000zl na jakiegos Boscha to bym chyba wolal kupic 2 sztuki np. Amici ze spora iloscia bajerow i z przedluzona gwarancja na 5 lat )
    pawmoro
    Level 11  
    Od roku mam zmywarkę 45cm. Jak ktoś ma możliwość to również polecam 60cm.

Moja zmywarka w programie eco zużywa 11 litrów - 45cm.
    60 może zużyć 9 litrów wody. Pewnie nie ma płukania wstępnego na które idzie ze 2 litry.

Najczęściej do zmywania używam jednego programu eco. Długo zmywa, ale zużywa mało wody i prądu w porównaniu z innymi programami. Czasem jak mi się śpieszy to używam krótkiego programu.

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

musculus wrote:
    Basi_a wrote:
    wybrałam 2 Bosch srs45t62eu i Bosch srs45t72eu .....Pomóżcie wybrać. w sumie są takie same tylko te decybele.

Też zastanawiam się nad tymi dwoma modelami, ale różnica między nimi jest. Model 72 ma przyspieszone mycie (VarioSpeed) a 62 połowę załadunku (HalfLoad). Jak to się w praktyce sprawdza i czy warto za to dopłacać - nie wiem. Może ktoś o tym coś napisze?

1/2 załadunku chyba bardziej jest przydatna w 60. Ja osobiście w 45 użyłem jej (przez rok) ze trzy razy.

VarioSpeed może się przydac jak ktoś ma mało naczyń i mu są potrzebne a nie może czekac 2,5 godziny zanim sie wszystko umyje.
    musculus
    Level 17  
    zarowka wrote:
    Koszt wody to pewnie bliżej 1 procenta niż 10.

Jakiś czas temu liczyłem i teraz nie pamiętam dokładnego wyniku, ale w przybliżeniu: koszt wody - o ile pamiętam 9 groszy, koszt całego mycia (z prądem i chemią, pomijając koszt samej zmywarki) - około 1,20zł . Daje to koszt wody na poziomie 7,5% całkowitych kosztów mycia. W różnych zmywarkach może to wyjść różnie, ale jest to około 10% całości. Można przyjąć, że koszt wody przy zmywarce "wodożernej" wyniesie 10% całego kosztu mycia, a w "wodooszczędnej" - 5%. W każdym wypadku jest to tak mało, że nie warto się tym przejmować.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ale wracając do wyboru zmywarki. Byłem zdecydowany na Boscha, ale myśl o 5-letniej gwarancji kieruje mnie w kierunki zmywarek Amica. Już raz się przejechałem na lodówce niby renomowanej firmy Liebherr (przy uszkodzeniu uszczelki trzeba wymieniać całe drzwi), na kotle gazowym Junkersa (kiepski regulator temperatury Heatronic produkowany właśnie przez Boscha) więc teraz jestem ostrożny w stosunku do "renomowanych producentów" i wolę wybrać coś, co ma konkretne plusy niż po prostu polegać na renomie producenta. Zmywarka z 5-letnią gwarancją w niskiej cenie jest czymś ciekawym - więc rozważam Amicę (Beko nie daje 5-letniej gwarancji na zmywarki 45cm, więc odpada). Mogę kupić tanią zmywarkę, a jak się po 5 latach zepsuje to ją po prostu wyrzucę i kupię nową. Zastanawia mnie jednak dokładność zmywania - bo to ważne.

Stąd moje pytanie do osób znających zmywarki Amiki: czy ma ona jakieś wady które powodują, że jej używanie jest mniej wygodne od renomowanych producentów? Może np. gorzej zmywa? Może ma jakieś inne denerwujące cechy?
    tomjey
    Level 16  
    jesli masz szanse wcisnąć 60cm choćbyś sie miał przekuć do sąsiada to kup 60tkę. Do 45tki nic nie wchodzi, zapomnij o umyciu garczka, rondla, wiekszej ilosci kupków a nawet zwyklych talerzy głebokich. Do tego musisz ciągle myć i myć bo nagle jest pełna.
    popey111
    Level 21  
    musculus nie myśl za dużo:) tylko kup w końcu tę zmywarkę. Rozumiem że chcesz białą, 45cm i z 5-cio letnią gwarancją. Weź BEKO DFS 1500 i wykup ubezpieczenie u sprzedawcy lub producenta-jak taniej http://www.beko.com.pl/Gwarancja,na,lata,286.html i chyba zamykamy temat.
    Jeżeli dobrze zauważyłem to wyższe modele amiki robi beko a niższe są sprowadzane z P.R.C.. Więc śmiem sądzić że beko będzie lepszym wyborem.
    Pozdr.
    musculus
    Level 17  
    popey111 wrote:
    Weź BEKO DFS 1500 i wykup ubezpieczenie u sprzedawcy lub producenta-jak taniej

W tym rzecz, że DFS 1500 nie jest objęta przedłużeniem gwarancji. Lista sprzętu objętego taką możliwością jest wymieniona tutaj. Wykupienie przedłużonej gwarancji u sprzedawcy to po pierwsze wyższe koszta a po drugie nie jest to gwarancja producenta a firmy ubezpieczeniowej. Jeśli mam wybór to wolałbym gwarancję producenta - bo wiadomo, że firmy ubezpieczeniowe w razie konieczności likwidacji szkód mogą stwarzać różne problemy. Producent raczej nie - bo po pierwsze nie jest to jego główne pole działalności, a po drugie - odmawiając naprawy przyczynia się do pogarszania swojego wizerunku. Dlatego rozważam Amicę - w tym przypadku jest możliwa 5-letnia gwarancja producenta również na zmywarki 45cm. Tylko - jak z jakością mycia?
    popey111
    Level 21  
    W beko też mozesz przedlużyć za 139 złm u producenta. :) A przy porównywalnej cenie moim zdaniem beko jest lepsze.
    musculus
    Level 17  
    popey111 wrote:
    W beko też mozesz przedlużyć za 139 złm u producenta. :) A przy porównywalnej cenie moim zdaniem beko jest lepsze.

Według strony internetowej Beko ten model nie jest objęty możliwością przedłużenia gwarancji, ale w najbliższych dniach sprawdzę to jeszcze osobiście w sklepie. Muszę niedługo coś wybrać - w tym tygodniu będzie u mnie stolarz żeby przerobić meble pod kątem wstawienia zmywarki.
    Sanio2005
    Level 11  
    a może i faktycznie po co kupować modele Bosch Siemens od 2500-3000 jak za te pieniądze będę miał szt 2 beko np. BEKO DDN 1000X z 5 letnią gwarancją. Co o tym myślicie? -- czy takie beko jest coś warte a może jeszcze coś innego? (ma być 60 i ekonomiczna bo lubię oszczędzać).
    popey111
    Level 21  
    musculus wrote:
    popey111 wrote:

Według strony internetowej Beko ten model nie jest objęty możliwością przedłużenia gwarancji, ale w najbliższych dniach sprawdzę to jeszcze osobiście w sklepie. Muszę niedługo coś wybrać - w tym tygodniu będzie u mnie stolarz żeby przerobić meble pod kątem wstawienia zmywarki.
    Przecież już wysłałem linka. Musculus zajrzyj tutajLink