Myślałam raczej o wolnostojącej mam nadzieję że nie będę miała akurat takiego pecha że mnie zaleje.Głównie zależy mi na jakości zmywania/mieszkają ze mną pedanci / i cichej pracy bo mam w domu malutkie dziecko.
Aquastop można spokojnie zastąpić zaworkiem. Odkręcać wodę przed zmywaniem i zakręcać po zmywaniu Ponadto również nosze się z zamiarem kupna tego wolno stojącego modelu.
Poszperałem w sieci i tutaj napisano, że ten model posiada zabezpieczenie przed zalaniem. Tylko inaczej się nazywa
Zaworek to chyba konieczność i chodzi w sumie oto żeby go za każdyma razem właśnie nie zamykać. Możesz dokupić za kilkadziesiąt złotych wąż z zaworem odcinający wodę w omencie pęknięcia węża.
Siemens SE 24M263 EU- myślę o zakupie tej, ma chyba wszystkie użyteczne funkcję a i cena odpowiednia. Co o niej myślicie?
Tu jej namiary: http://www.ceneo.pl/610427
Czy ja wiem- ta 24M ma: Zastosowane technologie Aqua Stop, EasyLock, VarioSpeed, AquaSensor III , -a ta 25M ma: wstępne pranie, 1/2 wsadu i jest cichsza o 1dB, a nie ma AquaSensor III i EasyLocka, chyba w tej 24M są bardziej przydatne funkcje?
Siemens SE 24M263 EU- myślę o zakupie tej, ma chyba wszystkie użyteczne funkcję a i cena odpowiednia. Co o niej myślicie?
Czy ja wiem- ta 24M ma: Zastosowane technologie Aqua Stop, EasyLock, VarioSpeed, AquaSensor III , -a ta 25M ma: wstępne pranie, 1/2 wsadu i jest cichsza o 1dB, a nie ma AquaSensor III i EasyLocka, chyba w tej 24M są bardziej przydatne funkcje?
Masz variospeed, program auto 45-65(w se 55-65) halfload,(1/2) aquastop, glasprotect(ochrona szkła), pojemniejsze kosze, lepszy system rozpuszczania tabletek(zostają w specjalnej kieszonce w górnym koszu) używa 1 l wody mniej przy większym o jeden zestaw załadunku, trzy poziomy regulacji górnego kosza( w se tylko 2). Czyli jest cichsza, oszczędniejsza, bardziej uniwersalna.
Dodano po 49 [sekundy]:
A zapomniałem jeszcze o blokadzie otwarcia drzwiczek:)
A co sądzicie o zmywarkach CANDY, INDESIT, lub innych (pomijając np ARISTON lub WHIRLPOOL)? Raptem natrafiłem na dwa lub trzy zdawkowe posty o firmie CANDY, a cenowo zmywarki ich wydają się być interesujące. Nie wierzę, że w Polsce 98 % to posiadacze boschów, Siemensów lub AEG. A tak można by sądzić po lekturze tego wątku (przejrzałem praktycznie cały) . Jeśli ktoś ma CANDY proszę o podzielenie się opinią. Sam jestem zainteresowany taką zmywarka do zabudowy , 60 cm modele np. CDI 3535 , CDI 5515, CDI 3515 lub innymi.
Jestem już po wyborze i zakupie zmywarki.
Dziękuję ze informacje, które miedzy innymi zalazłem na tym forum.
Kupiłem model z "bajerami" , które zamierzam używać.
Model który wybrałem to Siemens SN 56T590EU jest to model z górnej półki więc mam nadzieję że nam posłuży na wiele lat.
Jeżeli chodzi o tą zmywarkę to jak na razie nie mogę powiedzieć o niej nic złego. Chodź nie wiem dla czego garnek, który był po zupie grochowej był nie do myty. Tzn. na dnie pozostała warstwa jakby zaschniętego grochu. Program, który był użyty w czasie mycia to ten z najwyższą temperaturą Auto 65 - 75 + funkcja Higiena (Środek myjący to kapsułki Calgonit Quantum). Wygląda na to że nie wszystkie zabrudzenia są możliwe do usunięcia w zmywarce.
W czasie tego mycia były też włożone szklanki, które znowu zaskoczyły pozytywnie. Po porównaniu ich z innymi wyglądały na zdecydowanie czystsze (kryształowe).
Podczas wszystkich zmywań mierzę zużycie energii i porównuje je z tym co pisze w instrukcji. Z moich obserwacji wynika że zmywarka zużywa mniej o 10% - 30% mniej energii elektrycznej niż jest podane.
Co do zużycia wody to dla programów "stałych" to zużycie jest takie jak pisze w instrukcji. Podczas programów Auto zauważyłem raczej, że zmywarka lubi zużyć więcej wody (nie przekraczając maksimum podanego w instrukcji).
Zmywarkę posiadam dopiero od tygodnia, więc moje pomiary są raczej orientacyjne (koło 10 zmywań).
Do zmywania zwykle używam tabletek z Lidla 3w1, ale chcę kupić proszek też z Lidla (jak na razie nie mogę go dostać). Oczywiście także sól(ustawienie fabryczne) i nabłyszczacz(ustawienie minimum - 1)
Witam.
Do zmywania zwykle używam tabletek z Lidla 3w1, ale chcę kupić proszek też z Lidla (jak na razie nie mogę go dostać).
Może kup zwykłe tabletki W5 zamiast proszku. Pudełko kosztuje coś ok. 7-8 złotych. To proszek sprasowany w tabletki właśnie. Do tego dodatkowo sól i nabłyszczacz.
Może kup zwykłe tabletki W5 zamiast proszku. Pudełko kosztuje coś ok. 7-8 złotych. To proszek sprasowany w tabletki właśnie. Do tego dodatkowo sól i nabłyszczacz.
Nie Lidl widziałem tylko dwa rodzaje tabletek 3w1 i 5w1 marki W5. Nie sądzę żeby były inne, chyba że czegoś nie zauważyłem. Co do soli i nabłyszczacza to mam i używam.
Nie Lidl widziałem tylko dwa rodzaje tabletek 3w1 i 5w1 marki W5. Nie sądzę żeby były inne, chyba że czegoś nie zauważyłem. .
Ja ich używam od ponad 3 lat. . Tydzień temu kupowałem nowe pudełko. Rozejrzyj się. Przeznaczone są do zmywania tylko w połączeniu z nabłyszczaczem i solą. Niestety wyrzuciłem je i nie mogę Ci wrzucić zdjęcia.
Rozejrzyj się dobrze.
A co sądzicie o zmywarkach CANDY, INDESIT, lub innych (pomijając np ARISTON lub WHIRLPOOL)? Raptem natrafiłem na dwa lub trzy zdawkowe posty o firmie CANDY, a cenowo zmywarki ich wydają się być interesujące. Nie wierzę, że w Polsce 98 % to posiadacze boschów, Siemensów lub AEG. A tak można by sądzić po lekturze tego wątku (przejrzałem praktycznie cały) . Jeśli ktoś ma CANDY proszę o podzielenie się opinią. Sam jestem zainteresowany taką zmywarka do zabudowy , 60 cm modele np. CDI 3535 , CDI 5515, CDI 3515 lub innymi.
Jak chcesz coś taniego to kup beko, amicę, coś z najprostszego electroluxa itp.
Candy, indesita i aristona sobie odpuść To tak jak by porównywać trabanta z np. mercedesem:) i to i to robione w Niemczech:) i to i to jeździ(zmywa). A tak z drugiej strony to około 90 procent sprzedaży zmywarek to właśnie bsh(około 60%), koncern electroluxa i jeszcze beko i whirlpool, resztę stanowią właśnie candy,indesit itp. (cyferki mogą być inne ale tak to właśnie wygląda). Ale jak lubisz być inny to tylko życzyć żeby sprzęt Ci dobrze służył
Jak chcesz coś taniego to kup beko, amicę, coś z najprostszego electroluxa itp.
Candy, indesita i aristona sobie odpuść To tak jak by porównywać trabanta z np. mercedesem:) i to i to robione w Niemczech:) i to i to jeździ(zmywa). A tak z drugiej strony to około 90 procent sprzedaży zmywarek to właśnie bsh(około 60%), koncern electroluxa i jeszcze beko i whirlpool, resztę stanowią właśnie candy,indesit itp. (cyferki mogą być inne ale tak to właśnie wygląda). Ale jak lubisz być inny to tylko życzyć żeby sprzęt Ci dobrze służył
Szukam po prostu taniej, niekoniecznie zbajerowanej zmywarki. Mam pralkę Beko i chodzi bardzo dobrze (pranie co dzień od pół roku). Mam lodówkę Indesit BAAN 13 i nie narzekam.
Choć z drugiej strony taki np. Whirlpool w zmywarkach to dawniejszy Bauknecht.
A jeśli chodzi o Candy nie mam parcia na indywidualność, dlatego się nad nimi zastanawiam, gdyż mają dużą pojemność (pisze producent , że 14...15 kompletów), pobierają niedużo wody i są ciche. Tak wynika z instrukcji. A jak jest w rzeczywistości - nie wiem i dlatego chciałem usłyszeć opinię od bezpośrednich użytkowników, ale jest ich jak na lekarstwo.
A co powiesz właśnie o Whirlpool, o ile masz jakieś doświadczenia ?
Masz variospeed, program auto 45-65(w se 55-65) halfload,(1/2) aquastop, glasprotect(ochrona szkła), pojemniejsze kosze, lepszy system rozpuszczania tabletek(zostają w specjalnej kieszonce w górnym koszu) używa 1 l wody mniej przy większym o jeden zestaw załadunku, trzy poziomy regulacji górnego kosza( w se tylko 2). Czyli jest cichsza, oszczędniejsza, bardziej uniwersalna.
Dodano po 49 [sekundy]:
A zapomniałem jeszcze o blokadzie otwarcia drzwiczek:)
Dzięki twym opiniom "popey111" wybrałem w końcu: BOSCH SRS 45T62EU- jeszcze raz dzięki za radę, z wypowiedzi wywnioskowałem, że jesteś w temacie zmywarek na bieżąco. Teraz jeszcze negocjacje ze sklepem celem zamiany wcześniej zamówionego SE 24M263 EU.
Dodano po 3 [minuty]:
Dodam jeszcze, że właściwie ma ona służyć dla 2 osób
Sedek. Jeżeli chcesz kupić tanią zmywarkę to polecę beko(pięć lat gwarancji robi swoje) i tyle. Co do pojemności to prawda że candy podaje większy załadunek ale zadaj sobie pytanie czy często robisz obiady na 15 osób:)Whirlpool wypada też nieźle ale trzeba zwracać dużą uwagę na głośność ich naprostsze modele potrafią nieżle hałasować te lepsze ( robione w Niemczech) uważam że są spoko. Wybierz coś cichego, i z długą gwarancją(bosch, siemens,beko)lub przedłuż gwarancję odpłatnie o trzy lata(hotpoint,indesit jakieś 180zł, amica ostatnio chyba 150zł, electrolux 249zł). Jak narazie z kalkulacji mi wynika że najtaniej te wymagania może zaspokoić beko.
pisałem wczesniej że w mojej zmywarce używam tylko takich tabletek i sprzęt chodzi bezproblemowo już 12 lat i żadnych soli i nabłyszczaczy
Fajnie, że miałeś dostęp do tabletek 3w1 już 12 lat temu.
Pierwszą moją zmywarkę kupiłem jakieś 16-17 lat temu (znajomi mówili, że mi się w głowie poprzewracało-wiele ludzi nie miało wtedy pralki automatycznej), znajomy przywiózł używkę z Niemiec i do tego pamiętam paczkę tabletek do zmywarek chyba somat, ale nie jestem pewien.
Tylko tamte wtedy raczej nie były 3w1 bo chyba sypałem sól, potem używałem jakiś proszków i jakoś tak jak kupiłem następną nową to pamiętam, że kumpel przywoził mi kapsy do zmywarek chyba też somat, może nie od początku, ale 10 lat to na pewno
gdyby whirlpool miał starego typu pompy myjące a nie te synchonicze to wybrałbym whirlpoola
wiem że niektóre modele mają pompy z płynną regulacją prędkości (szczególnie przydatne w myciu nocą) nie pamiętam jak ten model się nazywał ale te pompy chyba się nie psują bo ja sobie nie przypominam żebym ją wymieniał ani razu....
Plynna regulacja prędkości pompy w zmywarkach Whirlpoola nie służy tylko zmywaniu w programie nocnym. Pomocne jest to:
1. czyszczenie sit
2. zmniejszenie ciśnienia przy 1/2 wsadu
3. zwiększenie ciśnienia przy Power Zone
4. pomiar obecności wody w zmywarce
Plynna regulacja prędkości pompy w zmywarkach Whirlpoola nie służy tylko zmywaniu w programie nocnym. Pomocne jest to:
1. czyszczenie sit
2. zmniejszenie ciśnienia przy 1/2 wsadu
3. zwiększenie ciśnienia przy Power Zone
4. pomiar obecności wody w zmywarce
a w jakim modelu whirlpoola jest płynna regulacja>>pytam z ciekawości
Sedek. Jeżeli chcesz kupić tanią zmywarkę to polecę beko(pięć lat gwarancji robi swoje) i tyle. Co do pojemności to prawda że candy podaje większy załadunek ale zadaj sobie pytanie czy często robisz obiady na 15 osób:)Whirlpool wypada też nieźle ale trzeba zwracać dużą uwagę na głośność ich naprostsze modele potrafią nieżle hałasować te lepsze ( robione w Niemczech) uważam że są spoko. Wybierz coś cichego, i z długą gwarancją(bosch, siemens,beko)lub przedłuż gwarancję odpłatnie o trzy lata(hotpoint,indesit jakieś 180zł, amica ostatnio chyba 150zł, electrolux 249zł). Jak narazie z kalkulacji mi wynika że najtaniej te wymagania może zaspokoić beko.
Myślę o Beko DIn 1535 lub DIN 5832. A co myślisz o Electroluksie ESL 66010 lub ESL 66020? Bez bajerów, ale posiada rzeczy niezbędne . Są ciche, mają obie szybkie programy, ludzie chwalą je też ze względu na bardzo ergonomiczne kosze. Nad nimi też się zastanawiam.