Potrzebuje kupic zmywarke do zabudowy 45cm. Wybirec mam zamiar miedzy Boschem a Siemensem. Po analizie wybralem 4 modele, ktorymi bym byl zainteresowany.
1. Siemens
- SF64T352EU - ok 1300pln
- SF55M552EU - ok 1600pln
2. Bosch
- SRV45T13EU - ok 1300pln
- SRI53E15EU - ok 1400pln
Moze sie ktos wypowiedziec na ich temat i doradzic ktora z nich wybrac?
Wg mnie najlepsza jest Siemens SF55M552EU, ale i tez najdrozsza.
Bede wdzieczny za wszelkie opinie
Potrzebuje kupic zmywarke do zabudowy 45cm. Wybirec mam zamiar miedzy Boschem a Siemensem. Po analizie wybralem 4 modele, ktorymi bym byl zainteresowany.
1. Siemens
- SF64T352EU - ok 1300pln
- SF55M552EU - ok 1600pln
2. Bosch
- SRV45T13EU - ok 1300pln
- SRI53E15EU - ok 1400pln
Moze sie ktos wypowiedziec na ich temat i doradzic ktora z nich wybrac?
Wg mnie najlepsza jest Siemens SF55M552EU, ale i tez najdrozsza.
Bede wdzieczny za wszelkie opinie
Dwa najtańsze modele sobie odpuść, nie mają zabezpieczenia przed zalaniem. Weź którąś z widocznym panelem, przy czym siemens to to samo tyle tylko że ma lepsze kosze i wyświetlacz czasu + opóźniony start.
Tak, jeżeli chodzi o Siemensa to bardzo dobry wybór. Kupując go będziesz miał spokój, nie zepsuje Ci sie, w końcu to jedna z wiodących i najlepszych producentów zmywarek, po niej zaraz Bosch.
Pozdrawiam i udanych zakupów
A jak się popsuję to toomasz kupi drugą?
Dodano po 9 [minuty]:
infor7 wrote:
Beko nie, Electrolux niebardzo a inne niewspomne Wychodzi na ro że trzeba trochę dołożyć i kupić sprawdzone i niezawodne? ( ....mam nadzieje z opinii) TEN SIEMENS Chyba to kupię... wygląda że ma wszystko też co potrzebne.... Dobry wybór ?
Zdecydowałem się już właściwie na zmywarkę - siemens model SN25M880EU
Mam jednak pytanie do osób które być może widziały ją na oczy Czy ma ona metalowe czy plastikowe dno ?
Może nie ma to znaczenia, może się niczym nie różni plastik od metalu, ale jak mam płacić ponad 2 tyś to chcę żeby miała jednak metal .
Więc jak ktoś by ją widział na oczy i mógł mi napisać to byłbym wdzięczny.
U mnie niestety nie ma jej w żadnym sklepie, w Gdańsku też mi się nie udało namierzyć.
Pozdrawiam
EDIT
Dla potomnych
Zadzwoniłem do siemensa i cała seria SN ma metalowe dno.
Powtarzam się ale niech stracę. Wszystkie modele siemensa z serii SN...... mają metalowe dno i są robione w Niemczech, to samo tyczy się zmywarek boscha z serii SMS......, SMI..........., SMV.............
Witam
Przymierzam się do zakupu zmywarki, zastanawiam się nad modelem Siemensa SE 24M863E lub SN 25E801EU. Czy mogłabym prosić o jakieś porady. Przyznam, że bardziej skłaniam się ku tej pierwszej.
A ja, trochę wbrew panującego w tym wątku kultu Boscha i Siemensa, zanabyłem drogą zakupu Hotpoint-Ariston LST 329 (45cm) (1390pln z transportem).
Przeanalizowałem wszystkie za i przeciw i:
1. gwarancja -> za 179pln przedłużam ją do 5 lat - paszport Ariston (do innych wspomnianych wyżej marek musiałbym dołożyć 20% ceny (od 1600PLN) -> min. 320pln.
2. jakość wykonania -> w sklepach porównywałem (stały obok siebie) Bosch, Siemens, Ariston i z satysfakcją dla siebie muszę stwierdzić że lepiej wypadł (moje subiektywne wrażenie) Ariston. Trochę denerwował mnie fakt, że zaglądam do Boscha, a później do Siemensa i mam dokładnie to samo, a ceny są różne. Uważam że to robienie w konia klienta. Na dodatek i tak większość podzespołów do różnych marek produkowanych jest przez te same firmy, więc nie widzę sensu dopłacać za markę 300-400 złotych.
3. cena -> Ariston - 1330 PLN + 60 PLN za transport i wniesienie (sklep internetowy)
-> przedłużenie gwarancji na 5 lat - 197 PLN
-> SUMA: 1587 PLN (za Boscha lub Siemensa wychodzi w tej samej konfig. min 1900-2000 PLN, a parametry i funkcje są słabsze)
4. Inne rzeczy które mnie przekonały -> ilość kompletów naczyń: 10 (w rozwiązaniach konkurencji: 9) - ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku 45-tek - i faktycznie, moje subiektywne wrażenie z wczorajszego pakowania zmywarki potwierdza to - jakby lepiej było to rozplanowane.
-> zużycie wody: 9l/cykl, zużycie prądu 0.92kWh (teoria - będę testował)
-> głośność: 44dB (prawie jej nie słychać -> duża różnica w porównaniu z Whirpoolem jakiego do tej pory miałem), do osiągnięcia u konkurencji ale tylko przy wyższych modelach
-> funkcja pół wsadu (albo góra, albo dół) - dla mnie bardzo przydatna
-> funkcja "szybki" 25' na 2 talerze, 2 szklanki, 4 sztućce, 1 garnek, 1 patelnia
-> funkcja "AUTO", temp, ilość wody czas, dobierana automatycznie
-> regulowana wysokość górnego kosza -> dostępne u konkurencji w wyższych modelach
-> zabezpieczenie przed wypływem wody z uszkodzonego węża (elektrozawór na końcu węża) - z tym bywa różnie w Boschu, nie wiem jak w Siemensie.
Długo się zastanawiałem, jaką firmę wybrać - sam siedzę w przemyśle samochodowym - i wiem jaka w tej chwili jest polityka firm -> niemiecka marka i solidność niestety to czas przeszły. A że znajomym Bosch padł po 2 miesiącach potwierdzając moje przemyślenia, uznałem że, skoro sam używam bezproblemowo pralki i ogrzewacza Ariston, kupując Aristona mogę mieć lepsze parametry, 5 lat gwarancji - spokoju, a w kieszeni zostanie ~400pln.
Pozdrawiam.
Marcin
Ps. jak nie zapomnę, to za miesiąc podzielę się swoimi odczuciami z użytkowania.
Załączam instrukcję jakby ktoś miał ochotę się przyjrzeć.
Znalazłem już jedną wadę! Żona mnie op.. że mi sie nawet nie chciało wrzucić naczyń po obiadku do zmywarki i jej uruchomić... a tymczasem ona sobie cichutko już pracowała
Marcin2m Toyota i Kia maja modele o podobnej konfiguracji a na Toyote masz 3 lata gwarancji a na KIE nawet 7 lat i co Kia jest lepsza od toyoty.
Daj znac za 5 lat ile razy musiałeś serwis wzywać i w jakim czasie Ci naprawili usterke
basia333 oczywiście że lepsza będzie SN 25E801EU gdyż ma metalowe dno
Marcin2m Toyota i Kia maja modele o podobnej konfiguracji a na Toyote masz 3 lata gwarancji a na KIE nawet 7 lat i co Kia jest lepsza od toyoty.
Daj znac za 5 lat ile razy musiałeś serwis wzywać i w jakim czasie Ci naprawili usterke
Jeżeli już to kup SN jest lepsza, chociaż prostsza:) zupełnie inna jakość wykonania.
Dodano po 32 [minuty]:
Co do aristona to kupiłbym beko DIS 5830 -zawsze stówa w kieszeni i tez pięć lat gwarancji. Może troszkę głośniejsza. Ale cóż każdy może mieć własne zdanie. W tych aristonach wkurza mnie system regulacji wysokości górnego kosza(wcześniej było lepiej). Oby służyła jak najdłużej. Daj znać jak się sprawuje.
A czy ja twierdzę, że coś jest lepsze bo ma dłuższą gwarancje? Wszyscy dają 2 lata. A ja pisząc o tym chciałem zasugerować tylko koszt przedłużenia gwarancji, która przez większość sklepów jest teraz sprzedawana jako towar - w rzeczywistości - ubezpieczenie sprzętu które kosztuje 20% ceny. W przypadku Aristona nie jest to żadne ubezpieczenie a właśnie przedłużenie gwarancji (tzw paszport Aristona) - mamy stałą kwotę i na 5 lat wynosi ona 197 zł.
A co do Toyoty zdziwiłbyś się, KIA wcale od TOYOTY gorsza być nie musi. 7 lat gwarancji sugeruje że można się spodziewać, że samochód został zaprojektowany w sposób, który pozwala producentowi dać te 7 lat i nie dopłaci do tego. Może być to także polityka firmy która woli trzymać klienta przez 7 lat w swoim serwisie, a nie przez 2 lub 3 jak innych. Skończyły się czasy "niemieckiej marki" i "japońskiej niezawodności", pozostała jedynie polityka tych firm które próbują "medialnie" te opinie podtrzymywać. Ci co myślą że jest inaczej powtarzają po wszystkich stare śpiewki typu "samochodów na F się nie kupuje" itp., na poparcie mojej opinii dodam, że np. Fiat Panda jest najbardziej niezawodnym samochodem w swojej klasie. Wszyscy teraz kupują podzespoły w Chinach - chociaż nikt do tego się nie przyznaje. Moja firma produkuje części zarówno do Mercedesów, Renault, Fiata, a nabywcy tych samochodów myślą, że płacąc za Mercedesa 3 razy więcej niż za Renault i Fiata mają Mercedesowskie - solidne niemieckie części - bo oczywiście loga producenta części na pierwszy montaż nie może być nigdzie widać.
morfi84 wrote:
Dlaczego miałbym od razu wzywać serwis, swoją pralkę Ariston'a używam (w dość brutalny sposób) od 6 lat i nigdy nie musiałem wzywać serwisu do niej. chętnie się podzielę uwagami - również krytycznymi na temat tego sprzętu, ale osobiście znam jeszcze dwie osoby które używają tego sprzętu i także u nich działają niezawodnie.
Czy poza "świętymi" markami BOSCH i SIEMENS nie można już nic innego kupić, bo jest be? Najwyraźniej w tym wątku większość ma uczulenie na wszystko co nie jest na B i na S. Proponuję, zatem zmienić tytuł wątku "Jaką zmywarkę Boscha lub Siemensa kupić?"
Kończę bo siatkarze wybiegną zaraz, a jeszcze piwko trzeba zakupić.
Ktoś się uniósł. No cóż nie zmienia to faktu że zmywarki boscha i siemensa są najpopularniejsze. A czy najlepsze to już zostawmy ocenie kupujących:) Wszystko to są rzeczy względne:) ale cóż zmywarki boscha za 1300 zł bym nie kupił
Ktoś się uniósł. No cóż nie zmienia to faktu że zmywarki boscha i siemensa są najpopularniejsze. A czy najlepsze to już zostawmy ocenie kupujących:) Wszystko to są rzeczy względne:) ale cóż zmywarki boscha za 1300 zł bym nie kupił
przyznaje, trochę mnie to "podgrzało", ale i z premedytacją opisałem ze szczegółami co mnie skłoniło do mojego zakupu, bo bardzo mało tu postów, które pozwalają spojrzeć nie tylko przez pryzmat dwóch marek na temat co wybrać, a myślę że to forum i wątek ma na celu pomóc wybrać możliwie przybliżając różne aspekty produktów.
popey111 dzięki za podkreślenie "najpopularniejsze", i popieram, że "najlepsze" to subiektywne odczucie kupujących i niech tak pozostanie.
Proponuję, aby wzbogacać posty w tym wątku o informacje "dlaczego" a nie tylko "kup to, bo jest dobre", jak ma to miejsce obecnie.
Często kupujemy jakiś sprzęt bo ktoś już go ma i możemy go zobaczyć w akcji. (Teściowa uzywa zmywarki Simensa )
Jakość sprzetu AGD bardzo spadła.
Tak jak napisałeś wiele podzespołów jest robionych w chinach a tylko składane są w Europie.
Witam
Właśnie kupiliśmy zmywarkę Bosch SMI69T05EU byliśmy zdecydowani na Siemensa SN56M580EU lecz Bosch miał dobrą cenę.
Proszek, nabłyszczacz oraz sól napełniona. Mamy twardą wodę 30'dh. W tej chwili pierwsze uruchomienie bez naczyń.
Mam nadzieję że będziemy zadowoleni.